Kartor och geografisk information
Du kan få hjälp av kommunen med olika mättjänster i form av fin- och grovutstakning av hus, avvägningar och gränsutvisningar utförs enligt en fast avgift. Vi gör alla nybyggnadskartor som krävs i samband med en bygglovsansökan.
E-tjänster
- Beställ nybyggnadskarta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Beställ lägeskontroll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Beställ gränsanvisning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Beställ utstakning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Ta fram en tomtkarta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
HittaLerum – kommunens informationskarta
HittaLerum är en webbkarta över Lerums kommun. Här kan du se kommunens skolor, vandringsleder, återvinningsstationer, detaljplaner med mera. Du kan också byta bakgrundskarta och se flygfoto över kommunen. Du kan även mäta, skissa i kartan och skriva ut. Om du klickar på informationssymbolen högst upp i kartan får du mer information om hur kartan fungerar.
Lerums kommuns informationskarta – HittaLerum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Försäljning av kartmaterial
Vi säljer utdrag ur primärkartan i alla förekommande CAD- och GIS-format som dwg, dxf, shape och tab. Avgiften bygger på en fast kostnad per hektar. Du kan också köpa utskrifter på papper eller i pdf-format. Då betalar du för kopieringskostnaden som varierar beroende på pappersstorleken. Vill du ha en utskrift av kommunens karta, flygbilder eller fastighetskartan kan du kontakta kommunens kundcenter KomIn.
Nybyggnadskarta
En nybyggnadskarta skapas i samband med ny- och ombyggnationer av byggnader. Det behövs en nybyggnadskarta för att du ska kunna ansöka om bygglov.
Vad visar en nybyggnadskarta?
Nybyggnadskartor behövs i princip alltid vid nybyggnation, även utanför detaljplanerat område. Kartan visar bland annat:
- fastighetsbeteckning
- fastighetsgränser
- marknivåer
- fastighetens adress
- befintliga byggnader
- terrängdetaljer.
Det är myndighetsutövning att skapa nybyggnadskartor när det görs som en del i en bygglovsprocess. Därför har vi som kommun ensamrätt på uppgiften, och kostnaden på kartan blir utan moms. Vi kan ta hjälp av behöriga mätningsingenjörer utanför kommunens regi för att utföra tjänsten. En nybyggnadskarta som används utanför en bygglovsprocess är inte myndighetsutövning och debiteras med moms.
För att ta fram en nybyggnadskarta behövs mätning på plats, kartering och tolkning av detaljplanen för området. För en extrakostnad kan det tänkta husläget mätas in och läggas in på kartan inför situationsplanen.
Nybyggnadskarta vid bygglov
Om du ska söka bygglov kan du behöva en nybyggnadskarta. Kontakta oss så avgör vi om du behöver beställa en karta eller inte.
Kartan ligger till grund för situationsplanen som behöver lämnas in när du ansöker om bygglov för nybyggnad. Den innehåller plantekniska, fastighetsrättsliga och anläggningstekniska uppgifter som behövs vid en bygglovsprövning. En färdig nybyggnadskarta är giltig i två år.
Leverans
Du får din nybyggnadskarta cirka 4–6 veckor efter beställning. Under sommaren är det något längre leveranstider. Du får din nybyggnadskarta skickad till en e-postadress du anger i beställningen. Normalt ritas nybyggnadskartan ut i skala 1:400.
Karttaxa
På sidan Karttaxa kan du läsa den aktuella karttaxan som gäller i Lerums kommun från och med 1 januari 2024.
Ta fram en egen tomtkarta
Om du ska ansöka om bygglov, anmäla bergvärme eller anmäla enskilt avlopp så behöver du ha en tomtkarta som underlag till din situationsplan. För större byggprojekt och nybyggnationer kan det behövas en nybyggnadskarta, som är avgiftsbelagd.
Om du är osäker på om du behöver en nybyggnadskarta eller tomtkarta så fråga din bygglovshandläggare.
Bor du i Lerums kommun och vill få fram en egen tomtkarta som visar tomtens begräsningar, mått och markens nivå? Då kan du använda dig av kommunens e-tjänst för att ta fram en egen tomtkarta. På tomtkartan kan du även se planteringar, hårdgjorda ytor, parkeringsplatser och liknande.
Tomtkartan som tas fram är anpassad för utskrift. Exporten av tomtkartan är ett utdrag ut kommunens befintliga primärkarta. Tjänsten är kostnadsfri och begränsad till fastigheter som i kartutskrift får plats på ett A4 papper.
För att skapa en tomtkarta skriver du in adressen i sökfältet och trycker på enter-tangenten. Du kan även välja ett av de alternativ som dyker upp som förslag. Du kommer att kunna se kartan direkt och välja att skriva ut eller spara den som ett pdf-dokument.
Det kan förekomma att just din fastighet inte är uppdaterad i primärkartan. Om du upptäcker några fel så skicka ett e-postmeddelande till GIS-enheten.
Lägeskontroll
En lägeskontroll är en kontroll av att en byggnad står på rätt plats. Det gäller för nybyggnader, tillbyggnader och andra anläggningar. Vi kontrollerar att byggnadens storlek, mått, form, läge i plan och höjd stämmer med bygglovsbeslutet eller startbeskedet.
Lerums kommun har följande krav på lägeskontroll. Kartskiss med:
- mått färdigt golv eller sockelhöjd
- mått på byggnad
- vinkelrätt mått till gräns.
Det framgår av startbeskedet om en lägeskontroll behövs. Det kan göras av kommunen eller av en behörig mätningsingenjör som du själv kontaktar.
Avgift och leverans
Du behöver betala en avgift för lägeskontroll enligt kommunens fasta avgifter inklusive moms. Du får sedan din lägeskontroll på en skiss skickad till den e-postadress som du angett vid beställning.
Gränsanvisning
Om du är osäker på var gränsen till en fastighet går kan du begära en gränsanvisning för att få gränserna markerade. Markeringarna är inte juridiskt bindande. Gränsanvisning kan göras av oss eller av en mätningsingenjör som du själv kontaktar. Vi kan göra en gränsanvisning om det finns utredda gränser och där gränskoordinaterna finns i databasen.
Avgift och leverans
Du behöver betala en avgift för gränsanvisning enligt kommunens fasta avgifter, exklusive moms. Tänk på att arbete inför och efter gränsanvisning också är tid som du behöver betala. Det går inte att säga exakt hur många timmar en gränsanvisning tar, eftersom det beror på hur svårt arbetet är. Vi tar ut timersättning vid gränsutvisning och vid övriga mätuppdrag som inte är angivna i taxan.
Om du vill bli kontaktad, skriv det i övriga upplysningar i din beställning. Din beställning hamnar i kö och arbetet görs inom några veckor. Du får sedan din gränsanvisning på en skiss skickad till den e-postadress som du angett vid beställning.
Särskild gränsutmärkning
När gränsutmärkningen görs av Lantmäteriet kallas det särskild gränsutmärkning. Då gör de en utredning i förrättningsakter och utmärkningen av gränsröret får rättskraft.
Utstakning
Vid en utstakning märker en ut var huset ska placeras på tomten. Det görs enligt de mått som finns i det beviljade bygglovets situationsplan. Utstakning kan göras av kommunen eller av en behörig mätningsingenjör som du själv kontaktar.
Utstakningar görs för att se till att den angivna sockelhöjden stämmer. Det görs även för att se till att avstånden till fastighetsgränserna blir rätt. Hushörnen sätts ut med spik och tråd på profiler som beställaren eller entreprenören sätter upp. Den ska placeras minst en meter utanför de tänkta hushörnen. Utsättning kan behövas i samband med byggnationer. Inför startbeskedet ska det i så fall redovisas vem som utför utstakningen. Vid utstakning görs en kontroll av befintlig byggfix.
Grovutstakning
Grovutstakning görs innan sprängning eller schaktning påbörjas. Det innebär att den blivande byggnadens hörn markeras grovt via utsättning av käppar. Man sätter också en höjdfix om det behövs.
Finutstakning
Finutstakning görs oftast efter schaktning. Det innebär att byggnadens hörn markeras och trådar spänns upp i blivande fasadliv. Profilstolpar i byggnadens hörn sätter du upp innan finutstakning påbörjas. För att vi ska kunna få byggnaden på rätt plats och med rätt höjd måste dessa profiler ha god stabilitet.
Avgift och leverans
Du behöver betala en kostnad för utstakning enligt kommunens fasta avgifter. Du får sedan din utsättning på en skiss skickad till den e-postadress som du angett vid beställning. Moms tillkommer på de priser som listas i tabellerna för utsättning.
Fastigheter och lantmäteri
All mark i Sverige är indelad i fastigheter. Det är en förutsättning för att kunna äga, köpa och sälja mark med tillhörande byggnader. Lantmäteriet är ansvariga för fastighetsregistret och att uppgifterna som finns där i stämmer. Om du behöver få information om vem som äger en fastighet, dela upp din tomt eller göra andra ändringar av din fastighet kan du vända dig till Lantmäteriet.
Lantmäteriet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontaktuppgifter
Kundcenter KomIn
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: kommun@lerum.se
Besöksadress
Bagges torg, Brobacken 1 Lerum
Postadress
Lerums kommun, 443 80 Lerum
Bygglovsenheten
E-post: bygglovsenheten@lerum.se
GIS-enheten
E-post: gis@lerum.se
Senast uppdaterad: