Skyddsvärda träd
Skyddsvärda träd är träd som betraktas som värdefulla eftersom de har stor betydelse för flera andra arter. Här får du information om hur du känner igen ett skyddsvärt träd.
Gamla, grova träd hyser ett rikt växt- och djurliv. Det finns fåglar och fladdermöss, men även svampar, insekter, mossor och lavar. Åt alla dessa växter och djur erbjuder de gamla träden både boplatser och rikligt med föda. Många av arterna är helt beroende av dessa träd, som blivit färre och färre.
De gamla träd du ser i dagens kulturlandskap utgör högst någon procent av de som fanns på Linnés tid. Trots det har Sverige ett av Europas största bestånd av stora, gamla träd, vilket innebär ett stort ansvar. Idag saknas dock efterföljarna, det vill säga yngre träd som är på väg att bli gamla och kan ta vid när de gamla träden faller.
Så känner du igen skyddsvärda träd
Skyddsvärda träd hittar du oftast i parker, alléer och hagmarker och på gårdar och kyrkogårdar och som hamlade träd. De vanligaste trädslagen bland skyddsvärda träd är ek, alm, lind och ask men även andra arter förekommer.
Träd som anses särskilt skyddsvärda uppfyller minst ett av följande villkor, oavsett om de lever eller inte:
- jätteträd: träd grövre än 1 meter i diameter på smalaste stället under brösthöjd, cirka 130 cm upp på stammen.
- mycket gamla träd: gran, tall, ek och bok äldre än 200 år. Övriga äldre än 140 år.
- grova hålträd: träd grövre än 40 cm i diameter i brösthöjd och med utvecklad hålighet i stammen.
Äldre träd av till exempel alm, ask, rönn, oxel, asp och sälg uppfyller endast ibland kriterierna för särskilt skyddsvärda träd men eftersom dessa är ovanliga i landskapet och värdefulla bör de normalt sparas.
Hur kan jag skydda ett träd?
Var rädd om de gamla träd som finns kvar och se till att de kan leva vidare så länge som möjligt. Om ett gammalt träd riskerar att falla är ofta beskärning ett bra alternativ. Det är bättre än att fälla hela trädet. Låt gärna döda träd stå och låt död ved finnas kvar där det är möjligt. Tänk också på att bevara och vårda yngre träd som kan växa till sig och bli framtidens jätteträd. Många arter riskerar att dö ut om de gamla träden försvinner.
Senast uppdaterad: