Invasiva främmande arter
Parkslide, spansk skogssnigel, även kallad mördarsnigel, blomsterlupin, jättebalsamin, signalkräfta, jätteloka, kanadensiskt gullris och vresros är några exempel på främmande arter som orsakar stora problem när de breder ut sig.
De främmande arterna som orsakar problem är oftast invasiva, vilket innebär att de är mycket konkurrenskraftiga och sprider sig lätt. Invasiva främmande arter breder ofta ut sig på andras bekostnad. Det innebär att inhemska arter trängs undan och riskerar att försvinna från platsen.
Naturvårdsverket har information om vilka främmande arter som klassas som invasiva. Vissa av arterna omfattas av förbud genom EU och fler kan komma att regleras av nationell lagstiftning. Exempelvis parkslide omfattas i nuläget inte av några förbud.
Det här kan du göra för att begränsa spridning
- Plantera aldrig invasiva främmande växter i din trädgård.
- Om du upptäcker en invasiv främmande art i din trädgård, exempelvis en spansk skogssnigel, ta bort den direkt.
- Tänk på hur du gör dig av med invasiva främmande växter. Du ska inte lägga dem i komposten, utan i väl förslutna sopsäckar som du lämnar till förbränning på återvinningscentralen Hultet. Släng sopsäckarna i containern för energiåtervinning, inte bland trädgårdsavfall.
- Släpp inte ut invasiva främmande arter i naturen. Vattenväxter, fisk, signalkräfta eller andra vattenlevande djur sprids ofta vidare längs vattendrag. Djur kan förflytta sig själva men delar av vattenväxter, frukter och frön kan också spridas vidare i vattnet genom att de flyter med strömmen eller flyttas av fåglar.
- Om du har sett en invasiv främmande art kan du rapportera in den via webbplatsen invasivaarter.nu.
Kommunens arbete med invasiva arter
Under 2019 undersökte kommunen var det växer bland annat parkslide, jätteloka, sjögull, jättebalsamin och skunkkalla. Dessutom gjordes försök med att bekämpa parkslide på några utvalda platser.
Under 2020 och 2021 fick kommunen statliga bidrag för att driva ett projekt om invasiva främmande arter. Inom projektet har kommunen bland annat inventerat i vatten, bekämpat parkslide, arbetat fram interna rutiner, och tagit fram en plan för hantering av invasiva främmande arter.
Särskilt om Parkslide
Parkslide är en invasiv främmande art som är särskilt spridningsbenägen och svår att bekämpa. Se gärna nedanstående film som beskriver hur parkslide ser ut och vad du kan göra för att begränsa spridningen.
Råd till dig som har parkslide på din mark
Det är extra viktigt att vara aktsam med parkslide eftersom den så lätt sprids.
Plantera aldrig parkslide, jätteslide eller hybridslide. Om du redan har det på din mark måste du hantera beståndet mycket försiktigt. En felaktig hantering eller bekämpning riskerar att leda till ökad spridning.
Om parksliden inte är ett problem där den växer och inte sprider sig rekommenderas du att vänta med åtgärder. Under tiden är det klokt att hålla beståndet under uppsikt för att se om det börjar sprida sig. Du kan till exempel markera ut ytterkanterna av beståndet med pinnar.
Tänk på att bekämpningsmedel med glyfosat är förbjudna att använda på tomtmark. I vissa särskilda fall kan kommunen bevilja dispens för att använda glyfosat.
Om parkslide på kommunal mark orsakar skada på din fastighet har du möjlighet att själv bekämpa beståndet. Du behöver då först ta kontakt med kommunen för att få lov att göra det. Det är även viktigt att du följer försiktighetsåtgärderna i punktlistan.
Konkreta tips vid bekämpning
- Beståndet kan ha rötter utspritt i ett större område under mark än beståndet ovan mark.
- Sprid aldrig växt- eller rotdelar av parkslide. Använd till exempel aldrig jord som kan innehålla växt- eller rotdelar som utfyllnad. Färska växtdelar och alla rotdelar, färska som torkade, ska hanteras som risk för spridning av arten.
- All aktivitet i närheten av parkslide innebär en risk för spridning. Exempelvis klippning av gräs, krattning, ogräsrensning och snöröjning.
- Vid bekämpning ska växten knäckas eller brytas av vid roten, inte trasas sönder av till exempel ett klippaggregat.
- Var extra försiktig när bestånd finns i slänter och nära vatten.
- Lägg växtavfallet i väl förslutna sopsäckar och lämna säckarna till förbränning på återvinningscentralen Hultet. Ta hänsyn till spridningsrisken även under transporten, färskt växtmaterial får inte spridas till områden där det kan gro.
- Försök att åtgärda hela beståndet eftersom kvarlämnade gröna delar ger kraft till hela beståndet.
Senast uppdaterad: