Aktuella tips och råd - privatperson
Elkostnaderna kan bli en utmaning under vintermånaderna. Här finns enkla råd och tips i vardagen men också mer drastiska åtgärder för att dämpa elkostnaderna.
Utomhustemperaturen påverkar
Beroende på hur elpriset och vädret utvecklar sig under vintermånaderna kan flera av åtgärderna bli aktuella i ökande grad. Det kan många gånger bli en avvägning mellan komfort och kostnad. Var gränsen går mellan det ena och andra kan bara du avgöra. Ett första råd kan vara att bygga upp en buffert på hushållskontot för att klara av elräkningarna.
Husets värmesystem och inomhustemperaturen är det som påverkar energibehovet mest. Näst därefter kommer användandet av varmvatten. Ventilationssystemet kan också dra mycket el. Tvätt- och diskmaskin, kyl, frys och spis också. Belysning och elektronik behöver ganska lite el var för sig, men används desto mer. Det gör att det totalt blir en stor post ändå.
Se över bostaden
- Se till att huset har ett energieffektivt värmesystem. Ett energieffektivt värmesystem är oftast någon typ av värmepump eller fjärrvärme. Direktverkande el och elpannor bör bytas ut till ett mer energieffektivt system eller kompletteras med en luft/luftvärmepump.
- Har huset en vind? Kontrollera hur mycket isolering det är på vinden. Det bör vara 50 centimeter tjock isolering för att isolera tillräckligt. Tilläggsisolering av vinden är en av de mest kostnadseffektiva åtgärderna.
- Isolera väggarna till krypvinden, också kallad kattvind.
- Se över tätningslister runt fönster och dörrar för att undvika kalldrag.
- Se över äldre fönster. Där kan ofta den inre glasrutan bytas ut till så kallat energiglas. Alternativt kan fönstret utökas med en glasruta.
- Tapetsera, måla om, lägga golv? Täta bakom golv- och taklister.
Kontrollera löpande att värmesystemet fungerar
- Värmepumpen/elpannan/värmeväxlaren ska vara i normaldrift. Inga varningslampor eller servicemeddelanden ska synas.
- Se till att det är fritt utrymme ovanför och framför element så att värmen faktiskt kommer ut i rummet.
- Titta igenom bruksanvisningen för husets värme-, varmvatten- och ventilationssystem. Hitta vilka inställningsmöjligheter som finns för att justera efter önskemål och behov. Om du inte har någon bruksanvisning kan du oftast hitta den på internet, sök på märke och modell.
Sänk energibehovet ännu mer
- Fäll ner persienner och dra för gardiner för att behålla värmen i bostaden. Ju kallare det är ute desto större blir besparingen. Ju tjockare gardiner desto bättre isolering. Elementet ska inte täckas för. Var försiktig med fönsterbelysningen så att ingen brandfara uppstår med gardin mot varm lampa.
- Sänk temperaturen inomhus. En grads sänkning sparar ungefär fem procent av uppvärmningskostnaden. Ta istället på dig en extra tröja.
- Sänk temperaturen till 15 grader i rum som inte används och stäng dörren.
- Stäng av, eller åtminstone sänk, elgolvvärmen. Elgolvvärme slukar mycket el.
- Undvik att köra torktumlare och torkskåp. Häng i stället luftigt i badrum och på lämpliga stolar.
- Undvik att använda ugnen om du inte måste.
- Undvik att dammsuga. Damma och våttorka kan vara bra alternativ.
- Var sparsam med att använda varmvatten.
- Elda i kamin och andra godkända eldstäder.
Tips för extra kalla dagar
Täck fönster
Täck för fönstren med mer än persienner och gardiner. Kanske ett täcke, filt eller kuddar beroende på vad gardinstång eller fönsterbräda ger för möjligheter. Ju fler timmar fönstren är täckta desto större blir besparingen. Titta lite då och då så att ingen fukt samlas i hörn eller runt fönstret. Elementet ska inte täckas för. Var försiktig med fönsterbelysningen så att det inte börjar brinna i tyget.
Minska ventilationen
Har huset självdragsventilation kan man stänga till en eller flera ventiler. I hus med någon typ av motordriven fläkt behöver man ändra inställningarna för att minska ventilationsflödet. Detta bör du helst göra under de timmar som ingen är hemma. I övrigt bör du endast göra det under korta perioder när det är som allra kallast eller allra mest ansträngt i elementet. Huset och de som vistas i huset behöver normalt ventilationsflöde för att må bra.
I hus med frånluftvärmepump bör dock ventilationsflödet vara oförändrat.
Kylklampar
Lägg kylklampar utomhus när det är minusgrader. Ta in dem och lägg i kylen. Ställ kylskåpstemperaturen lite högre än normalt så att kylklamparna står för kylan.
Stäng av värmen i garage och förråd
Ta tillfälligt in färgburkar och annat som måste förvaras frostfritt. Om det finns ledningar för vatten och avlopp i garaget eller förrådet måste värmen vara påslagen. Sänk då värmen istället och kontrollera att ledningarna inte fryser.
Energiråd i vardagen
- Släck belysningen när du lämnar ett rum.
- Duscha lite snabbare.
- Kör fulla disk- och tvättmaskiner, använd helst ett ekonomiprogram.
- Tina frusen mat i kylen över dagen.
- Använd lock på kastrullen, eller använd tryckkokare.
- Undvik att hälla ut det varma vattnet när du kokat ägg, potatis, pasta och liknande. Lägg upp maten och låt vattnet stå kvar i kastrullen och bidra till värmen.
- Var noga med att stänga av spisen och ugnen så snabbt som möjligt, helst lite i förtid, och utnyttja restvärmen.
- Välj råvaror med kort koktid eller sådant som inte behöver värmas.
- Se över vad exempelvis själva värmesystemet eller din elleverantör ger för möjligheter att se och styra din elanvändning via appar och andra tekniska system.
Tänk på din säkerhet
- Tvätta, diska och ladda enbart när du är hemma och vaken. Det finns risk för brand- och vattenskador om elektrisk utrustning och sådant som är anslutet till vatten lämnas obevakat.
- Var försiktig med eld och lågor. Elda inte mer eller annat än du brukar eller på andra platser än normalt. Ta med i beräkningen att värmeljus och vissa ljuslyktor blir varma på sidorna och även undertill. Det kan ge brännmärken eller orsaka en brand. En vanlig kamin och skorsten är vanligtvis avsedd att bara användas ett par timmar åt gången. Elda bara torr ved.
- Kontrollera att den lilla röda lampan blinkar ungefär en gång i minuten på brandvarnarna. Det innebär att batterierna i brandvarnaren fungerar. Blinkar den inte varje minut behöver batterierna bytas. Brandvarnare som är anslutna till elnätet och andra system kan ha andra tecken som visar att de är i drift.
- Låt bli att ramla om du behöver byta batteri i brandvarnaren. Ta istället hjälp av någon. Kommunens Fixartjänst kan hjälpa dig som fyllt 67 eller har funktionsvariation. Se kontaktuppgifter under Mer information.
Effektbrist
Effektbrist uppstår när elledningarna inte klarar att föra över så mycket el som för ögonblicket behövs. I vardagen kan man jämföra det med att säkringen går om man slagit på för många elprylar. Effektbristen i elnätet är troligen kortvarig och tillfällena troligen koncentrerade till vardagar mellan klockan 6-8 och 17-19.
Om det pratas om effektbrist kan även hushåll bidra för att sänka effektbehovet.
- Sänk elbehovet så mycket som möjligt. Används gärna de tips som presenteras på sidan.
- Undvik att ladda elbil.
- Använd svagast möjliga värme på spisen och ett steg lägre effekt på mikrovågsugnen.
- Undvik att använda brödrost, dammsugare och annan elutrustning.
Tips för att leva miljövänligt
Varje person i Sverige står bakom ungefär tio ton utläpp växthusgaser varje år. För miljöns skull behöver det minskas till två ton per person och år. För att jordens resurser ska räcka och för att vi ska hålla jordens temperaturökning under 1,5 grader behöver utsläppen av växthusgaser minska ordentligt. Idag skulle det behövas 4,2 jordklot om alla levde som vi gör.
Det finns många olika sätt att minska dina utsläpp:
- Ta cykeln istället för bilen. Om du måste åka bil är en bil med hög andel biodrivmedel eller eldrift bra, eftersom utsläppen minskar mycket.
- Köp begagnat istället för att köpa nytt.
- Låna, byt och laga saker. Då behöver färre prylar tillverkas.
- Fundera över materialet när du exempelvis bygger något. Kan du välja biobaserade material som exempelvis trä istället för stål och betong?
- Ät mindre kött, mer grönsaker och planera matlagningen så att du slänger så lite mat som möjligt.
- Välj ekologiskt och säsongens råvaror om du har möjlighet.
- Välj miljömärkta försäkringar och miljöcertifierade försäkringsbolag.
Res rätt
Vårt resande skadar miljön. Det här kan du tänka på:
- Behöver du verkligen resa? Det kan räcka med ett telefonsamtal eller ett digitalt möte. Kan du jobba hemifrån en eller flera dagar i veckan?
- Planera. Gör två ärenden samtidigt så räcker det med en resa istället för två.
- Gå, cykla, ta buss eller tåg. Om du väljer att köra bil har bränslet, bilens storlek, däcktrycket och körstilen stor betydelse för hur energieffektiv och hållbar resan blir.
Spara miljövänligt
Det har blivit enklare att kontrollera hur hållbart ditt sparande är. Om du sparar i fonder och aktier är det enkelt att välja hållbarhetsmärkta fonder och aktier. Det kan vara i företag som exempelvis jobbar inom förnybar energi och miljöteknik. Det finns också flera sätt att klimatkompensera sina utsläpp.
Kontakta kommunens energirådgivning
Kommunen erbjuder gratis energirådgivning. Du kan kontakta oss för att få råd om exempelvis uppvärmning, transport, statliga bidrag, solceller och elbilsladdning.
E-post: energiradgivning@lerum.se
Mer information
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se