Grundvatten
Grundvatten bildas genom att regn och smältvatten tränger ner genom markytan. Det bildas även genom läckage från vattendrag till omgivande mark.
Normalt kan det sägas finnas två typer av grundvatten. Det som finns i jordlagren och det som finns i berggrunden.
Vatten löser föroreningar
Vatten är ett bra lösningsmedel för många ämnen. Många föroreningar löser sig lätt i vatten. Det kan påverka vattenkvaliteten i våra grundvattentillgångar. Föroreningar från markytan kan ta sig ner till grundvattnet. Några exempel på källor som kan påverka grundvattnets kvalitet är:
- gödnings- och bekämpningsmedel
- dåligt fungerande avloppsanläggningar
- vägsalt och läckage från soptippar.
Grundvatten framför ytvatten
Grundvatten är avgörande för allas tillgång till vatten. Som dricksvatten har grundvatten många fördelar framför ytvatten. Bland annat har det en jämn och låg temperatur, en låg halt av organiska ämnen och en bättre mikrobiologisk kvalitet. Ofta kan grundvatten användas helt utan behandling. Behöver vattnet ändå renas är det ofta lättare att rengöra grundvatten än ytvatten.
Vanligt med egen brunn
Hälften av den kommunala vattenförsörjningen i Sverige baseras på grundvatten. Drygt en miljon människor i Sverige har inte kommunalt vatten. De använder sig istället av grundvatten från egna, grävda eller borrade brunnar för sin vattenförsörjning. Ungefär lika många utnyttjar grundvatten till sitt fritidsboende.
I Lerums kommun är det vanligt med borrade brunnar. Majoriteten av alla nya brunnar är bergborrade. Det beror på flera olika saker. Dels på att flera platser i kommunen saknar det jordmaterial som krävs för att kunna anlägga en fungerande grävd brunn. Dels på att det normalt är bättre kvalitet på berggrundvatten. Det är mer mer stabilt och risken för påverkan från föroreningar från markytan är betydligt lägre.
Förutom för dricksvattenförsörjning så nyttjas grundvatten för:
- jordbruket
- djurhållning
- bevattning
- som processvatten i vissa industrier
- trädgårdsbevattning
- energiutvinning
- luftkonditionering.
Mer information
Hitta på sidan
Senast uppdaterad: