Val av skola
I Lerums kommun finns det både kommunala och fristående skolor som elever kan välja att gå i. Här hittar du information om hur skolvalet till de kommunala skolorna går till.
E-tjänster
Du loggar in i e-tjänsten med hjälp av e-legitimation.
Skolvalet för läsåret 2025/2026
Du väljer skola när ditt barn ska börja i förskoleklass, årskurs 6, eller årskurs 7 för elever som går i årskurs 6 på Östad skola. Elever som går i följande skolor behöver inte göra något skolval till årskurs 6:
F–9 skolor
- Ljungviksskolan
- Lekstorpsskolan
- Röselidsskolan
- Stenkulan skola
- Berghultskolan
F-6 skolor
- Östad skola
Ansökningsperiod
Tiden för skolvalet är begränsad och görs i förtid för kommande läsår. Skolvalet för läsåret 2025/2026 är öppet mellan 4 november–2 december 2024. Önskemål om skola görs i e-tjänsten för skolval.
Du får mer information via e-post i samband med att skolvalet öppnar. Det är viktigt att du har uppdaterade kontaktuppgifter, du registrerar eller ändrar dina kontaktuppgifter i vår e-tjänst Registrera eller ändra kontaktuppgifter till vårdnadshavare.
Om ni ska flytta under skolvalsperioden behöver du meddela den nya adressen till Sektor utbildning, via kommunens kundcenter KomIn. Det gör du via e-post. Vi begär eventuellt in ett köpe- eller hyreskontrakt för att styrka den nya adressen. E-postadressen finns under rubriken Kontakt på den här sidan.
Så här gör du ditt skolval
Du gör ditt skolval genom att logga in på e-tjänsten Skolval.
- En vårdnadshavare loggar in via e-tjänsten och gör ett skolval.
- Är ni två vårdnadshavare ska den andra vårdnadshavaren logga in och acceptera eller avböja skolvalet.
- När båda vårdnadshavarna har svarat registreras skolvalet. En bekräftelse skickas via e-post.
Observera att båda vårdnadshavarna behöver godkänna skolvalet för att det ska registreras.
Inflytt eller skolbyte
Om du ska flytta till Lerums kommun eller om du redan bor här men vill byta skola för ditt barn, är du välkommen att använda e-tjänsten.
För att ansöka om en plats eller byta skola använder du e-tjänsten Ny skolplacering eller skolbyte för elev i förskoleklass och grundskola. Du loggar in i e-tjänsten med e-legitimation.
Vi kommer eventuellt begära in ett köpe- eller hyreskontrakt för att styrka den nya adressen.
Är du nyinflyttad eller kommer du att flytta till Lerums kommun?
Är du osäker på vilken skola du ska söka eller har frågor om en skola och dess verksamhet så kontaktar du ansvarig rektor vid den aktuella skolan.
Byte till annan kommunal skola i Lerums kommun
Går ditt barn i en kommunal skola i Lerums kommun kan du kan ansöka om att byta skola när som helst under året.
Boende utanför kommunen
Om du och ditt barn inte bor i Lerums kommun och vill ansöka om en plats i kommunal skola så erbjuds du placering i mån av plats. Använd e-tjänsten Ny skolplacering eller skolbyte för elev i förskoleklass och grundskola. Du loggar in med e-legitimation.
Är du osäker på vilken skola du ska söka eller har frågor om en skola och dess verksamhet så kontaktar du ansvarig rektor vid den aktuella skolan.
Principer för skolplacering i Lerums kommun
- Huvudregeln är att ditt barn ska placeras på den skola du önskar.
- Om det finns fler sökande än platser och den önskade placeringen medför att en annan elevs rätt till placering vid en skola nära hemmet åsidosätts, ska kommunen enligt skollagen placera eleven vid en annan skola.
- En skola nära hemmet betyder inte att det är den närmsta skolan.
- Vid mätning av skolväg menas den kortaste väg längs vägnätet mellan elevens folkbokföringsadress och skolan.
- Väg kan vara gång-, cykel- och bilväg och det är kommunen som avgör vilken väg som ska ligga till grund för mätning.
Urvalsgrunder vid placering
Om antalet platser på en kommunal skola är färre än antalet sökande, görs ett urval enligt urvalsgrunderna:
- Syskonförtur
- Den relativa närhetsprincipen
- Lottning
Syskonförtur
Syskonförtur gäller vid skolval till förskoleklass och grundskola årskurs 1 om det finns syskon som vid söktillfället går i förskoleklass till och med årskurs 2 på den sökta skolan.
Den relativa närhetsprincipen
Den relativa närhetsprincipen innebär att om två elever valt samma skola och bara en av eleverna kan få en plats, har den elev som har längst avstånd till alternativ skola företräde.
Den relativa närheten beräknas genom att avstånd mäts mellan elevens folkbokföringsadress och den önskade skolan. En annan mätning görs även från elevens folkbokföringsadress till en alternativ skola nära hemmet. Den elev som får längre avstånd till den alternativa skolan får förtur till platsen på skolan. Avståndet beräknas automatiskt i kommunens system för skolval.
I bilden har elev A och B önskat skola Y som ligger närmast för både elev A och B. Elev B har relativt närmast till skola Y och får platsen eftersom det skulle bli längre för elev B att gå till den alternativa skolan X än vad det blir för elev A.
Avståndet till den önskade skolan Y subtraheras från avståndet till den alternativa skolan X. Den elev som får högst värde har mest rätt till platsen.
Räknexempel
- Elev A har 500 meter till skola X och 100 meter till skola Y-> 500-100= 400 meter
- Elev B har 600 meter till skola X 100 meter till skola Y-> 600-100= 500 meter
Lottning
Innebär att om två elever har samma relativa närhet så sker placering via lottning. Lottningen sker automatiskt i kommunens system för skolval.
Överklaga
Du kan överklaga beslutet om skolplacering enligt kommunens principer för urval. Du överklagar till Förvaltningsrätten eller Skolväsendets överklagandenämnd. I ditt beslut om placering står det hur du kan överklaga beslutet.
Senast uppdaterad: