Modersmål, flerspråkighet och nyanlända
Med undervisning i modersmål får du som elev möjlighet att utveckla ditt modersmål och lära dig mer om hemlandet och den egna kulturen. På enheten för flerspråkighet och Start Lerum arbetar modersmålslärare, studiehandledare och lärare.
Modersmålsundervisning i grundskola och anpassad grundskola
Om du talar ett annat språk än svenska hemma och går i grundskola eller anpassad grundskola, kan du få undervisning i ditt modersmål. I grundskolan och i anpassad grundskola är modersmål ett eget skolämne med egen kursplan. Modersmålsundervisningen sker utanför ordinarie timplan och oftast på din skola.
Undervisningen erbjuds om du:
- har minst en vårdnadshavare med ett annat modersmål än svenska
- använder språket dagligen som samtalsspråk
- har grundläggande kunskaper i modersmålet.
Syftet med att läsa ditt modersmål är bland annat att du får möjlighet att:
- utveckla dina kunskaper i och om ditt modersmål
- utveckla språket i tal och skrift
- utveckla dina kunskaper om hemlandet och dess kultur.
Ansök om undervisning i modersmål
Du som vårdnadshavare behöver bara ansöka en gång under ditt barns tid i grundskolan eller anpassad grundskola. Du som vårdnadshavare ansöker om undervisning i modersmål via e-tjänsten. Vill du säga upp platsen görs det via e-tjänsten uppsägning.
Vi kontaktar dig som vårdnadshavare när och om det finns lärare i modersmålet. Har du frågor om hur du ansöker om undervisning i modermål kan du kontakta enheten för flerspråkighet.
Undervisning i minoritetsspråk
För dig som har något av de nationella minoritetsspråken i familjen eller i släkten kan ansöka om undervisning i språket för ditt barn från förskoleklass till årskurs 9.
Språket behöver inte vara det dagliga språket i familjen och ditt barn behöver heller inte ha grundläggande kunskaper i språket. Du ansöker på samma sätt som till undervisning i modersmål.
De fem minoritetsspråken är:
- finska
- jiddisch
- meänkieli
- romani chib
- samiska.
Ansök om modersmålsundervisning på gymnasiet
Pratar du ett annat språk än svenska hemma har du möjlighet att få undervisning i modersmål under din gymnasietid. Du ansöker om undervisning i modersmål via e-tjänsten. Enheten kontaktar dig om eventuell undervisning i modersmål.
Modersmålsundervisningen kan anordnas som:
- individuellt val
- utökat program
- ersättning för undervisning i andra språk än svenska och engelska.
Det finns tre kurser:
- Modersmål 1 – 100 gymnasiepoäng
- Modersmål 2 – 100 gymnasiepoäng.
Start Lerum - nyanländas lärande
Start Lerum är kommunens mottagningsenhet för nyanlända elever till grundskola och gymnasieskola. Alla nyanlända elever kommer först till Start när de börjar sin skolgång i Lerum.
Start Lerum ger eleverna och deras familjer en god grund för integration i samhället i nära samarbete med skolorna, kommunen, frivilligverksamhet och föreningsliv.
Tiden på Start
- Inskrivning
- Undervisning och kartläggning
- Överlämning till mottagande skola
- Kommunikation med vårdnadshavare
Inskrivning
Enhetens samordnare registrerar och skriver in nya elever på Start Lerum. Under inskrivningen får du som elev information om Start Lerum och om det svenska skolsystemet. Vid inskrivningen påbörjas också en social kartläggning av din bakgrund och nuvarande situation. En skolsköterska genomför hälsosamtal med dig och planerar vaccinationer.
Undervisning och kartläggning
Du som elev går som mest åtta veckor på Start Lerum. Undervisningen handlar om åtta olika teman som skola, familj och arbete. Framför allt är det undervisning i svenska, men på schemat finns även matematik och samhällsorientering. Genom estetisk verksamhet, köksklubb och språkcafé får du träna på att använda språket i praktiska sammanhang.
På Start Lerum kartläggs din skolbakgrund och erfarenheter. Kartläggningen används vid planeringen av din fortsatta skolgång. Innan du lämnar Start görs en överlämning till mottagande skola och vårdnadshavare får ta del av information om din skolgång.
Kontakt
E-post: enhetflersprakighetstart@lerum.se
Anmäl frånvaro för elever på Start
Telefon: 076-129 54 98
Senast uppdaterad: