Måltider
Varje dag tillagas 8 740 luncher i våra totalt 60 offentliga kök i Lerums kommun. Måltiderna som serveras på våra förskolor, skolor och äldreboenden är komponerade för att främja både hälsa och miljö.
E-tjänster
Du ansöker om specialkost och anpassad måltid via e-tjänsten. Det är viktigt att du läser igenom våra riktlinjer innan du ansöker.
Ansök om specialkost och anpassad måltid Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Menyer
Skolorna och förskolorna i Lerums kommun har en gemensam meny där vissa dagar kan anpassas för varje enhet. I skolrestaurangerna erbjuds alltid minst två lunchrätter och salladsbord varje skoldag. En av rätterna är alltid vegetarisk. Inom förskolan serveras en av lunchrätterna och tre sorters grönsaker.
Ladda ned appen Skolmaten för att se vilken mat er skola serverar idag och be era barn betygsätta maten. Vårdnadshavare är välkomna att äta i skolrestaurangen en gång per termin. På webbplatsen skolmaten.se kan du se din skolas meny.
Menyerna utformas utifrån Livsmedelsverkets rekommendationer för en näringsriktig måltid. De utvecklas löpande av en menygrupp där representanter från köken deltar.
Skolmaten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Klimatanpassade måltider
Vi arbetar med att anpassa våra menyer och arbetssätt efter kommunens hållbarhetsmål. Bland annat genom att:
- använda ekologiska livsmedel så långt det är möjligt
- minska köttkonsumtionen
- öka andelen svenskt kött.
Klimatanpassning handlar även om att välja livsmedel utifrån säsong och minska livsmedel som har en hög klimatpåverkan, exempelvis ris och nötkött. Sedan några år tillbaka mäter vi matsvinnet för att lyfta fram och åtgärda mängden mat som slängs.
Ekologisk mat
Lerums kommun ligger bra till bland landets 290 kommuner när det gäller att använda ekologiska livsmedel i förskola, skola och äldreboende. Vi har som mål att nå det nationella målet om 60 procent ekologiska livsmedel 2030. 2024 har vi målet att 44 procent ska svara vara ekologiska produkter.
Specialkost
Vi erbjuder specialkost vid medicinska skäl såsom vid bekräftad allergi eller glutenintolerans, vilket även kallas för celiaki. Vid en matallergi reagerar kroppen på proteinerna i exempelvis mjölk, ägg, fisk, spannmål, soja, skaldjur, baljväxter, nötter, jordnötter, mandel och sesamfrö.
Det är vanligt att allergier hos små barn växer bort, särskilt allergi mot mjölkprotein och ägg. Se till att vi har uppdaterad information om ditt barns behov av specialkost. Om ditt barn inte har anmält frånvaro och inte har hämtat ut sin specialkost under två veckors tid kan specialkosten avslutas.
Så ansöker du om specialkost
- Du som vårdnadshavare ansöker om specialkost i e-tjänsten. Du loggar in med BankID och anger dina och barnets uppgifter.
- I ansökan ska du skicka med foto på intyg eller journalkopia från legitimerad vårdpersonal som ansvarar för ordination, behandling och uppföljning av barnets allergi eller intolerans.
- Om du inte fyllt i eller skickat med allt som behövs i ansökan kan det leda till att specialkosten avslutas. Vi kan behöva ta kontakt med dig som gjort ansökan för att säkerställa att vi har rätt information om ditt barns behov. Se till att godkänna notiser för att se när vi skickar meddelanden i e-tjänsten.
Så här ofta behöver du skicka in ansökan om specialkost eller anpassad måltid:
- inför att barnet börjar förskolan
- inför att barnet börjar förskoleklass
- alltid inför skolbyte
- inför gymnasiet.
Om behovet av specialkost upphör eller ändras
Om behovet av specialkost ändras eller upphör behöver du som vårdnadshavare meddela det så fort som möjligt via meddelande i e-tjänsten eller via e-postmeddelande.
Meddela ändringar i specialkost via e-post: specialkost@lerum.se
Övriga rutiner för specialkost och anpassad måltid
- Om en ny ansökan inte kommer in enligt rutinerna, tolkar vi det som att normalkost gäller. Därför kommer inte specialkost att finnas tillgängligt vid skolstart.
- Om ditt barn har allvarlig allergi eller behöver ovanlig specialkost ska du ta kontakt med förskolan eller skolan första förskole- eller skoldagen för att upprätta en egenvårdsplan, exempelvis vid hantering av akut medicin.
Anpassad måltid av etiska eller religiösa skäl
En anpassad måltid avser bland annat kostavvikelser grundade i exempelvis etiska ställningstaganden och religion. För att få anpassad måltid behöver du anmäla det via e-tjänsten. Inget intyg krävs.
Lakto-ovo-vegetarisk kost serveras varje dag i skolan och alla har rätt att ta av den rätten. Lakto-ovo-vegetarisk kost inkluderar mejeriprodukter inklusive ost och ägg. Om ditt barn önskar vegetarisk kost i skolan behöver du ansöka om det i e-tjänsten. Det är för att garantera att mat sparas om den skulle ta slut innan alla som har ansökt hämtat. Vid önskemål om vegetarisk kost i förskolan behöver du också ansöka om det så att vi ser till att maten lagas och serveras.
Om ett barn av någon anledning inte kan äta det kött som serveras erbjuds vegetarisk kost.
Måltid som anpassning
Med begreppet måltid som anpassning menas avvikelser från ordinarie måltidssituation. Måltid som anpassning utgår från rätten till anpassningar som anses nödvändiga för att barnet ska klara sina studier eller vistelse på förskola. Exempelvis förekommer det att barn eller elever med neuropsykiatrisk funktionsvariation, NPF, har problem med mat och situationer runt måltiden.
När vi bedömer att anpassad kost är nödvändigt skriver skolans elevhälsoteam eller förskolans barnhälsovårdsteam ett beslut om anpassad måltid. Du som vårdnadshavare får beslutet. Du som vårdnadshavare fotar och bifogar beslutet i din ansökan om anpassad måltid. Använd e-tjänsten Ansökan om specialkost och anpassad måltid för att ansöka. Eventuellt intyg från vården ger du till elevhälsoteamet, det ska inte bifogas i e-tjänstansökan.
Syftet med e-tjänstansökan är att Måltidsservice ska kunna säkerställa rätt och säker kost till barnen.
Om det behövs sammankallar elevhälsoteamet till dialogmöten med Måltidsservice för att hitta en lösning som fungerar för eleven.
Anpassad kost ska bara erbjudas när anpassning av måltidsmiljö är otillräcklig och barnet inte äter tillräckligt för att klara sin studiegång eller vistelse på förskolan. Det erbjuds inte av skäl som att barnet inte tycker om maten. Om en elev inte hämtar ut maten under 2 veckors sammanhängande, oanmäld frånvaro kan den avslutas.
Nötförbud
I Lerums förskolor, skolor och fritidsverksamheter gäller förbud mot:
- jordnöt
- mandel
- nötter
- sesamfrön.
I dessa lokaler får det inte förekomma mat, bakverk, godis eller andra livsmedel innehållande något av det. Det gäller även om annan verksamhet pågår i lokalerna.
Jordnötter, nötter, mandel och sesamfrön kan finnas dolt i många livsmedel. Enligt Kost och närings nationella rekommendationer för specialkost och anpassade måltider i förskola och skola kan livsmedel med spår av användas.
Livsmedel med den eller motsvarande märkning ska däremot inte erbjudas individer som anmält allergi via e-tjänsten Ansökan om specialkost och anpassad måltid och som även i hemmet utesluter spår av.
Måltidsservice använder inte spår av i ordinarie matlagning men det kan användas när det saknas lämpliga ersättningsprodukter till enskilda individer om det inte finns allergi.
Celiaki
Celiaki, glutenintolerans, är en autoimmun sjukdom och räknas som livslång. Strikt glutenfri kost ska serveras.
Spannmålsallergi
Spannmålsallergi ska inte blandas ihop med celiaki. Den vanligaste spannmålsallergin är mot vete. Den som har allergi mot vete, råg eller korn måste basera sin kost på produkter som är naturligt glutenfria.
Mjölkprotein
Vid mjölkproteinallergi måste alla former av mjölk- och mjölkprodukter uteslutas helt ur kosten. Detta gäller komjölk, får- och getmjölk och produkter av dessa.
Laktosintolerans
Laktosintolerans är inte en sjukdom utan en ärftlig förmåga att bryta ner laktos. Tillståndet är ofarligt men kan vara obehagligt. Laktosintolerans hos barn i förskoleåldern är mycket ovanligt. Om barnet reagerar på mjölkprodukter bör därför andra orsaker till besvär utredas inom vården, exempelvis mjölkproteinallergi.
Vid laktosintolerans
Menyn baseras på maträtter som klassas som laktosreducerade, de innehåller som mest tre gram laktos per portion. Det innebär att ditt barn kan äta av den ordinarie maten utan att komma upp i den mängd laktos som vanligtvis ger besvär, som är upp till tolv gram per måltid. För att barnet ska ha tillgång till laktosfri dryck och eventuellt mellanmål, behöver du ansöka om laktoslåg kost i e-tjänsten. Intyg behövs inte.
Är barnet under utredning för laktosintolerans och behöver strikt laktosfri kost? Välj detta alternativ i ansökan och notera under vilken period barnet ska ha strikt laktosfri kost. Intyg krävs vid behov av strikt laktosfri kost. Vid strikt laktosfri kost kan mjölkproteinfri kost komma att erbjudas.
Skolmjölkstöd från EU
Lerums kommun har fått skolmjölkstöd, ett EU-stöd som ger fler elever möjlighet att dricka mjölk i skolan.
Mer information
- Nationella rekommendationer för specialkost och anpassade måltider i förskola och skola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Livsmedelsverket – om mjölkproteinallergi och laktosintolerans Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Livsmedelsverket – Om gluten och spannmål Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Kost och Näring - hantering av specialkost och anpassade måltider i förskola och skola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Senast uppdaterad: