Förhindra utsläpp från köldmedier
Köldmedier används i bland annat kylar, frysar, värmepumpar och fordon. Konstgjorda köldmedier kan innehålla växhusgaser som är farliga för miljön. Du som driver en yrkesmässig verksamhet och har köldmedieanläggningar eller mobil utrustning måste följa vissa regler för att förhindra utsläpp.
Regelbunden läcksökning
Är du ansvarig för en anläggning måste en behörig kylkontrollant göra läcksökningar regelbundet. En läckagekontroll ska göras för ett aggregat över fem ton koldioxidekvivalenter, CO2e. Hur ofta beror på hur stort aggregatet är.
Om aggregatet är under fem ton CO2e finns det inget krav på rapportering eller läckagekontroll.
Rapportering varje år
Om anläggningen innehåller en köldmediegas med en sammanlagd mängd på 14 ton koldioxidekvivalenter eller mer ska du lämna in en rapport till miljöenheten varje år.
Årsrapporten ska omfatta föregående kalendår och lämnas in till miljöenheten senast den 31 mars.
Nyinstallation eller byte
Om du installerar eller byter ut kylutrustning som innehåller 14 ton koldioxidekvivalenter måste du informera tillsynsmyndigheten i god tid före installationen eller bytet.
Skrotning
När du slutar använda din utrustning ska den skrotas. En behörig kyltekniker ska då tömma anläggningen på köldmedium. Intyget för skrotning ska lämnas in senast i samband med köldmedierapporten.
Nya regler från 2025
Från 1 januari 2025 är det förbjudet att fylla på kylutrustning med nytt köldmedium som har GWP (uppvärmningspotential) på 2 500 eller mer. Det har funnits ett liknande förbud tidigare men det har bara gällt större utrustningar. Det nya förbudet gäller alla utrusningar oavsett storlek.
Den 1 januari 2026 utvidgas förbudet till att även gälla värmepumpar.
Förbuden gäller påfyllnad av nytt köldmedium. Det är tillåtet att använda regenererat eller återvunnet köldmedium fram till 1 januari 2030 för kylutrustningar och 1 januari 2032 för värmepumpar.
Sedan den 11 mars 2024 omfattas fler ämnen än tidigare av krav på läckagekontroll. Utrustning som innehåller f-gaser av typen HFO ska kontrolleras om utrustningen innehåller minst 1 kilo av ämnet.
Påföljder blir miljösanktionsavgifter
Om du inte har anmält köldmedier är kommunen i vissa fall skyldiga att ta ut en så kallad miljösanktionasvgift.
Avgift
För hantering och granskning av köldmedierapporter tar kommunen ut en avgift som bestämts av kommunfullmäktige.
Kontakta miljöenheten
Har du frågor om köldmedier eller är det dags att lämna in din årliga rapportering? Kontakta miljöenheten i Lerums kommun.
Telefon: 0302-52 14 64
E-post: miljoenheten@lerum.se
Senast uppdaterad: