Sjöar och vattendrag
I Lerums kommun hittar du de stora sjöarna Mjörn, Sävelången och Aspen och många mindre sjöar. Vi är idag Västsveriges sjötätaste kommun.
Lerum korsas också av två skilda biflöden till Göta Älv, Lärjeån från Gråbo och västerut och Säveån.
Försurning och kalkning
Västsverige är sedan lång tid svårt drabbat av försurning. Lerum och andra kommuner kalkar därför i många sjöar för att hindra försurningens effekter på växt- och djurliv. Kalkningen görs regelbundet och varierar från en gång om året till en gång vart tredje år. Hur ofta beror på sjöns storlek och vattenvolym. I många kalkade sjöar och vattendrag tas det vattenprover varje år. Resultatet visar att kalkningen fungerar bra. I några av sjöarna hade fisken tidigare försvunnit på grund av försurningen. Idag finns där återigen fisk och fiskätande fåglar.
Övergödning och algblomning
När växtnäringsämnena kväve och fosfor finns i för stora halter i vattenmiljön brukar man tala om övergödning. Det leder ofta till algblomning. Grovs sett är ger kväve problem i havet och fosfor i sötvatten.
Algblomning inträffar både ute till havs, vid kuster och i sjöar och vattendrag. Framförallt under högsommaren och hösten.
Lärjeån, Häcksjöbäcken, Älsjöbäcken, Lerån och Säveån är hårt belastade av näringsämnen. Sjöarna Aspen och Mjörn har tidigare haft problem orsakade av övergödning. Flera åtgärder har vidtagits inom avrinningsområdena. Länsstyrelsen bedömer i nuläget att sjöarna inte har övergödningsproblem. Tillförsel av näringsämnen inträffar fortfarande. Det är därför viktigt att arbetet med att förbättra förhållandena i Mjörn och Aspen fortsätter.
Senast uppdaterad: