Vildsvin
Vildsvinen i Västra Götaland har etablerat sig och Lerums kommun är inget undantag. Vildsvinen är vilda djur som vi tillsammans får lära oss att hantera. I sin jakt på föda söker djuren sig mer och mer in i bostadsområden där vildsvinen förstör gräsmattor och odlingar.
Vildsvins beteende
Vildsvin är nattaktiva och vill gärna undvika människor. Djuren kan i vissa fall upplevas aggressiva på grund av sitt beteende. Det eftersom de är stora, lever i flock och ser dåligt. Deras luktsinne är mycket välutvecklat och styr deras flyktbeteende. Om de inte känner doften av människan kan de springa fram mot personen för att försöka förstå vad de ser men inte känner doften av. För människor upplevs det som en attack, men det är det egentligen inte. Om en människa har vinden i ryggen känner vildsvinen lättare lukten och beger sig då från platsen.
Oskadade vildsvin är inte farliga för människor men kan upplevas aggressiva på grund av sitt beteende. Det är dock viktigt att hålla hundar kopplade i områden där vildsvin kan tänkas vara. Hundar kan provocera vildsvin och i kombination med att hunden kan bli rädd kan vildsvinen upplevas som hotfulla och börja jaga hunden.
Du bör heller inte gå nära ett vildsvin som är skadat eller trängt då vildsvinen i dessa situationer kan vara stressade.
Om du stöter på ett vildsvin ute i naturen ska du ropa högt och vifta med armarna. Då ser och hör de att du är en människa och kommer att skingras och försvinna.
Vad gör kommunen?
Kommunen har ett ansvar för att det bedrivs jakt på den kommunala marken. Jakträtten på all jaktbar mark har upplåtits till olika jaktlag. Det är då jaktlagen som bedriver jakten på marken. Kommunen för dialog med jaktlagen och informerar dem om det som kommer till kommunens kännedom.
Kommunen har inte rätt att bedriva jakt på någon annans mark. Kommen har heller inget juridiskt ansvar för vad som händer på privatägd mark, det är fastighetsägarens ansvar.
Vad kan fastighetsägare göra?
Varje fastighetsägare har ett ansvar för att skydda sin fastighet genom att se till att inte miljön lockar till sig djuren. En förebyggande lösning för att motverka att vildsvinen tar sig in på din tomt eller trädgård är att sätta ett lågt elstaket runt tomten. Det bidrar till att mota bort vildsvinen. Här kan grannsamverkan vara lämpligt för att kunna dela på kostnaden.
En annan förebyggande metod är att minska möjligheten för vildsvinen att få tag på föda inne på tomten. Det innebär att täcka för komposter och sopkärl ordentligt samt att plocka bort fallfrukt, ekollon och lövhögar från trädgården. Ett annat sätt är att ta bort fågelfrön och att ta in hund- och kattmat som står utomhus.
Jakt och skyddsjakt
Jakttiderna för vildsvin regleras i Jaktförordningen. Där regleras även vilka djur som får skjutas och vilka som är fredade. Jakttiden på vildsvin är generös och därför behöver särskild skyddsjakt sällan användas. När det gäller vildsvin kan skyddsjakt ske utanför den ordinarie jakttiden om vildsvin orsakar skada på mark med jordbruksgrödor eller som används till yrkesmässig trädgårdsodling.
Av säkerhetsskäl är det mycket svårt att skjuta vildsvin inom detaljplanerat område. Skyddsjakt kan där endast utföras av vissa jägare inom de ordinarie jaktlagen som har polisens tillstånd att lossa skott inom detaljplanelagt område. Det görs med mycket hög säkerhet för allmänheten. Det är alltid jägaren som avgör om det är säkert att skjuta eller inte.
Vid skyddsjakt är det också viktigt att det är rätt djur vid rätt tillfälle och rätt antal som skjuts. Det kräver att jaktlaget har en mycket god bakgrundsfakta om vilket djur det är som eventuellt ska skjutas.
Vad gör Polisen?
Polisen hanterar endast djurärenden i akuta fall då djur blivit skadat i olyckor eller om ett djur under längre period utsätter människor för fara. Om du stöter på vilt i ett bostadsområde, som är aggressiva och utgör en verklig fara för människor, djur eller egendom, kontaktar du Polisen, 114 14. Observera att det inte gäller djur som förstör trädgårdar och odlingar.
Polisen får, med stöd av jaktlagen, låta avliva ett vilt djur om det orsakar avsevärd skada eller om det kan antas vara farligt för människors säkerhet. Om så är fallet kontaktar Polisen jägare med tillstånd att jaga in om tätbebyggt område.
Senast uppdaterad: