Starta livsmedelsföretag
Innan du startar eller tar över ett livsmedelsföretag behöver du registrera det hos miljöenheten i kommunen. Du behöver anmäla senast två veckor innan start. Här hittar du mer information om hur du går tillväga.
Livsmedelsverksamheter
Som livsmedelsföretag räknas bland annat:
- restaurang
- pizzeria
- café
- livsmedelsbutik
- apotek
- kök i förskola, skola och äldreboende.
Anmälan av livsmedelsföretag
Om du ska starta eller ta över ett livsmedelsföretag behöver du anmäla det till miljöenheten i kommunen. Du registrerar din anmälan via kommunens e-tjänst.
Om du slutar med din verksamhet eller gör några större ändringar så behöver du meddela miljöenheten om det.
Du behöver inte anmäla om du hanterar livsmedel vid enstaka tillfällen, exempelvis försäljning av fikabröd vid en skolfest.
Så går det till
Du skickar in en anmälan om registrering av ditt företag. Miljöenheten tar ett beslut och du kan börja din verksamhet. Några månader från att verksamheten startat kommer miljöenheten på ett inbokat besök. Vid besöket kontrolleras bland annat:
- att lokalen är anpassad till verksamheten
- att det finns lämpliga rutiner för bland annat temperatur, rengöring och hygien.
Det första besöket från miljöenheten är det enda som planeras in tillsammans med dig. Efter det är kontrollerna oanmälda. Det betyder att de kommer till din verksamhet utan att ringa eller ta kontakt med dig i förväg. Hur ofta du blir kontrollerad beror på vilken typ av verksamhet som du har och vilka risker som finns. Du betalar för kontrollen genom en räkning som kommer efter kontrollen.
Om miljöenheten upptäcker brister i din verksamhet får du veta det. Du behöver då åtgärda bristerna tills nästa återbesök och granskning. Du behöver betala extra för återbesöket.
Kunskapskrav
För att få starta och driva ett livsmedelsföretag behöver du kan kunskaper inom området. Du behöver ha kunskap i:
- verksamheten du vill driva
- livsmedelshygien
- livsmedelslagstiftningen
- förordningar.
Du kan läsa mer om vilka kunskaper du behöver ha för att driva livsmedelsföretag på livsmedelsverket.se.
Mer information
- Riktlinjer för Food Truck
- Livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Lagstiftning på livsmedelsverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Branschriktlinjer på livsmedelsverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Riskmodulen på livsmedelsverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakta miljöenheten
Har du frågor om att starta eller driva livsmedelsföretag i Lerums kommun kan du kontakta miljöenheten.
Telefon 1: 0302-52 14 64
Telefon 2: 0302-52 14 92
E-post: miljoenheten@lerum.se
Hitta på sidan
Senast uppdaterad: