Slam och latrin
Bor du i ett hushåll med enskilt avlopp behöver du se till att ditt avlopp töms.
Slamtömning
Slutna tankar töms efter beställning och görs senast en vecka efter beställning. Du betalar en avgift per gång och anläggning, se avfallstaxan.
I samband med tömning kan du få återfyllnad av vatten i minireningsverk och septicbrunnar. Du betalar en kostnad för dessa tjänster enligt Renova Miljös prislista, där en tre kubikmeters brunn tar cirka en timme att fylla med vatten. Har du frågor om slamtömning eller slamfakturor ska du kontakta Renova.
Arbetsmiljö vid slamtömning
Tömning av slam från enskilda avlopp är ofta ett tungt arbete och arbetsmiljön för de som utför slamtömning behöver bli bättre. Som fastighetsägare kan du underlätta tömningen genom att förbättra förhållandena vid din fastighet. Arbetsmiljöverket har bestämt att du behöver vidta åtgärder för att uppfylla följande:
- locket på brunnen bör väga som mest 15 kilo
- slangdragningen bör vara som mest 10 meter och göras på plan mark.
Du underlättar därmed slamtömmarnas arbete och du undviker samtidigt att långa slangdragningar och tunga brunnslock kostar mer för dig.
Brunnslock
Om locket behöver lyftas och om det väger mer än 15 kilo kan du byta till ett brunnslock av lättare material, exempelvis plast, glasfiber eller plåt. Av säkerhetsskäl bör du sätta ett lås på locket.
Om locket kan skjutas åt sidan utan att lyftas accepteras en vikt på cirka 40 kilo. Locket ska då ha någon form av handtag och bör ha ett lås. Alternativt kan tunga lock ha ett godkänt lättare lock i locket med handtag.
Slanglängder
Om det enskilda avloppet ligger mer än 10 meter från slambilens uppställningsplats och/eller om slangdragningen behöver göras i lutning behöver du köpa en sugslang med tillhörande kopplingar. Lägg ut slangen mellan avloppet och slambilen innan slamtömningen. Tänk på att chauffören måste kunna tömma ända ner i botten på anläggningen, ta därför någon extra meter slang.
Alternativt kan du gräva ner en fast sugledning mellan slambilens uppställningslats och avloppet. Om röret inte går ner i avloppet direkt ska det finnas en lös slang vid avloppet, vilken är kopplad på sugledningen så att chauffören kan tömma anläggningen utan problem ända ner i botten.
För att ordna anslutningen från anläggningen till slamsugningsbilen behövs följande utrustning:
- Flexibel sugslang, exempelvis Super-X Polar grey
- Kardankoppling, hona
- Kardankoppling, hane
- Slangklämmor dubbla, 4 stycken
För att kunna täppa till slangen när den inte används kan du köpa till lock för hona och hane som tillbehör.
I föreskrifter om avfallshantering hittar du som fastighetsägare mer om vad du behöver tänka på vid slamtömning.
Slamsugning av fettavskiljare
Töms efter beställning hos Renova.
Slamsugning av brunnar
Slamsugning av brunnar sker efter körlista minst en gång per år. Extra slamsugning kan beställas hos Renova.
När du flyttar
Har du slamsugning av en liten sluten tank, måste ett ägarbyte göras hos vår entreprenör Renova som sköter tömningen.
Information om ägarbyte på renova.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kompostering av latrin
Vill du kompostera latrin behöver du tillstånd enligt Lerums kommuns avfallsföreskrifter. Du söker tillstånd hos miljöenheten via vår e-tjänst.
I ansökan anger du hur du planerar att ta hand om avfallet. Väljer du en toalett med urinsortering behöver du även ange hur du har tänkt ta hand om urinen.
Kompostera så här
Genom att hantera toalettavfallet på rätt sätt minskar risken att bakterier och att virus sprids. Du ska kompostera latrin i täckt behållare som är ventilerad och tät mot marken. Behållaren ska placeras på tillräckligt avstånd från vattentäkter och grannar, gärna insynsskyddad. Vattentäkt kan vara en brunn, sjö eller vattendrag där vatten hämtas.
Med många toaletter medföljer latrintunnor som det går att kompostera i. Ett annat alternativ är att kompostera i en latrinkompost. Latrinkomposter finns färdiga att köpa och går att bygga själv.
Det är viktigt att det du komposterar har tillgång till syre för att nedbrytningsprocessen ska fungera. Tillsätt därför strö, torv, sågspån eller liknande. Även torrt gräs och torra löv kan blandas i. Komposterar du i en tunna med lock är det bra att lämna locket lite på glänt eller borra lufthål.
Under den varma årstiden kan släckt kalk eller kalkmjöl läggas på för att förhindra att fluglarver utvecklas och dålig lukt uppstår.
Komposterat latrin ska förvaras i kompostbehållaren i minst sex månader, men helst ett år
Under komposteringstiden får du inte lägga till ny latrin. Först efter sex månader kan det användas som jordförbättringsmedel på den egna tomten.
Bygg en latrinkompost
En latrinkompost kan byggas av betongringar som utökas med en tät botten och ett lock med ventilationsanordning. Ett alternativ är att gjuta direkt på platsen. Eftersom kompostering måste ske i minst sex månader behövs ofta två latrinkomposter att växla mellan. Det behövs en volym på minst 500 liter för fritidsboende och 1000 liter för permanentboende.
Urinbehållare
En urinbehållare ska vara tät och gjord av åldersbeständigt material som tål högt pH. Urinen måste lagras i minst sex månader utan att ny urin tillförs. På grund av detta behövs minst två behållare att växla mellan.
Urinen ska endast spridas under växtsäsongen, från april till oktober. Därför är det viktigt att det finns tillräcklig lagringskapacitet under resten av året. För att räkna ut hur stor lagringskapacitet som behövs kan du utgå från att det blir 1 till 1,5 liter urin per person och dygn. Sedan får du uppskatta hur många dagar per år som huset används.
Spridning av urin
Det bästa tillfället att sprida urinen är vid regnväder, då minskas kväveförlusterna. Urinen bör inte spridas med sprinkler eller direkt på sådant som ska ätas, till exempel frukt och grönsaker. Spridning ska inte heller göras i direkt närhet till en kommunal eller privat vattentäkt. Till exempel en brunn, sjö eller vattendrag där vatten hämtas för att drickas eller ta fram dricksvatten från.
Om du har samlat upp urinen i plastdunkar sprider du den lättast genom att vattna ut den med en vattenkanna. För att urinen ska tränga ner i marken och för att undvika lukt bör du eftervattna. Sprider du urinen i rabatten är det bra om du efteråt kan mylla ner den för att minska kväveförlusterna.
Med en ejektortank är det också enkelt att sprida urinen. När tanken är full kopplar du den till trädgårdsslangen som blandar ut urinen med vatten och sprider blandningen.
För att marken ska kunna ta hand om urinen på ett bra sätt krävs en tillräckligt stor bevuxen yta, till exempel en gräsmatta. Ytan behöver vara minst 50 kvadratmeter per person.
Kontakta Renova
Om du har frågor om slamtömning, slamfakturor eller vill beställa tömning kan du kontakta Renova.
Telefon: 031-61 85 30
Jourtelefon: 031-61 87 75
E-post: kundservice@renova.se
Senast uppdaterad: