Kommunal hälso- och sjukvård
Den kommunala primärvården, även kallat kommunal hälso- och sjukvård, består av en sjuksköterskeenhet och en rehabenhet. Av dem kan du få medicinsk vård och behandling samt rehabilitering i hemmet.
Vissa personer omfattas automatiskt av den kommunala primärvården, exempelvis du som bor på särskilt boende eller boende med särskild service. Även du som bor hemma i ett eget boende kan ibland bli inskriven i den kommunala primärvården.
Så fungerar kommunal primärvård
Sjuksköterskeenheten och rehabenheten arbetar tillsammans och har nära samarbete med personal inom exempelvis hemtjänst, särskilda boenden eller boende med särskild service. Kommunala primärvården samarbetar med regionens hälso- och sjukvård såsom vårdcentraler, specialistmottagningar och vårdavdelningar på sjukhus.
Vården planeras tillsammans med dig. Insatserna kan utföras av legitimerad personal eller annan personal som fått instruktion för hälso- och sjukvårdsåtgärderna.
Hur får jag kommunal primärvård?
Om du har behov av hälso- och sjukvård i hemmet kan du eller din närstående kontakta din vårdcentral. Vårdcentralen tar kontakt med den kommunala primärvården via en så kallad vårdbegäran. Det är kommunen som bedömer om du blir inskriven i den kommunala primärvården eller inte.
Om du får vård på sjukhus kan även sjukhuset skicka en vårdbegäran innan du skickas hem. Ofta planeras vården tillsammans med en socialsekreterare från kommunen vid ett så kallat avstämningsmöte.
Vård i livets slut
Vård i livets slut, så kallad palliativ vård, går att få i hemmet genom den kommunala primärvården. Syftet med palliativ vård är att hjälpa till att lindra dina symtom. Målet är att du ska få det stöd som du behöver så att du kan få en så bra sista tid i livet som möjligt.
Palliativ vård görs i ett nära samarbete med din ansvariga läkare. I vissa fall görs det även i ett samarbete med det palliativa teamet på Alingsås lasarett. Vården planeras noga utifrån dina och dina närståendes behov och önskemål.
Rehabilitering
Du kan få rehabilitering i hemmet via kommunens rehabenhet. Här arbetar:
- arbetsterapeuter
- fysioterapeuter
- rehabassistenter
Du kan exempelvis få hjälp med:
- rehabilitering efter sjukdom eller skada
- bedömning av hjälpmedelsbehov och förskrivning
- smärta och värkproblematik
- bedömning av behov av anpassning av din bostad
- träning av rörelse- och aktivitetsförmåga.
Sjuksköterskeinsatser
Du kan få insatser av en sjuksköterska i hemmet via kommunen. Du kan exempelvis få hjälp med:
- såromläggningar
- provtagningar
- läkemedelshantering och skötsel av urinkateter
- bedömningar för att förebygga risker som kan påverka din hälsa negativt
- planerade insatser av sjuksköterska dygnet runt
- vård i livets slut.
Senast uppdaterad: