Nedtagning av träd
Träd och växter är värdefulla och sparas så långt det är möjligt, om de inte riskerar att skada någon. Kommunen är återhållsam med att fälla träd. Om trädet står inom en detaljplan kan det finnas bestämmelser om trädfällning. I vissa fall krävs marklov. Träd kan också vara skyddade genom att de står inom strandskydd eller i en allé.
Nedtagning av träd på egen mark
När träd behöver tas ner kan det ibland uppstå problem. Ett träd som inte klassas som särskilt skyddsvärt träd kan ändå ha ett högt naturvärde. Därför behöver du alltid överväga och fundera på alternativ innan du fäller ett träd.
Ett träd som klassas som särskilt skyddsvärd har däremot lagligt skydd. Det gäller oavsett var det skyddsvärda trädet växer. Då krävs det samråd med Länsstyrelsen innan det kan fällas, toppkapas eller utsättas för någon annan kraftig beskärning. Det gäller även för träd som växer på din egen tomt.
Orsaken till att samråd krävs är för att fällandet av särskilt skyddsvärda träd riskerar att väsentligt ändra naturmiljön. Det eftersom träden spelar så stor roll för den biologiska mångfalden. Samråd behöver göras enligt miljöbalken.
Samråd med Länsstyrelsen
Samrådet görs genom att du som markägare fyller i en digital blankett på Länsstyrelsen. Anmälan ska göras senast sex veckor innan du har planerat att åtgärda trädet. Det kostar inget att göra en anmälan om samråd.
Nedtagning av träd på kommunens mark
Träd som står på kommunal mark ägs av kommunen. Du får inte ta ner träd på kommunens mark. Om du fäller träd utan lov kan du få betala skadestånd.
Träd är viktiga och renar luft, ger skugga, tar upp regnvatten, lagrar in koldioxid och är boplats för fåglar och insekter. De bidrar även till en grön och skön utemiljö. Därför är vår riktlinje att bara ta ner träd som är sjuka eller om de är en risk för allmänheten.
När vi tar ner sjuka träd ersätter vi det med ett friskt likvärdigt träd. I första hand på samma ställe. Om du vill fälla ett träd på kommunens mark kan du skicka in en ansökan om trädfällning via e-tjänsten.
Kriterier vid bedömning av trädfällning är:
- trädets kondition och värde. En riskbedömning av trädets farlighet för allmänhet eller fastighetsägare.
- trädets betydelse för området. Vilken funktion fyller det?
- trädets värde för biologisk mångfald, kulturmiljö, rekreation och stadsbild.
- stod trädet där när fastigheten byggdes eller köptes?
- ålder och storlek. Om trädet faller under kategorin skyddsvärda träd gäller särskilda regler.
Att träd skuggar, skymmer utsikt, fäller löv, har döda grenar, skymmer solceller eller stör paraboler är inte anledningar för att få fälla träd.
Kostnad för trädfällning
Du kan ansöka om att få fälla träd på kommunens mark. Blir det godkänt är det du som betalar för att fälla och forsla bort träd.
Du behöver anlita utbildad personal med F-skattsedel, som har ansvarsförsäkring och utbildning för trädfällning med motorsåg. Om marklov eller dispens behövs är det du som betalar det med.
Grannens träd påverkar min tomt
Du som markägare har ingen rätt att kräva nedtagning av träd, grenar eller rötter som växer in från annan tomtmark. Det har du bara om det utgör en betydande olägenhet för dig. Att trädet skuggar, fäller löv, barr och frön eller stör din tekniska utrustning är inte tillräckligt för att du ska få fälla trädet.
Betydande olägenhet kan vara att grenar påverkar taket så att det riskerar att gå sönder eller att infarten förstörs av rötter. Lagen gäller endast rot och gren. En stam som hänger över tomtgränsen omfattas inte av dessa bestämmelser.
Bestämmelser om rättsförhållanden mellan grannar när det gäller träd bestäms i Jordabalken. Det kan sammanfattas såhär:
- Från det att du ber din granne åtgärda sitt träd ska hen först få möjlighet att åtgärda, under lämpligen 6 månader. Därefter kan du själv genomföra åtgärderna efter grannens godkännande.
- Ingreppet får inte skada trädet så att det dör.
- Skulle trädet dö till följd av ingreppet kan den som genomförde åtgärden bli ersättningsskyldig.
- Om trädet är skyddsvärt ska ett samråd genomföras med Länsstyrelsen före åtgärd.
- Om överenskommelse mellan inblandade parter inte kan nås följer en civilrättslig process.
Hänsyn till träd vid mark- och grävarbeten
Trädens rotsystem sträcker sig långt utanför kronans yttersta grenar. För att inte skada ett träd när olika arbeten utförs i närheten behöver du ta hänsyn både till delarna ovan och under jord. Tunga maskiner kan påverka träden genom att packa samman marken. Då får rötterna svårare att ta upp syre, vatten och att breda ut sig. Grävarbeten kan orsaka skada direkt genom att rötterna grävs av. Effekten kan även komma flera år senare på grund av långsamma försämringar av trädets hälsa.
De riktlinjer som anges vid arbeten runt ett träd är att det ska skyddas minst 2 meter ut från kronan. Det ska helst även skyddas 15 gånger stammens diameter. För ett träd som är 50 centimeter i diameter, 157 centimeter i omkrets, ska arbeten alltså helst undvikas 7,5 meter från trädet.
Kontakta kundcenter KomIn
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: kommun@lerum.se
Senast uppdaterad: