Värmepump
Värmepumpar som tar tillvara energi ur luft, mark och vatten är en mer miljövänlig och ren energikälla än exempelvis olja eller direktverkande el.
Olika energikällor
När du väljer energikälla finns det många faktorer att väga in. En värmepump kräver tillförsel av el för att fungera. Det finns andra energikällor som är mer miljövänliga, exempelvis biobränsleeldning i pelletspanna. Vill du ha mer information om olika energikällor, exempelvis bergvärme, kan du kontakta kommunens energirådgivare.
Inga utsläpp
Vid normal drift orsakar värmepumpen inga utsläpp till vatten och luft. Det finns dock miljö och hälsomässiga risker förknippade med både installationen och driften. De här riskerna kan minskas genom rätt utförande, säkerhetsåtgärder och val av kemikalier.
Sveriges Geologiska Undersökningar, SGU, har tagit fram kriterier för utförande av energibrunn i berg, Normbrunn 16. Miljöenheten ställer som krav att kriterierna och rekommendationerna i Normbrunn 16 ska följas vid installation.
Vägledning för att borra brunn från SGU Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Anmälan och tillstånd
Det är anmälningspliktigt enligt miljöbalken att låta installera en värmepump. Luftvärmepumpar är undantagna. Om värmepumpen ligger inom något av kommunens vattenskyddsområden så kan det krävas tillstånd. Du behöver då lämna in anmälan och ansöka om tillstånd hos Miljöenheten i god tid innan arbetena påbörjas.
Anmälan om värmepump har två syften
- Miljöenheten bedömer vilka risker det finns för att den planerade värmepumpen kan komma att påverka omgivningen negativt. I svaret på anmälan regleras hur den ska anläggas för att minska dessa risker. I vissa fall, när riskerna bedöms som särskilt stora, kan det finnas anledning att avråda från att den installeras eller så ställs särskilda krav på hur den ska utformas.
- Kommunen ska ha uppgifter i sitt arkiv som talar om var det finns värmepumpar och vilka kemikalier som ingår. Om det uppstår ett läckage är det bra att veta om det till exempel kan finnas en fara för dricksvattenbrunnar i närheten.
Uppgifter som behöver finnas med
Vid anmälan eller ansökan ska bland annat uppgifter om typ av värmepump, köldmedium och köldbärarvätska samt uppgifter om avledning av borrvatten finnas med i ansökningshandlingen.
Situationsplan
En situationsplan över det planerade borrhålet ska skickas med anmälan eller ansökan. Den ska visa borrhålets tänkta placering och följande punkter ska framgå:
- om det finns, dricksvattenbrunnar och enskilda avloppsanläggningar inom 50 meter från borrhålet
- eventuella vattentäkter runt fastigheten
- skalstock.
Saknar du en situationsplan över din fastighet kan du skriva ut en med hjälp av vår e-tjänst tomtkarta, se ovan, alternativt kontakta eller besöka vårt kundcenter, KomIn, som kan skicka eller skriva ut en till er.
Grannyttrande - ett godkännande från berörda grannar
I vissa fall behövs även ett godkännande från grannar, ett så kallat grannyttrande, som skickas med anmälan. Det gäller om borrhålet är placerat mindre än 10 meter från tomtgränsen. Då behöver berörda grannar informeras för att kunna ge sitt godkännande av placeringen. Grannarna behöver även få en chans att framföra eventuella synpunkter.
Anledningen till att det finns en 10 meters gräns är för att försäkra om att värmepumpen inte påverkar effekten av redan installerade värmepumpar i området. Gränsen är även där för att se till att installationen inte minskar möjligheten för andra att installera en värmepump längre fram.
Grannyttrande för placering av värmepump Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Borrning med RISE-certifierad borrare
Borrningen ska utföras av RISE-certifierad borrare. Det är ett krav för att säkerställa att arbetet utförs på ett fackmannamässigt sätt, för att förhindra negativ påverkan på omgivningen vid borrningen.
Värmepumpar över 10 megawatt
För värmepump med uttagen effekt av mer än 10 megavatt, MW, gäller delvis andra regler. Om en sådan anläggning planeras, kontakta då oss på Miljöenheten.
Avgifter för anmälan eller tillstånd till värmepumpar
Lerums kommun tar ut avgifter att hantera anmälningar och tillstånd till värmepumpar. Du kan se de de olika avgifterna på sidan om taxor och avgifter för miljöbalkstillsyn och livsmedelskontroll.
Taxor och avgifter för miljöbalkstillsyn och livsmedelskontroll
Kontakt för frågor om värmepumpar
Har du frågor om värmepumpar kan du antingen kontakta Miljöenheten eller kommunens energirådgivare.
Miljöenheten
Telefon: 0302-52 14 64
E-post: miljoenheten@lerum.se
Kommunens energirådgivning
E-post: energiradgivning@lerum.se
Senast uppdaterad: