Hund och katt
Här hittar du tips och råd om vad du behöver tänka på som ägare av en hund eller katt och på vilket ansvar du har som ägare.
Ditt ansvar som hundägare
Vilka regler som gäller för hundhållning varierar från kommun till kommun. I Lerums kommun finns inget allmänt koppeltvång. Rent generellt får en hund aldrig springa lös okontrollerat, även om hunden inte har koppeltvång.
Hundförbud gäller på Lerums lekplatser, många kyrkogårdar och på våra allmänna badplatser.
I jaktlagen, jaktförordningen och i lagen om tillsyn över hundar och katter, finns en del som berör hundar. Bland annat står det att hundar under tiden mellan1 mars till 20 augusti ska hållas under sådan tillsyn att den hindras från att löpa lös i marker där det finns vilt. Det innebär inte automatiskt att hunden måste vara kopplad men den måste stå under sådan lydnad som om den vore kopplad.
Lerums vandringsleder passar utmärkt till längre promenader tillsammans med din hund.
Ditt ansvar som kattägare
Som kattägare är du skyldig att känna till de förhållningsregler som gäller och ta ansvar för din katt. Inom Lerums kommun finns inga generella regler för katter som husdjur.
Enligt rättspraxis ses det som acceptabelt att en katt får röra sig fritt utomhus, både på ägarens och på andra fastigheter. Kattägaren är skyldig att ha koll på olägenheter som kan uppkomma och vidta åtgärder om det behövs. Du har rätt att freda din uteplats men inte genom att skada katten.
Bostadsrättsföreningar, fastighetsägare och samfällighetsföreningar kan ha sina egna regler för katt som husdjur. Hör med dina grannar.
Störningar från katter
Risken för störningar från katter ökar i tätbebyggda områden där många av de boende har katt.
Som kattägare bör du tänka på följande
- Katter kan använda både avföring och urin för att markera revir. Om katten kastreras försvinner behovet av revirmarkering till stor del och på så vis minskar störningsrisken.
- Om du vet på ett ungefär när din katt brukar bajsa kan du försöka hålla katten inomhus då.
- Katter vill ha rena kattlådor och de föredrar ofta en finkornig mjuk sand som bildar klumpar. Genom att katten har en ren kattlåda hemma minskar risken att katten går till sandlådor eller trädgårdar i grannskapet för att uträtta sina behov. Kattlådan ska hållas ren.
- Inomhus bör det finnas en kattlåda per katt plus en extra kattlåda.
- Ställ ut kattlådor, exempelvis på altanen under tak eller en kattlåda med huv.
Du som störs av en katt
Du har rätt att freda din bostad och uteplats och trädgård men inte genom att skada katten. Här är några exempel på saker du kan testa.
- Spruta vatten på katten.
- Lägg ut citronskal eller citronsyra. Det sägs att katter inte gillar doften och skyr dessa rabatter. Även apelsinskal kan fungera. Får upprepas efter regn.
- Låt vitlöksklyftor gro i kylen och plantera därefter ut dem mellan dina växter. Katter gillar inte doften. Ett annat vitlökstips är att krossa klyftor i vatten och spraya med en blomspruta på platser där katterna brukar vara.
- Täck jorden med barkmull så att katten får svårt att gräva.
- Plantera lavendel och rosmarin i dina rabatter. Även dessa dofter sägs avskräcka.
- Placera ut kaffesump eller pepparkorn där du vet att katterna uträttat sina behov. Det sägs avskräcka katten från att använda platsen som toalett igen.
- Krossa malkulor och sprid ut i rabatterna.
- Bygg ett staket, till exempel av grenar, runt det populära toalettstället, som gör det svårt för katten att ta sig dit.
- Det finns elektroniska skrämmor av olika slag som inte skadar djuren.
Senast uppdaterad: