Mjörns vattentäkt
Lerums kommun och Göteborgs stad kommer tillsammans att utreda planerat råvattenuttag för dricksvattenproduktion från sjön Mjörn. Att stärka dricksvattenförsörjningen är en del av det regionala samarbetet för att möta behovet av framtida utbyggnad och förtätning och utmaningar som klimatpåverkan.
Mjörns vattentäkt är ett samarbetsprojekt för att säkerställa en långsiktigt hållbar dricksvattenförsörjning där råvattenuttag från Mjörn är en viktig del för Lerums kommun och Göteborgs Stad med anslutna kommuner.
Kommunerna och regionen har sedan tidigare en lång tradition av samverkan i frågor som rör just vatten- och avloppsverksamheten.
Bakgrund
Regionen står inför flera utmaningar för att klara det framtida behovet av vattenförsörjning. Samverkan mellan kommunerna är därför av stor betydelse för att klara en trygg och säker dricksvattenleverans till regionens invånare. Projektet Mjörns vattentäkt är ett led i det regionala samarbetet.
Lerum och Göteborg är kommuner med en befolkning som ökar vilket medför behov av investeringar i dricksvattenförsörjningen. För båda kommunerna är sjön Mjörn aktuell som råvattentäkt. För Lerums del som ytterligare råvattenkälla för Gråbo och för Göteborg med anslutna kommuner som komplement till Göta älv.
Vad händer nu?
Ett samarbetsavtal tecknades i januari 2023 mellan Lerums kommun och Göteborgs stad för en inledande fas för planerat råvattenuttag för dricksvattenproduktion från sjön Mjörn.
Kommunerna driver tillsammans samarbetsprojektet och gör utredningar för att få fram underlag inför ansökan om vattendom och vattenskyddsområde.
Tidplan
- Utredningarna startade i januari 2023 och kommer att pågå i ett par år.
- När utredningarna är klara planerar kommunerna samråd inför inlämning av ansökan om tillstånd för vattenverksamhet. Samråd för vattenskydd hanteras av länsstyrelsen.
- Innan ansökningarna skickas in till länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen kommer ett politiskt beslut fattas av Lerums kommun och Göteborgs stad.
- Om det efter politiskt beslut blir klartecken på att gå vidare lämnas ansökningar till mark- och miljödomstolen om tillstånd för vattenverksamhet och till länsstyrelsen om inrättande av vattenskydd. De här processerna kan ta några år.
- Dricksvatten från Mjörn beräknas kunna levereras runt 2030–2035.
Samverkan
Sedan början av 90-talet har det funnits planer inom Göteborgsregionen, Lerums kommun och Göteborgs stad om ett samarbete i regionen för att säkra den framtida vattenförsörjningen för kommunerna.
Kommunerna ingår i Göteborgsregionens fördjupade samarbete inom avfall, vatten och avlopp. Inom ramen för denna samverkan pågår projektet SVAR, Stärkt vattenförsörjning inom Göteborgsregionen, med syftet att säkra och stärka nuvarande och framtida vattenförsörjning inom regionen på ett resurseffektivt sätt.
Både Lerums kommun och Göteborgs stad har antagit mål om att säkra vattenbehov och vattenkvalitet för sina invånare. Regionens utredning visar på utmaningar för att kunna hantera vattenbrist, klimatpåverkan samt risker och sårbarhet med stort beroende av Göta älv. Kommunerna kommer nu tillsammans driva projektet Mjörns vattentäkt.
Mjörns vattentäkt är ett samarbetsprojekt för att säkra vattenförsörjningen för Lerums kommun och Göteborgs Stad med anslutna kommuner i regionen. En avsiktsförklaring signerades i januari 2023 mellan Lerums kommun och Göteborgs stad för samarbetet av en inledande fas för utredningar för planerat uttag av råvatten från Mjörn för dricksvatten.
Kontakta kundcenter KomIn
Har du frågor eller vill du veta mer om projektet? Kontakta kommunens kundcenter KomIn.
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: kommun@lerum.se
Hitta på sidan
Senast uppdaterad: