Lerums kommun arbetar med gröna inslag i stadsmiljön som skapar trivsel och välbefinnande. Vi ser till att blommorna i våra urnor byts ut varje år och att gräsmattorna klipps. Varje vinter sätter vi upp julbelysning i rondeller och julgran på torgen.
Det gröna på allmänna platser och torg sköts av kommunens parkenhet. Vi utformar och sköter det gröna med ett miljötänk, så att invånarna kan känna trivsel och trygghet. Vi väljer:
Varje år sätts ungefär 70 000 blomsterlökar runt om i kommunen. Lökarna sätts på hösten men kommer upp och blommar på våren. Lökarna planteras i rabatter och i våra urnor som står på torg, i refuger och rondeller.
I våra urnor planterar vi även vår-, sommar- och höstblommor. På våren planterar vi ofta pensée. På hösten byter vi sommarblommorna mot till exempel alunrot och ljung.
Kommunen klipper 1 000 000 kvadratmeter gräs, eller 100 hektar. En yta som motsvarar cirka 140 fotbollsplaner om vi räknar en plan av den större modellen. Dessutom ska 5 000 träd beskäras och skötas, och vi röjer och gallrar vid sjöar och åar intill bostadsområden.
Vi sköter också om det gröna på Aludden, i Nyebroparken, Tingshusparken och Åparken. Och de gröna ytorna vid skolor, äldreboende och LSS-boende. Ett LSS-boende är ett boende för personer som omfattas av Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Lerum ser så mycket trevligare ut om det inte ligger skräp överallt. Lerums kommun strävar mot ett hållbart samhälle i enlighet med Vision 2025. Därför ska skräp sorteras för att återvinnas.
I kommunen finns ungefär 390 papperskorgar och hundlatriner. De finns på torg, i centrumområden, vid gång och cykelvägar och allmänna platser. De töms upp till tre gångar i veckan. På vissa platser töms de så ofta som varje dag.
Papperskorgarna finns för att skräp inte ska hamna i vår gemensamma utemiljö. Vi plockar dagligen skräp från kommunens mark. Om du ser en papperskorg som är trasig eller behöver tömmas, är vi tacksamma om du felanmäler. Släng inte kattsand eller hushållssopor i papperskorgarna.
Renhållning på allmän platsmark sköts av kommunen. Skolor, förskolor, äldreboende, LSS-boende, gymnasium och vattenpalatset ansvarar för den egna renhållningen.
Våra lekplatser i kommunens besiktigas varje år och sliten utrustning byts ut. Nya lekplatser tillgänglighetsanpassas. Vi sköter även om utegymmet i Gråbo aktivitetspark och fotbollsplanerna bredvid lekplatserna.
Lerådalens naturreservat som ligger i Leråns dalgång mellan Lerum och Stenkullen. Vi grusar upp gångstigar och sätter ut bord och bänkar.
Växtrum är Lerum kommuns gröna evenemang, Växtrum som på sikt är tänkt att bli kommunens största och mest synliga satsning.
Varje jul sätter vi upp en stor julgran med belysning som ska pryda respektive torg i Lerum, Gråbo, Sjövik och Tollered. Dessa granar skänks av vänliga kommuninvånare. Stort tack!
Vi sätter också upp julbelysning i flera av våra rondeller. På Floda torg är det fastighetsägaren som pyntar.
I vissa fall kan du ha rätt till ersättning av Lerums kommun på grund av en skada. Till exempel om skadan är orsakad av ett nedfallet träd eller om du fått en skada från ett trasigt lekredskap vid kommunens lekplatser.
Enligt skadeståndslagen krävs det att kommunen ska ha orsakat skadan genom fel eller försummelse. Om det visar sig att Lerums kommun eller en anlitad entreprenör ligger bakom skadan genom fel kan du få ersättning.
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se