Skadade och döda djur
När vilda djur är skadade och behöver avlivas ska du kontakta Polisen. Polisen tar kontakt med ett jaktlag eller en lämplig skytt. Döda hästar och sällskapsdjur kan lämnas till företag för kremering eller energiåtervinning. De kan också grävas ner om du följer kommunens anvisningar.
Skadade eller döda vilda djur
Hittas döda vilda djur kan Statens veterinärmedicinska anstalt vara intresserade av att obducera dessa.
Döda djur som ligger olämpligt kan tas omhand av ansvarigt jaktlag. Kontakta då Polisen som kan ta kontakt med aktuellt jaktlag. På allmän plats kan du även kontakta kommunen.
Statens veterinärmedicinska anstalt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Döda djur ska tas om hand på ett säkert sätt
För att undvika smittspridning måste döda djur tas om hand på ett säkert sätt. Det finns olika företag som är specialiserade på att ta hand om döda hästar och mindre sällskapsdjur. Sällskapsdjur och hästar kan även grävas ner, men då måste kommunens anvisningar följas. Även aska från döda sällskapsdjur kan grävas ner på din egen mark, men för att undvika negativ påverkan på miljön och människors hälsa måste du välja platsen med omsorg.
Anvisningar för nedgrävning
Nedgrävningen ska göras där riskerna för miljön och människors och djurs hälsa blir så små som möjligt. Om du vill gräva ner en död häst eller annat sällskapsdjur ska du följa dessa anvisningar. Om du är osäker eller vill veta mer kan du kontakta Lerums kommun. Mer information om lagen som berör nedgrävning av häst finns på Jordbruksverkets webbplats.
Jordbruksverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Innan nedgrävning
Innan du gräver ner djuret behöver du veta dödsorsaken. Om du misstänker en allvarlig smittsam sjukdom måste du kontakta en veterinär för utredning. Det döda djuret ska tas om hand så fort som möjligt och får under tiden inte vara åtkomligt för vilda djur eller utgöra en smittorisk. På sommaren bör du gräva ner djuret så snart som möjligt efter att det dött. När det är kallt ute kan du vänta något, så länge djurkroppen förvaras på en lämplig plats och du tittar till den varje dag.
Val av plats
- Tänk på skyddsavståndet. Det ska vara minst 30 meter till vattendrag, som sjö, bäck och å och 200 meter till dricksvattenbrunn. Det minskar risker för förorening av närliggande vatten och brunnar.
- Graven bör läggas på betryggande avstånd till bostadshus och allmän bebyggelse. Platsen bör ligga så att allmänhet, lekande barn och djur inte lockas dit. Tänk på att hålla avstånd till platser för djurhållning för att undvika risk för smittspridning.
- Jordarten ska inte vara för tät eftersom nedbrytningsprocessen går för långsamt i kompakt jord. Sand, grus eller morän är lämpligast. Avstånd till berg från botten av graven ska vara minst 1 meter.
- Välj en torr plats där marken inte är för blöt. Botten av graven ska vara minst 1 meter ovanför grundvattennivån under hela året, annars finns risk för att grundvattnet förorenas.
- Nedgrävning får inte göras inom vattenskyddsområde eller vid fornlämning. Om platsen ligger inom strandskyddat område behöver du kontakta miljöenheten för en bedömning om det krävs strandskyddsdispens.
Under och efter nedgrävning
- Förvaring och transport till nedgrävningsplatsen får inte medföra spill från djuret. Efter nedgrävningen ska de arbetsredskap och de delar av fordonet eller behållare som kommit i direkt eller indirekt kontakt med det döda djuret rengöras.
- Djuret ska grävas ner såpass djupt att det inte kan grävas upp av andra djur. En riktlinje är att djuret bör täckas av minst 1,5 meter jord. Du kan också behöva lägga stora stenar i eller ovanpå graven, för att minska risken ytterligare.
- Den jord som ska användas för att täcka graven får inte förorenas av det döda djuret. Det innebär att jorden först ska grävas upp och läggas på ena sidan av graven innan det döda djuret läggs ner i graven. Jord som ändå blir förorenad kan skrapas av och läggas i botten av graven. För att undvika vattensamlingar bör jorden packas och graven täckas så att det bildas en svag ås.
- Du som ansvarar för nedgrävningen ska föra register över det du har grävt ned, datum och plats. Uppgifterna ska sparas i minst två år.
Senast uppdaterad: