Nybyggnadskarta
En nybyggnadskarta skapas i samband med ny- och ombyggnationer av byggnader. Det behövs en nybyggnadskarta för att du ska kunna ansöka om bygglov.
Vad visar en nybyggnadskarta
Nybyggnadskartor behövs i princip alltid vid nybyggnation, även utanför detaljplanerat område. Kartan visar bland annat:
- fastighetsbeteckning
- fastighetsgränser
- marknivåer
- fastighetens adress
- befintligt byggnader
- terrängdetaljer.
Det är myndighetsutövning att skapa nybyggnadskartor när det görs som en del i en bygglovsprocess. Därför har kommunen ensamrätt på uppgiften, och kostnaden på kartan blir utan moms. Kommunen kan ta hjälp av behöriga mätningsingenjörer utanför kommunens regi för att utföra tjänsten. En nybyggnadskarta som används utanför en bygglovsprocess är inte myndighetsutövning och debiteras med moms.
För att ta fram en nybyggnadskarta behövs mätning på plats, kartering och tolkning av detaljplanen för området. För en extrakostnad kan det tänkta husläget mätas in och läggas in på kartan inför situationsplanen.
Nybyggnadskarta vid bygglov
Om du ska söka bygglov kan du behöva en nybyggnadskarta. Kontakta bygglovsenheten i kommunen så avgör de om du behöver beställa en karta eller inte.
Kartan ligger till grund för situationsplanen som behöver lämnas in när du ansöker om bygglov för nybyggnad. Den innehåller plantekniska, fastighetsrättsliga och anläggningstekniska uppgifter som behövs vid en bygglovsprövning. En färdig nybyggnadskarta är giltig i två år.
Leverans
Du får din nybyggnadskarta cirka 4–6 veckor efter beställning. Under sommaren är det något längre leveranstider. Du får din nybyggnadskarta skickad till en e-postadress du anger i beställningen. Normalt ritas nybyggnadskartan ut i skala 1:400.
Kart- och mättaxa
Här kan du läsa de aktuella kart- och mättaxorna som gäller i Lerums kommun.
Mer information
Hitta på sidan
Senast uppdaterad: