Kemikalier i hushåll och trädgård
Det finns kemikalier i många av de produkter som används både i hushållet och i trädgården. Här får du information om olika risker och åtgärdsförslag.
Barn och kemikalier
Varje år inträffar tusentals förgiftningstillbud med barn som får i sig kemikalier. Kemikalier är en del av vår vardag. Det är ofta alltför enkelt för barn att komma i kontakt med giftiga produkter, inte minst hemma, men även i butiker där de säljs.
Barnskyddat är inte alltid säkert
Många tror att barnskyddande förslutningar är en garanti, men i själva verket innebär inte en barnskyddad förpackning att den är helt säker. Det betyder bara att den tar längre tid för ett barn att öppna.
Tänk på att aldrig hälla över kemikalier från originalförpackning till en annan förpackning.
Förvara kemikalier i låst skåp
Förvara kemikalier i låst skåp, eller annan plats som barnet inte kan nå. Faktum är att förgiftningsolyckor i många fall beror på oaktsamhet och det är egentligen ganska små åtgärder som krävs för att undanröja risker.
Om olyckan ändå är framme, ring 112 och begär giftinformationscentralen.
Giftfri miljö i trädgården
Det finns olika metoder och produkter för att hantera en del av de problem som kan dyka upp i trädgården, till exempel angrepp av insekter och ogräs. Användningen av kemikalier för att bekämpa problem ökar. Kemikalier som sprids på en plats flyttas ofta via mark och vatten och hamnar på platser där de inte ska vara. Till exempel i vattendrag. Vissa kemikalier är giftigare än andra.
Giftfri miljö
Sveriges regering och riksdag har beslutat om 16 miljökvalitetsmål, varav ett är Giftfri miljö. Målet går ut på att det år 2020 ska finnas förutsättningar för att skydda människors hälsa och miljön från farliga kemikalier. För att vi ska nå miljömålet krävs gemensamma insatser.
Trädgården
Endast ett fåtal växtskyddsmedel är godkända för privat bruk i Sverige. Mest används medel mot mossa och ogräs. Kemisk bekämpning av mossa behöver ofta upprepas och det går ofta åt stora mängder av dessa medel. Vill du odla ekologiskt finns det olika biologiska växtskyddsmedel som fungerar bra.
Det finns alternativ till kemikalier för att skydda trädgården mot svamp och angrepp från insekter:
- välj motståndskraftiga plantor
- förodla växter
- använd odlingsvävar
- använd klisterfällor
- duscha plantor med vatten för att få bort till exempel bladlöss
- använd ogräshacka mot ogräs
- dränera trädgården
- gödsla
- beskär träd och buskar
Så skyddar du din trädgård mot sniglar
Sniglar i trädgården är ett problem för många fritidsodlare. Problemet gäller särskilt den spanska skogssnigeln, den så kallade mördarsnigeln. Mördarsniglar kan orsaka stora skador i trädgården, men det finns flera sätt att bekämpa dem.
Kemisk bekämpning
Det finns godkända kemiska växtskyddsmedel som du kan använda dig av vid bekämpning av sniglar. Medlen innehåller järnfosfat. När sniglarna äter medlet förstörs tarmarna och sniglarna dör av svält inom några dagar. Vid kemisk bekämpning slås även andra sniglar och snäckor ut.
Biologisk bekämpning
Biologiska växtskyddsmedel verkar genom att en levande organism skadar sniglarna, istället för ett kemiskt ämne. Det finns idag ett godkänt biologiskt växtskyddsmedel mot sniglar. Det verkar genom att en typ av mask tar död på snigeln med en bakterie. Medlet är mest effektivt på unga sniglar.
Alternativa metoder
Det är mest effektivt att börja bekämpningen på våren.
- Klipp sönder sniglarna eller använd en spade att klyva dem med. På morgonen eller kvällen är flest sniglar framme. Kom ihåg att samla ihop sniglarna efteråt. Döda sniglar slängs i en påse i soptunnan eller grävs ner.
- Fällor med öl fungerar så att sniglarna lockas av doften och sedan drunknar i vätskan.
- Elstängsel eller andra former av staket håller sniglarna borta från trädgården.
- Strö kalk runt de växter som du är särskilt rädd om så undviker du angrepp.
Hälso- och miljörisker
Kemikalieinspektionen utvärderar och godkänner alla växtskyddsmedel innan de får säljas och användas. De bestämmer också hur medlen får användas. Det görs för att hälso- och miljörisker ska undvikas. Växtskyddsmedel delas in i tre olika kategorier. Medel i klass 1 och 2 får bara användas i yrkesmässig odling. Medel i klass 3 får användas av alla.
Register över godkända växtskyddsmedel
Kemikalieinspektionen för ett register över vilka växtskyddsmedel som får användas, hur länge de får användas och på vilket sätt de ska användas.
Den spanska skogssnigeln
- Den spanska skogssnigeln överlever den svenska vintern genom att bo i marken. I april kommer de upp och fortplantar sig.
- Fortplantningen inträffar snabbt genom parning eller att de fortplantar sig själva.
- Snigeln har en stor äggproduktion. Äggen är pärlemorskimrande och cirka 3,5 millimeter i diameter. De läggs ofta i klumpar och går lätt att trycka sönder.
- En fullvuxen snigel är 8–15 centimeter lång och enfärgad. Färgen varierar mellan beige, orange, röd och mörkbrun.
- Födan består av växter och döda djur.
- Sniglarna är beroende av fukt och är mest aktiva på natten. Vid torra perioder är sniglarna i marken för att överleva.
- Längre torrperioder minskar mängden sniglar.
- Sniglarna sprids genom att ägg och sniglar följer med transporter av jord, plantor och trädgårdsavfall.
Träskyddsbehandlat virke
Trä för utomhusbruk är ofta impregnerat. Sådant virke kan vara behandlat med medel som innehåller koppar, ibland i kombination med andra svampdödande ämnen, så kallade fungicider. När du väljer virke är det viktigt att titta efter virkets klassificering och välja det som är bäst lämpat för den användning som virket ska ha. Det kan vara ett viktigt skydd både för hälsan och miljön.
Om du ska bygga något för barn, exempelvis en sandlåda, är det bra att använda obehandlat virke och förstärka träet med olja i stället för träskyddsmedel.
I många fall kan du välja en annan konstruktion eller ett träslag med naturlig motståndskraft. Det kan till exempel vara lärkträ och ek. Värmebehandlat trä har också bra motståndskraft.
När du handlar träskyddsbehandlat virke ska den som säljer varan kunna lämna skriftlig information om:
- Verksamma ämnen som använts vid behandlingen av trät,
- begränsningar i användning,
- hur virket lämpligen bearbetas,
- hälsorisker och skyddsåtgärder,
- hur avfall från virket ska tas omhand.
Äldre virke kan innehålla miljö- och hälsofarliga ämnen
Tidigare användes träskyddsmedel som innehöll ämnen som inte längre får användas till träskyddsbehandling. Dessa ämnen kan fortfarande finnas i gamla konstruktioner. Äldre virke som är behandlat med kreosot kan innehålla allergi- och cancerframkallande ämnen. Hantera därför äldre impregnerat virke med försiktighet. Lämna uttjänat impregnerat virke till återvinningsstationen.
Trä för utomhusbruk, kemi.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Bekämpningsmedel
En stor del av den totala mängden bekämpningsmedel används i våra trädgårdar. Många av dem innehåller miljöfarliga ämnen som är svåra att bryta ned. Det är därför viktigt att minska användningen av bekämpningsmedel.
Förpackningar för bekämpningsmedel ska ha registreringsnummer och det ska stå vilken klass bekämpningsmedlet tillhör.
Mer information
- Giftinformationscentralen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Kemikalieinspektionen om riskerna med tändvätska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Vanliga kemikalier i ett barns vardag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Bekämpningsmedelsregistret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hitta på sidan
Senast uppdaterad: