Arbete med vattenfrågor
På den här sidan får du reda på hur kommunen arbetar med olika frågor som är relaterade till vatten.
Vattenråd
Stora delar av Lerums kommun ligger inom Säveåns avrinningsområde. I södra delarna av kommunen finns områden som ligger inom Mölndalsåns avrinningsomåde. Säveåns vattenråd och Mölndalsåns vattenråd bildades 2008. Vattenråden fungerar som ett samverkansorgan. Det innebär att en samling aktörer gemensamt diskuterar aktuella vattenfrågor. Målet är att skapa en samsyn och att få ett helhetsperspektiv på vattenresurserna. Lerums kommun finns representerade i båda vattenråden.
Göta Älvs vattenvårdsförbund
Göta Älvs vattenvårdsförbund arbetar med att skydda och förbättra vattenkvaliteten. Det gäller för Göta Älvs avrinningsområde nedströms om Vänern. Medlemmarna utgörs av flera parter. Det är kommunerna inom området och länsstyrelsen. Det är även företrädare för näringsliv, forskning och naturvård. I första hand sker arbetet genom att samordna och utföra nödvändig vattendragskontroll inom området.
Vattenprovtagningar
Det finns ett program för provtagning av ytvatten i Lerums kommun. Programmet har antagits av Miljö- och byggnadsnämnden. Vattenprover tas sex gånger per år och då undersöks nivåer av näringsämnen och metaller. Proverna tas av miljöenheten. Vattenprover tas i:
- Säveån
- Lärjeån
- Lerån
- Alebäcken
- Häcksjöbäcken
- Älsjöbäcken.
Strategi och åtgärdsplan för god vattenstatus
Kommunen har en strategi för att nå god vattenstatus. Nuvarande strategi antogs av kommunfullmäktige i april 2021. Syftet med den är att uppfylla EU:s ramdirektiv för vatten och därmed långsiktigt säkra god yt- och grundvattenkvalitet i Lerums kommun. Den inkluderar också värdefulla vattenmiljöer och landområden i anslutning till vatten.
Strategin har lokala miljömål för sjöar, vattendrag och grundvatten. Målen är kopplade till lagen och nationella mål, men är anpassade till Lerums kommuns förutsättningar. De är också anpassade till vad som är relevant och viktigt för kommunen att förhålla sig till.
I augusti 2022 antog kommunstyrelsen en åtgärdsplan för kommunens arbete med att genomföra strategin. En åtgärdsplan är en slags planering.
Strategin finns i den kommunala författningssamlingen.
Senast uppdaterad: