Aktuella tips och råd - företag
Elstöd! Solceller! Elbilsladdning! Tips och nyheter inom energiområdet från energirådgivningen. 2023 blir ett energifyllt år!
Fyra typer av elstöd
Fyra typer av elstöd är aktuella. Ett är avsett för näringsidkare och juridiska personer. Ett är avsett för elintensiv industri. Två är avsedda enbart för privatpersoner.
Stöd som elintensiva företag kan söka
Stödet till elintensiva företag riktar sig till företag som använder särskilt mycket el. Det här stödet behöver sökas. Ansökningsperioden har förlängts till den 18 juni. Företag räknas som elintensiva om de hade en elanvändning på minst 0,015 kilowattimme per omsatt krona under 2021 exklusive uppvärmning.
De som uppfyller kriterierna kan få del av elkostnadsstöd för perioden oktober – december 2022.
Mer information och beräkningshjälp finns på Energimyndighetens webbplats. Elkostnadsstöd hos Energimyndigheten
Elstöd till näringsidkare och juridiska personer
Elstödet till näringsidkare och juridiska personer är aktuellt i Lerums kommun för de näringsidkare och juridiska personer som den 17 november 2022 hade ett elnätsavtal. Tidplan för utbetalning och flera andra frågor kommer att beslutas under våren. Förslaget är att stödet behöver sökas genom Skatteverket och att ansökningsperioden är mellan 30 maj 2023 till 25 september 2023. Håll dig uppdaterad genom att läsa på Svenska kraftnäts webbplats.
Flera typer av lysrör slutar säljas 2023
Flera typer av lysrör, kompaktlysrör och halogenlampor slutar säljas vid olika datum under 2023. Bland annat slutar de vanliga T5- och T8-lysrören säljas 24 augusti 2023. Det gör att övergång till exempelvis LED-belysning kan vara lämpligt.
Om elektrikern ska byta till LED-belysning – tänk igenom och se om det kan göras andra bra åtgärder:
- Går det att dela upp belysningen så att olika delar kan tändas och släckas efter behov?
- Går det att installera möjlighet att variera ljusstyrka beroende på behov (fullt ljus ner till mysbelysning)?
- Går det att installera rörelsestyrd belysning på vissa platser – toalett, kapprum, städ, omklädning, teknikrum, soprum, förrådsrum och postrum?
- Kan dagsljusstyrning av belysningen vara lämplig på någon plats?
Information om de lysrör som fasas ut under 2023 - Energimyndighetens webbplats
Klimatstöd till lastbilar och eldrivna maskiner
Företag kan söka stöd för köp, och i vissa fall för leasing, av lastbilar och eldrivna arbetsmaskiner.
När el, fordonsgas eller bioetanol ska driva en tung lastbil eller en arbetsmaskin över 75 kilowatt finns ett ekonomiskt stöd att söka. Även eldrivna arbetsmaskiner med en nettoeffekt över 15 kilowatt kan få stöd. Stödet är maximalt 20 procent av inköpspriset. Stödet beräknas finnas till och med 2024 och hanteras av Energimyndigheten.
Energimyndighetens information om stöd till lastbilar och arbetsmaskiner
Elbilsladdning
Senast 1 januari 2025 ska alla uppvärmda lokaler som har minst 20 parkeringsplatser på tomten ha minst en laddpunkt. Det här gäller alla företagslokaler, butiker, kontorsbyggnader och liknande. Bostadshus är dock undantagna.
Med laddpunkt menas ett uttag där en elbil kan ladda. De flesta elbilsladdare har två uttag som gör att två bilar kan ladda samtidigt.
Bygga eller bygga om en parkering?
Om en parkering med minst 10 parkeringsplatser ska byggas eller byggas om, ska förberedelser göras för att laddare ska kunna anslutas och i vissa fall är kravet att laddare också ska installeras.
Om det är på tomten till ett företag, butik, kontorsbyggnad eller liknande ska förberedelse göras för att laddare ska kunna anslutas till 20 procent av platserna och minst en laddpunkt ska installeras. Om det är på tomten till ett bostadshus ska samtliga platser förberedas för att kunna ansluta laddare. Det är dock inget krav på att laddare installeras.
Det ställs inga krav på vilken effekt laddaren ska kunna ge. Däremot måste det vara laddare av typ 2. Motorvärmaruttag och andra typer av stickproppsanslutning är inte godkända i sammanhanget.
Detaljer och undantag tas upp på Boverkets webbplats.
Boverkets regler om byggande för elladdning av fordon
Är det enkelt att installera laddare?
Det är viktigt att bilen kan laddas på ett bra och säkert sätt. Ny elkabel och en laddbox är oftast det som behövs. Eventuellt behövs också ett högre säkringsabonnemang. Bra laddmöjligheter kan sägas öka värdet på bostaden eller fastigheten eftersom den då blir ett tänkbart alternativ för den som har elbil och vill flytta in.
Äger ni själva parkeringen är det oftast enkelt att installera. Om parkeringen ägs av en samfällighetsförening är det fler frågor och oftast en längre väg fram till installation.
Lantmäteriets webbplats om att installera laddningspunkter
Bidrag och stöd till elbilsladdning?
Företag och bostadsrättsföreningar kan söka stöd för elbilsladdning. Bidraget är högst 50 procent av de stödberättigade kostnaderna, dock högst 15 000 kronor per laddpunkt. Observera att bidrag ges till laddpunkter som installeras utöver lagens miniminivå. I praktiken får du då inget bidrag för första laddpunkten men det går att få för nummer två, tre och så vidare.
Ladda bilen-bidrag - Naturvårdsverkets webbplats
Solceller
Solceller ger el som kan användas i huset och därmed sänka driftkostnaden. Det vanligaste är att solcellerna förser fastighetsabonnemanget med el men det kan också förse lägenheter eller verksamheter med el.
Söderläge och en lutning på mellan 30–40 grader ger mest el. Även sydöst, sydvästlägen och både brantare och flackare lutningar ger tillräckligt för att det fortfarande ska vara god lönsamhet. Solcellssystemet behöver minimalt med underhåll och panelerna behöver inte rengöras.
Solceller ger el hela året, mest i början av sommaren. Skuggning minskar däremot elproduktionen. Överskott som inte används i huset säljs och ger intäkter.
Solcellerna har en livslängd på mer än 25 år. Om taket, av åldersskäl, skulle behöva läggas om inom de närmsta 10–15 åren kan det vara en god idé att lägga om taket i samband med solcellsinstallationen, åtminstone på den del där solcellerna sätts. På en del byggnader behöver man söka bygglov innan solceller monteras.
Traditionellt sett är det fastighetsägaren som investerar och äger solcellsanläggningen. Det är också möjligt att få solceller på taket genom att upplåta sitt tak till andra aktörer som investerar och installerar. Det finns också möjligheter att leasa solceller. Marknaden för den här typen av lösningar växer.
Solel i Lerums kommunEnergimyndighetens webbplats Solelportalen
Kontakta kommunens energirådgivning
Kommunen erbjuder gratis energirådgivning. Du kan kontakta oss för att få råd om exempelvis uppvärmning, transport, statliga bidrag, solceller och elbilsladdning.
E-post: energiradgivning@lerum.se
Senast uppdaterad: