Mark och exploatering
Här hittar du information om kommunens mark- och exploateringsfrågor. Du kan läsa om bland annat markanvisningar och uthyrning av tomter för hus.
Tillstånd att använda offentlig plats
För att få använda kommunens mark krävs oftast ett tillstånd från polisen. Polisen samråder i sin tur med kommunen om tillståndet. Det gäller tillfällig användning, exempelvis om du vill anordna ett musikframträdande, ha uteservering vid din restaurang eller behöver ställa upp en byggnadsställning.
Om du har frågor om att använda kommunens mark är du välkommen att kontakta kommunens kundcenter KomIn. Du ansöker om tillståndet via polisens webbsida. Tänk på att ansöka i god tid.
Ansök om tillstånd från Polisen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Markanvisning
En markanvisning är en överrenskommelse mellan kommunen och en exploatör. Överenskommelsen ger denna ensamrätt att under en begränsad period, och under bestämda villkor, förhandla med kommunen om överlåtelse eller upplåtelse av ett visst kommunägt markområde för byggande. Markanvisning görs enligt kommunens markpolicy. Du hittar den aktuella markpolicyn för kommunen i den kommunala författningssamlingen.
Använd kommunens e-tjänst på sidan Ansök om att få använda kommunens mark, om du är intresserad av att stå med i kommunens intresselista för kommande markanvisningar.
Hyr mark från kommunen
Lerums kommun hyr ut mark för flera olika ändamål, så kallat arrendera ut mark. Både privatpersoner och juridiska personer kan hyra mark från kommunen. Ett arrende innebär att en markägare låter en person hyra mark mot en kostnad. Det behöver alltid tecknas skriftliga avtal som reglerar villkoren för uthyrningen.
Är du intresserad av att hyra mark kan du använda kommunen e-tjänst för att ansöka om markanvändning.
Avgiften för att hyra ut går efter ett marknadspris. Den påverkas av exempelvis ändamål och läge.
Fyra typer av arrenden
- Jordbruksarrende. När marken ska användas för jordbruksändamål som åkermark och betesmark.
- Bostadsarrende. När marken ska användas för bostäder. Den som hyr äger då sitt hus men inte marken.
- Anläggningsarrende. Ger rätt att bygga en byggnad för näringsverksamhet på den hyrda marken. Byggnaden ska användas till andra saker än jordbruk.
- Lägenhetsarrende. När marken hyrs med inte ska användas till varken jordbruks-, bostads- eller anläggningsarrende. Det kan exempelvis vara för ett klubbhus för en idrottsförening, en parkeringsplats eller en lekplats.
Tomter och mark för småhus
Lerums kommun har ingen tomtkö. Det betyder att du inte kan stå i någon kö för att köpa en tomt av kommunen. Alla tomter för småhus säljs av mäklare. Du hittar lediga tomter i Lerum på webbplatsen Hemnet.
Behöver du information om vem som äger en fastighet, vilken adress eller areal den har kan du kontakta Lantmäteriet.
Servitut och nyttjanderätter
Några exempel på vad som räknas som servitut och nyttjanderätter är:
- utfartsväg på kommunal mark
- nyttjande av befintlig väg
- infiltration
- jakt
- parkering
- tillfällig byggplatsetablering.
Vill du ha servitut eller nyttjanderätt på kommunal mark? Använd kommunens e-tjänst för att ansöka om markanvändning.
Odlingslotter
Lerums kommun hyr ut mark för odlingslotter. Där kan du odla bär och frukt, blommor och grönsaker. Det är ett bra alternativ för dig som inte har någon egen trädgård.
Kommunen har odlingslotter vid Seglarvägen och Strömängsvägen. Vill du hyra en odlingslott kan du kontakta kommunens kundcenter KomIn.
Avgifter för arrenden och nyttjanderätter
Du hittar den aktuella taxan för arrenden och nyttjanderätter i Lerums kommun i den kommunala författningssamlingen.
Mer information
Kontaktuppgifter
Lantmäteriet
Telefon: 0771-63 63 63
Kundcenter KomIn
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: kommun@lerum.se
Hitta på sidan
Senast uppdaterad: