EU-projekt och landsbygdsutveckling
Lerums kommun samverkar internationellt, regionalt och lokalt för att stärka näringslivets bärkraft.
LAB190
Sedan 2014 ingår Lerums kommun i samverkansplattformen LAB190. Arbetet har sin grund i gröna näringar, besöksnäring och infrastruktur för att stärka området längs med väg 190. Området har stor potential men idag finns det många mindre aktörer i området.
LAB190 ger ett samarbete över kommungränser och arbetar för:
- invånare
- näringsliv och grön näring
- besöksnäring och friluftsturism
Den gemensamma plattformen för de infrastrukturella utmaningarna i området är väldigt värdefull. Syftet med LAB190 är att jobba i ett modellområde för hållbar utveckling i landskapet. Det är någonting som Lerums kommun vill delta i och driva på.
Modellområde för hållbar utveckling
Väg 190 är cirka 70 kilometer lång och går genom de fyra kommunens Göteborg, Lerum, Alingsås och Essunga. Den ingår i en av de gröna kilarna som stukturbilden för Göteborgsregionen lyfts fram som viktiga för en hållbar samhällsutveckling. Samverkan i projektet har sin grund i från den Europeiska landskapskonventionen och målet med den. Begreppet landskap är centralt för att ett landskap hänger samman oavsett vilken kommun det tillhör. En annan viktig del är invånarnas möjlighet att vara med och påverka och bidra till landskapets utveckling.
Parter i LAB190
De olika parterna som är en del av LAB190 är:
- Göteborg/stadsdelsförvaltningen Angered
- Lerums kommun
- Alingsås kommun
- Essunga kommun
- Göteborgsregionens kommunalförbund
- Skaraborgs kommunalförbund
- Västarvet/Västra Götalandsregionen
- Business region Göteborg
- Länsstyrelsen.
Lokalt ledd utveckling, LLU
Lerums kommun deltar i den nya programperioden för lokalt ledd utveckling, LLU, som innan kallades Leader. Det är en arbetsmetod inom svenska Landsbygdsprogrammet. Målet är att offentlig, privat och ideell sektor ska samarbeta för lokal utveckling. Mellan 2016-2020 gick det att söka pengar från dem till lika projektidéer.
Skapa projekt i samverkan för lokal utveckling
Göteborgs Insjörike är namnet på ett område som består av kommunerna Alingsås, Härryda, Lerum och Partille. Under programperioden gick det att söka utvecklingstöd från tre olika fonder:
- jordbruksfonden för landsbygdens utveckling
- socialfonden
- regionala utvecklingsfonden.
Projektet hade följande mål och insatsområden:
- förbättrad livskvalitet genom samverkan
- hållbar landsbygdsutveckling
- hållbar besöksnäring och ökat företagande.
Det var viktigt att projektansökan arbetades fram med en stark lokal förankring. Det skulle göras genom ett partnerskap om tre där ideell, privat, företagssamheten och offentlig sektor gick samman runt en projektidé för att utvecklas sitt område.
Beviljade projekt där Lerums kommun är delaktig
Kontakta näringslivsenheten
Vill du veta mer om projektet kan du kontakta näringslivsenheten i kommunen.
E-post: naringsliv@lerum.se
Senast uppdaterad: