Nyheter och tips från energirådgivningen
Tre typer av elstöd
Tre typer av elstöd är aktuella. Ett är avsett för privatpersoner och två är avsedda för företag.
Elstöd till privatpersoner
Det elstöd till privatpersoner som är aktuellt nu planeras att betalas ut omkring 9 juni. Det här stödet baseras på 80 procent av elanvändningen under november – december 2022 och är aktuellt för den som den 31 december 2022 hade ett elnätsavtal. Håll dig uppdaterad genom att läsa på Svenska kraftnäts webbplats.
Förslag om nytt bidrag för byte av värmesystem och isolering
Det finns ett förslag om att införa ett nytt statligt bidrag för byte av värmesystem och isolering.
Den som byter från direktverkande el till värmepump, fjärrvärme eller biobränslepanna föreslås kunna få bidrag. Bidraget föreslås vara på 50 procent av materialkostnaderna, dock maximalt 30 000 kronor.
Även isolering av fasad och tilläggsisolering av vinden, byte av fönster och dörrar föreslås kunna få bidrag. Ett villkor för den här delen av bidraget är att huset ska vara byggt före 1990. Bidraget för isolerande åtgärder är också på 50 procent av materialkostnaderna, dock maximalt 30 000 kronor.
Bidraget föreslås vara riktat till småhus som är friliggande eller sammanbyggda till parhus, radhus eller kedjehus. Ett hus ska kunna få båda bidragen, totalt 60 000 kronor. Bidraget föreslås täcka kostnader för material som beställts 8 november 2022 eller senare. Enligt förslaget ska ansökningar om bidrag göras till Länsstyrelsen från 15 juni 2023. Exakta detaljer och beslut om att införa bidraget väntas i månadsskiftet maj-juni.
Klimatbonusbilar – ansök själv om bonusen!
Den som ställer på en klimatbonusbil för första gången efter den 8 november 2022 behöver själv ansöka hos Transportstyrelsen senast den 31 maj 2024 om att få bonusen. Bilen måste vara köpt eller beställd senast 8 november 2022. Det här är en ny rutin jämfört med bilar som ställts på före 8 november 2022. Regeringen och Transportstyrelsen har mer information på sina webbplatser.
Bonus till bilar med liten klimatpåverkan hos Transportstyrelsen
Se över bostaden
- Se till att huset har ett energieffektivt värmesystem. Ett energieffektivt värmesystem är oftast någon typ av värmepump eller fjärrvärme. Direktverkande el och elpannor bör bytas ut till ett mer energieffektivt system eller kompletteras med en luft/luftvärmepump.
- Har huset en vind? Kontrollera hur mycket isolering det är på vinden. Det bör vara 50 centimeter tjock isolering för att isolera tillräckligt.
- Tilläggsisolering av vinden är en av de mest kostnadseffektiva åtgärderna.
Isolera väggarna till krypvinden, också kallad kattvind. - Se över tätningslister runt fönster och dörrar för att undvika kalldrag.
- Se över äldre fönster. Där kan ofta den inre glasrutan bytas ut till så kallat energiglas. Alternativt kan fönstret utökas med en glasruta.
- Tapetsera, måla om, lägga golv? Täta bakom golv- och taklister.
Kontrollera löpande att värmesystemet fungerar
- Värmepumpen/elpannan/värmeväxlaren ska vara i normaldrift. Inga varningslampor eller servicemeddelanden ska synas.
- Se till att det är fritt utrymme ovanför och framför element så att värmen faktiskt kommer ut i rummet.
- Titta igenom bruksanvisningen för husets värme-, varmvatten- och ventilationssystem. Hitta vilka inställningsmöjligheter som finns för att justera efter önskemål och behov. Om du inte har någon bruksanvisning kan du oftast hitta den på internet, sök på märke och modell.
Sänk energibehovet ännu mer
- Passa på att sänka temperaturen inomhus allt eftersom solen värmer mer och mer.
- Stäng av, eller åtminstone sänk, elgolvvärmen. Elgolvvärme slukar mycket el.
- Undvik att köra torktumlare och torkskåp. Häng i stället luftigt i badrum och på lämpliga stolar.
- Undvik att använda ugnen om du inte måste.
- Undvik att dammsuga. Damma och våttorka kan vara bra alternativ.
- Var sparsam med att använda varmvatten.
Energiråd i vardagen
- Släck belysningen när du lämnar ett rum.
- Duscha lite snabbare.
- Kör fulla disk- och tvättmaskiner, använd helst ett ekonomiprogram.
- Tina frusen mat i kylen över dagen.
- Använd lock på kastrullen, eller använd tryckkokare.
- Undvik att hälla ut det varma vattnet när du kokat ägg, potatis, pasta och liknande. Lägg upp maten och låt vattnet stå kvar i kastrullen och bidra till värmen.
- Var noga med att stänga av spisen och ugnen så snabbt som möjligt, helst lite i förtid, och utnyttja restvärmen.
- Välj råvaror med kort koktid eller sådant som inte behöver värmas.
- Se över vad exempelvis själva värmesystemet eller din elleverantör ger för möjligheter att se och styra din elanvändning via appar och andra tekniska system.
Tips för att leva miljövänligt
Varje person i Sverige står bakom ungefär tio ton utläpp växthusgaser varje år. För miljöns skull behöver det minskas till två ton per person och år. För att jordens resurser ska räcka och för att vi ska hålla jordens temperaturökning under 1,5 grader behöver utsläppen av växthusgaser minska ordentligt. Idag skulle det behövas 4,2 jordklot om alla levde som vi gör.
Det finns många olika sätt att minska dina utsläpp:
- Ta cykeln istället för bilen. Om du måste åka bil är en bil med hög andel biodrivmedel eller eldrift bra, eftersom utsläppen minskar mycket.
- Köp begagnat istället för att köpa nytt.
- Låna, byt och laga saker. Då behöver färre prylar tillverkas.
- Fundera över materialet när du exempelvis bygger något. Kan du välja biobaserade material som exempelvis trä istället för stål och betong?
- Ät mindre kött, mer grönsaker och planera matlagningen så att du slänger så lite mat som möjligt.
- Välj ekologiskt och säsongens råvaror om du har möjlighet.
- Välj miljömärkta försäkringar och miljöcertifierade försäkringsbolag.
Res rätt
Vårt resande skadar miljön. Det här kan du tänka på:
- Behöver du verkligen resa? Det kan räcka med ett telefonsamtal eller ett digitalt möte. Kan du jobba hemifrån en eller flera dagar i veckan?
- Planera. Gör två ärenden samtidigt så räcker det med en resa istället för två.
- Gå, cykla, ta buss eller tåg. Om du väljer att köra bil har bränslet, bilens storlek, däcktrycket och körstilen stor betydelse för hur energieffektiv och hållbar resan blir.
Spara miljövänligt
Det har blivit enklare att kontrollera hur hållbart ditt sparande är. Om du sparar i fonder och aktier är det enkelt att välja hållbarhetsmärkta fonder och aktier. Det kan vara i företag som exempelvis jobbar inom förnybar energi och miljöteknik. Det finns också flera sätt att klimatkompensera sina utsläpp.
Kontakta kommunens energirådgivning
Kommunen erbjuder gratis energirådgivning. Du kan kontakta oss för att få råd om exempelvis uppvärmning, transport, statliga bidrag, solceller och elbilsladdning.
E-post: energiradgivning@lerum.se
Mer information
Senast uppdaterad: