När vilda djur är skadade och behöver avlivas ska du kontakta Polisen. Polisen tar kontakt med ett jaktlag eller en lämplig skytt. Döda hästar och sällskapsdjur kan lämnas till ett företag för kremering eller energiåtervinning. De kan också grävas ner om man följer kommunens anvisningar.
Hittas döda vilda djur kan Statens veterinärmedicinska anstalt vara intresserade av att obducera dessa.
Döda djur som ligger olämpligt kan tas omhand av ansvarigt jaktlag. Hänvisa till Polisen som kan ta kontakt med aktuellt jaktlag. På allmän plats kan även kommunens parkenhet kontaktas via kommunens växel.
För att undvika smittspridning måste döda djur tas om hand på ett säkert sätt. Det finns olika företag som är specialiserade på att ta hand om döda hästar och mindre sällskapsdjur. Sällskapsdjur och hästar kan även grävas ner, men då måste kommunens anvisningar följas. Även aska från döda sällskapsdjur kan grävas ner på din egen mark, men för att undvika negativ påverkan på miljön och människors hälsa måste du välja platsen med omsorg.
Nedgrävningen ska göras där riskerna för miljön och människors och djurs hälsa blir så små som möjligt. Om du vill gräva ner en död häst eller annat sällskapsdjur ska du följa dessa anvisningar. Om du är osäker eller vill veta mer kan du kontakta Lerums kommun. Mer information om lagen som berör nedgrävning av häst finns på Jordbruksverkets webbplats.
Innan du gräver ner djuret behöver du veta dödsorsaken. Om du misstänker en allvarlig smittsam sjukdom måste du kontakta en veterinär för utredning. Det döda djuret ska tas om hand så fort som möjligt och får under tiden inte vara åtkomligt för vilda djur eller utgöra en smittorisk. På sommaren bör du gräva ner djuret så snart som möjligt efter att det dött. När det är kallt ute kan du vänta något, så länge djurkroppen förvaras på en lämplig plats och du tittar till den varje dag.
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se