Dagvatten
Dagvatten är vatten som tillfälligt rinner på markytan, som exempelvis regn eller smältvatten från snö och is. Det leds till närmaste anläggning för rening eller till närmaste vattendrag.
Dagvatten leds bort
För att inte belasta reningsverken och riskera översvämning ska vattnet som samlas när det regnar ledas bort. Dagvatten kan antingen tas omhand lokalt på din fastighet eller ledas bort via kommunala dagvattenledningar. Kommunala dagvattenledningar mynnar oftast ut direkt i närmaste vattendrag. Men de kan också leda till en konstgjord damm eller liknande.
Dagvatten rinner från hårda ytor som hustak, vägar, parkeringsplatser och stenläggningar.
Dagvattenstrategi
Lerums kommun arbetar enligt en dagvattenstrategi för att hantera dagvattnet. Från den övergripande översiktsplaneringen till bygglov för en enskild fastighet. Med en hållbar dagvattenstrategi hanteras vattenkvalitet, stadsmiljö och kapacitet ur ett långsiktigt synsätt. Särskilt vid planering av nybyggen strävar vi efter att minska miljöpåverkan från dagvatten. Det gör vi genom att använda ekologisk dagvattenhantering och öppna dagvattenlösningar.
Vattnet kan innehålla föroreningar
Dagvatten kan innehålla föroreningar av olika halter och sammansättningar. Det beror på varifrån vattnet kommer. Generellt brukar dagvatten från industriområden och vägar vara mest förorenat. Dagvatten kan ibland innehålla så mycket föroreningar att det behöver renas innan det släpps ut till vattendrag eller dagvattenledning.
En annan källa är tvätt av bilar på gatan. Det är inte tillåtet att tvätta bilen så att tvättvattnet rinner ut i dagvattenledningen. Vattnet kan bestå av bland annat oljeföreningar, tungmetaller och växtnäringsämnen.
Det kan ställas krav på rening av dagvatten. Det kan komma i ett bygglov eller ingå som en bestämmelse i en detaljplan. Krav kan även komma från kommunens miljöenhet i samband med tillsyn eller anmälningsärenden.
Senast uppdaterad: