Förorenad mark
Förorenade områden kan innebära risker för människors hälsa och miljön. Riskerna beror på vilka föroreningar det handlar om, och om de kan spridas eller inte.
Förorenade områden
Förorenade områden är platser som är så förorenade att de kan skada människors hälsa och miljö. Det kan vara exempelvis vattendrag och olika byggnader.
Om du upptäcker en förorening
Om du upptäcker en förorening på din fastighet eller på en fastighet som du använder är du skyldig att meddela miljöenheten direkt.
Anmälan innan arbete
Du får inte utföra åtgärder eller sanera i ett förorenat område utan att först anmäla det till miljöenheten. Din anmälan ska skickas in minst 6 veckor innan åtgärden startar.
Vem är ansvarig för de förorenade områdena?
I miljöbalken finns regler som gäller ansvar för efterbehandling av förorenade områden. Om du har eller har haft en verksamhet eller gjort något som har bidragit till en förorening är du också ansvarig för efterbehandling. Ansvaret gäller bara för åtgärder som har gjorts eller verksamheter som funnits efter den 30 juni 1969.
Om det inte går att hitta en ansvarig verksamhetsutövare kan du som köpt fastigheten och som känt till föroreningen bli ansvarig för efterbehandlingen. Det gäller även om du borde ha upptäckt den vid köpet. Detta gäller enbart om fastigheten förvärvats efter 31 december 1998.
Om flera verksamhetsutövare är ansvariga för föroreningen ska de dela på kostnaden för efterbehandlingen. Den som är ansvarig ska utföra eller bekosta de åtgärder som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att skada uppstår.
Lokalt miljöarbete
Lerums kommun har arbetat med förorenade områden sedan miljöbalken trädde i kraft. Miljöenheten har register på fastigheter och platser som är eller misstänks kunna vara förorenade.
Kontakta miljöenheten
Har du upptäckt en förorening på din fastighet eller på en fastighet som du använder? Kontakta miljöenheten i Lerums kommun.
Telefon: 0302-52 14 64
E-post: miljoenheten@lerum.se
Senast uppdaterad: