Stöd till anhöriga
Anhörigstödet är till för att underlätta för dig som stödjer, hjälper eller vårdar en person i din närhet som är långvarigt sjuk, äldre eller har en funktionsnedsättning. Din närstående kan vara en familjemedlem, släkting, granne eller vän.
Exempel på anhörigstöd
Lerums kommun erbjuder olika typer av stöd för dig som är anhörig.
- Enskilda samtal. Du får prata med anhörigkonsulent om din livssituation, få vägledning och information.
- Samtalsgrupper. I samtalsgrupper får du träffa andra i en liknande livssituation. Ni utbyter erfarenheter och skapar nätverk.
- Rekreationstillfällen med möjlighet till återhämtning i gemenskap.
- Cafétillfällen. Tillfällena har olika inriktningar och du får en chans att träffa andra som befinner sig i en liknande livssituation.
- Studiecirklar och föreläsningar med olika inriktningar och teman.
- Café Säveå och Café Förgätmigej är tillfällen för gemenskap för både dig som anhörig och din närstående.
Anhörigstödet hösten 2023
Mindfullness - Torsdagsträff för anhörig
En träff för dig som är anhörig och som stöttar och hjälper någon som står dig nära. En stund för dig själv där du kan prova på mindfullness/avslappning och yoga. Det kommer också finnas möjlighet för gemenskap och samtal, eller varför inte sitta en stund i vår massage fåtölj. Vi avslutar dagen med att erbjuda en hälsosam och enklare lunch för 61 kronor. Begränsat antal deltagare. Anmälan till varje tillfälle. Varmt välkomna!
- Datum: ojämna torsdagar med start 31 augusti
- Tid: 11-13.30
- Plats: Träffpunkten på Riddarsten, Riddarstenshöjden 9 Lerum
För anmälan och mer information kan du kontakta anhörigstödet.
Telefon: 0302-52 22 39
E-post: anhorigstod@lerum.se
Återhämtningen
Anhörigstödet erbjuder dig som är anhörig en möjlighet till rekreation och trevlig samvaro. Den person du stödjer eller oroar dig för kan ha en långvarig sjukdom, en funktionsvariation, ett beroende eller äldre med behov av stöd. Det ges tillfälle till gemenskap och avkoppling genom att kunna sitta i massagefåtöljen eller få massage av vår massör. Det serveras en måltid för 61 kronor. Anmälan önskvärd men inte nödvändigt.
- Datum: onsdagar 27/9, 25/10, 29/11 och 13/12.
- Tid: drop-in klockan 17–20.
- Plats: Träffpunkten för anhöriga, Riddarstenshöjden 9, Lerum.
För anmälan och mer information kan du kontakta anhörigstödet.
Telefon: 0302-52 22 39
E-post: anhorigstod@lerum.se
Stresshantering och avspänning
Som anhörig är det lätt att känna oro och stress. Ibland behöver vi verktyg som kan minska stress, att ta till när det är mycket. Under dessa fem tillfällen ges du kunskap och får bland annat träna på medveten andning som ett sätt att reducera stress. Tillfällena genomförs av Anne Fredrikson som är volontär i Lerums kommun, men har tidigare arbetat som fysioterapeut inom området.
- Datum: tisdagar 19/9, 26/9, 3/10, 10/10 och 17/10
- Tid: klockan 11-12.
- Plats: Träffpunkten för anhöriga, Riddarstenshöjden 9, Lerum.
För anmälan och mer information kan du kontakta anhörigstödet.
Telefon: 0302-52 22 39
E-post: anhorigstod@lerum.se
En dag för dig som är barn och anhörig
Är du mellan 5–12 år och har någon i din familj med funktionsvariation, långvarig psykisk eller fysisk sjukdom eller beroende? Det kan vara ditt syskon eller din förälder. Skulle det kännas bra att träffa andra barn som har en liknande familjesituation?
Då kan Lerum Rotary och anhörigstödet i Lerums kommun erbjuda dig en trevlig stund på Wiebo Ridgård i Floda. Du får prova på att rida på ridskolans hästar. Där kommer finnas en ridlärare som ger dig tips och råd, men du måste ha någon vuxen som kan gå bredvid och leda. När du inte rider kan du hälsa på de andra djuren på gården eller vara i Skallsjö skogars missionshus för lek och samvaro. Där kommer det att bjudas på korv med bröd och fika.
- Datum: Lördag 16 september.
- Tid: klockan 15.30–cirka 18.30.
- Samling vid Skallsjö skogars missionshus, Högsboholmsvägen 116 i Floda.
Det finns ett begränsat antal platser så det är först till kvarn som gäller. För anmälan och mer information kan du kontakta anhörigstödet senast 12 september.
Telefon: 0302-52 22 39
E-post: anhorigstod@lerum.se
Syskongrupp
Är du mellan 7–11 år och har ett syskon med funktionsnedsättning eller långvarig sjukdom? Då kan du vara med i denna grupp där du får prata om dina tankar och känslor och hur det är för dig! Du får träffa och lära känna nya kompisar som är i en liknande situation. När vi träffas fikar vi och hittar på en rolig aktivitet ihop. Gruppen är i samverkan med Anhörigstödet i Lerums kommun och Svenska kyrkan i Lerum. Det finns ett begränsat antal platser.
- Datum: tisdagar 19/9, 26/9, 3/10, 10/10 och 17/10.
- Tid: klockan 16–18.
- Plats: Träffpunkten för anhöriga, Riddarstenshöjden 9 Lerum.
Innan gruppen startar kan vi om du vill träffa dig och din/dina föräldrar. Det är sedan du som bestämmer om du vill vara med.
För anmälan och mer information kan du kontakta anhörigstödet.
Telefon: 0302-52 22 39
E-post: anhorigstod@lerum.se
Samtal om demens för anhöriga
När man är anhörig kan det vara ovärderligt att få samtala med andra anhöriga, för utbyte av erfarenheter, tankar och idéer. Nu kan du som är anhörig till någon med demens/minnessvikt, få möjlighet att träffas under hösten i våran lokal i Floda. Träffarna är en samverkan med Demensföreningen i Lerum.
- Datum: måndagar 18/9, 23/10, 20/11 och 18/12.
- Tid: klockan 10–12.
- Plats: Rurik Holms väg 1F, Floda, Postens gamla lokaler.
För anmälan och mer information kan du kontakta anhörigstödet.
Telefon: 0302-52 22 39
E-post: anhorigstod@lerum.se
Studiecirkel om demenssjukdomar
Välkommen att gemensamt med andra anhöriga genomföra Svenskt Demenscentrums webbutbildning Demens ABC Plus Anhöriga. Den ger dig möjlighet att få mer kunskap, tips och råd om hur man kan hjälpa och stödja en person som har minnessvikt. För att ta del av hela studiecirkeln bör du vara med vid båda tillfällena.
- Datum: fredagar 20 och 27 oktober
- Tid: klockan 13–15.
- Plats: Rurik Holmsvägen 1F Floda, gamla posten.
För anmälan och mer information kan du kontakta anhörigstödet.
Telefon: 0302-52 22 39
E-post: anhorigstod@lerum.se
I nöd och lust
Samtalsgrupp för dig som stöttar eller vårdar din partner med kogntiv svikt/demenssjukdom i hemmet.
En samtalsgrupp som vänder sig till personer som stöttar/vårdar en partner i hemmet med kognitiv svikt/demens sjukdom. Förändringen från att vara en partner till att leva med en partner med omsorgbehov. Om sorg och saknad, frustation och kärlek. Hur ska det bli i framtiden? Hur ska jag orka? Tillsammans genom filmer och samtalsmaterial närmar vi oss det som kan vara så svårt att prata om, det opratade. Vi träffas vid fem tillfällen. Träffarna leds av kommunens anhörigkonsulent. Begränsat antal deltagare.
- Datum: 3/11, 10/11, 17/11, 1/12 och 8/12.
- Tid: fredagar klockan 11–13.
- Plats: Rurik Holmsväg 1F Floda, gamla postens lokal.
För anmälan och mer information kan du kontakta anhörigstödet.
Telefon: 0302-52 22 39
E-post: anhorigstod@lerum.se
Samtalsgrupp för dig som står nära någon med suicidtankar
Står du nära någon med suicidtankar och eller kanske suicidförsök, och som är över arton år? Suicid är ett annat ord för självmord.
Då kanske du vill vara med i samtalsgrupp med andra anhöriga som är i en liknande livssituation. Du som är anhöriga kan vara förälder, vuxet barn, partner eller god vän. Tillsammans delar vi tankar och känslor för att stötta och stärka varandra och oss själva. För att delta i gruppen bör du närvara vid alla fyra tillfällen. Gruppen leds av två samtalsledare, och är en samverkan mellan Lerums kommuns anhörigstöd och Lerums församling Svenska kyrkan. Begränsat antal deltagare i gruppen.
- Datum: tisdagar 7/11. 14/11, 21/11 och 28/11
- Tid: klockan 17.30–19.30
- Plats: Träffpunkten för anhöriga, Riddarstenshöjden 9 Lerum
För anmälan och mer information kan du kontakta anhörigstödet.
Telefon: 0302-52 22 39
E-post: anhorigstod@lerum.se
Digital samtalsgrupp för vuxensyskon
Har du svårt att veta vilket ansvar du har för ditt syskon? Är din självständighet ibland en belastning för dig? Får du dåligt samvete när du tänker på ditt syskon? Har du svårt att veta vad du själv vill? Syskonrelationen är en av de längsta vi har. Hur påverkas den när ens syskon har en sjukdom eller funktionsnedsättning? Kanske är du ett vuxensyskon och vill dela dina tankar och erfarenheter med andra som också känner igen sig i de här frågorna?
Välkommen till digital samtalsgrupp för vuxensyskon. Samtalet sker via en länk till Zoom. För anmälan och andra frågor kan du kontakta Maria Ahlqvist.
Telefon: 072-465 80 46
E-post: maria.ahlqvist@anhoriga.se
Café Säveå
Ett café för alla som är intresserade av samvaro, fika, musik och matnyttig information. Alla är välkomna oavsett ålder. Gratis entré och fika till självkostnadspris. En samverkan med Equmeniakyrkan i Floda och ABF.
- Datum: 25/9, 30/10 och 27/11
- Tid: klockan 13–15.
- Plats: Equmeniakyrkan, Garverivägen 7A, Floda
Café Förgätmigej
En mötesplats för alla som har eller berörs av demenssjukdom. Vi som arrangerar önskar skapa tillfällen för social gemenskap och kunskapsutbyte. Kom för en fika, gemensamma aktiviteter och goda samtal. En samverkan med Lerums kommun, Demensföreningen och Humana Omsorg.
- Datum: måndagar 11/9, 9/10, 13/11 och 11/12
- Tid: klockan 17–19.
- Plats: Träffpunkten för anhöriga, Riddarstenshöjden 9, Lerum
Anmälan till Demensföreningen.
Telefon: 070-651 08 28
E-post: demens.lerum@gmail.com
Stödsamtal
Kommunens anhörigstöd erbjuder också kostnadsfria enskilda stödsamtal. Stödsamtalen är för dig som är anhörig till en närstående med fysisk eller psykisk ohälsa, funktionsvariation, långvarig sjukdom, hög ålder eller med missbruksproblematik.
För att boka in ett samtal kontakta anhörigstödet.
Telefon: 0302-52 22 39
E-post: anhorigstod@lerum.se
Samtalsgrupp för dig som är förälder till ett barn i grundskolan med problematisk skolfrånvaro
Under träffarna får du möjlighet att träffa andra föräldrar i liknande situation och dela tankar, erfarenheter och frågor som känns viktiga för just dig. Samtalsgruppen leds av kommunens anhörigkonsulent. Begränsat antal deltagare.
- Datum: torsdagar 2/11, 9/11, 16/11, 30/11 och 7/12.
- Tid: klockan 17.30–19.30
- Plats: Rurik Holms väg 1F, Floda, postens gamla lokaler.
För anmälan och mer information kan du kontakta anhörigstödet.
Telefon: 0302-52 22 39
E-post: anhorigstod@lerum.se
Föreläsningar
När någon inte orkar leva – hur kan vi förstå och hantera självmordstankar?
Personer som plågas av självmordstankar kämpar ofta hårt för att orka leva. Hur kan vi förstå egna och andras självmordstankar och förhålla oss till dem när de blir både skrämmande och påträngande? Vad kan man som anhörig göra för att stötta någon som inte orkar leva och vad kan man göra för att ta hand om sig själv? Filippa Gagnér Jenneteg är folkhälsovetare och har egen erfarenhet av suicidalitet samt professionell erfarenhet av arbete med att förebygga att människor tar sitt liv. Nya perspektiv på suicidalitet presenteras ihop med ett inifrånperspektiv på vad som kan bära en genom livet när livet känns omöjligt att orka leva.
Fri entré. Arrangör Lerums kommun, Lerum och Skallsjö församling Svenska kyrkan och Sensus.
- Datum: måndag 11 september
- Tid: klockan 18–20.
- Plats: Lerums församlingshem Kantor Edgrens väg 4 Lerum
Framtidsfullmakt och anhörigbehörigheten
Handläggare från överförmyndarnämnden kommer att berätta om anhörigbehörighet och framtidsfullmakt som alternativ till godmanskap. Gratis biljetter finns på webbplatsen Nortic eller hämtas på biblioteket i Lerums kommun från och med september.
- Datum: 8 november
- Tid: klockan 15-16.
- Plats: Lerums bibliotek, Göteborgsvägen
Anhörig i ett hav av känslor – stöd och igenkänning när livet utmanar
När Maria Estling Vannestål väntade sitt fjärde barn drabbades hennes mamma av en demenssjukdom, och två av de fyra barnen har psykiatriska diagnoser. I Sverige finns mer än en miljon anhöriga som vårdar eller stöttar en närstående med fysisk eller psykisk ohälsa/funktionsnedsättning. Även om var och en har sin unika historia är det mycket som förenar när det gäller upplevelser, tankar och känslor. I sitt föredrag berättar Maria om egna och andras erfarenheter och presenterar ett smörgåsbord av tankar om hur vi kan bli mer hållbara – som anhöriga och människor. Om vi ska orka finnas till för våra närstående behöver vi också ta hand om oss själva.
Föreläsning vänder sig till dig som själv är anhörig, eller som möter anhöriga i din profession eller ditt ideella engagemang.
Maria arbetar som författare, föreläsare och cirkelledare med fokus på utveckling och livskvalitet. Hon har tidigare skrivit två romaner och en barnbok med anhörigtema och är nu aktuell med stödboken Anhörig i ett hav av känslor. Gratis biljetter finns på webbplatsen Nortic eller hämtas på biblioteket i Lerums kommun från och med september.
- Datum: 15 november
- Tid: klockan 19-20.30
- Plats: Lerums bibliotek, Göteborgsvägen
Digital föreläsningsserie i samverkan med anhörigstödet i Partille, Mölndal och Härryda
Det utmanande anhörigskapet – stresshantering och hur man undviker att drabbas av utmattning
Bella Stensnäs är legitimerad psykolog. Hon har arbetat som klinisk psykolog sedan år 2000, bland annat inom specialistvård för utmattningssyndrom och stressrelaterad ohälsa.
En stor del av hennes verksamhet riktar sig till anhöriga som mattas ut av sin relation till någon med fysiska eller psykiska utmaningar och den livssituation det leder till.
Fokus i föreläsningen kommer att ligga på att förstå sin stress, vikten av egen återhämtning, riskfaktorer vad gäller utmattningssyndrom samt hur medberoendeskap kan hanteras. Den ger kunskap och konkreta råd i hur man hanterar sin livssituation och hittar en balans i sitt anhörigskap.
- När: torsdag 5 oktober klockan 18–19.30
- Plats: Digitalt via Teams.
- Anmälan till anhörigstödet i Lerums kommun. E-post: anhorigstod@lerum.se
Kommunikation och känslohantering - hur kan jag förstå och stötta mitt barn i stunder av starka känslor, utan att undvika det som faktiskt är svårt och jobbigt?
Att reglera, förstå och sätta ord på sina känslor kan vara svårt för barn och ungdomar med till exempel NPF och/eller ångest. Som förälder kan det vara svårt att bemöta och stötta sitt känslostarka barn. Det här är en digital föreläsning som tar upp just detta.
Ebba Almsenius är legitimerad logoped, föreläsare och författare. Hon arbetar med utbildning och handledning för skolpersonal och brinner för att tillgänglighetsanpassa skolmiljön, både språkligt och kommunikativt, för alla elever. Utifrån sina erfarenheter delar hon med sig av kunskaper om hur vi kan tänka och agera när barn uttrycker starka känslor som sorg, ilska, ångest eller oro.
Ebba är också mamma till en autistisk 14-åring, en pratglad kille som har haft mycket hjälp av kommunikationsstödjande strategier genom åren, inte minst för att hantera starka känslor. Ebba har setts medverka som expert i UR's programserie Superungar på SVT.
- När: 26 oktober klockan 18.
- Plats: digitalt via Teams
- Anmälan till anhörigstödet i Lerums kommun. E-post: anhorigstod@lerum.se
Det är aldrig för sent – problematisk skolfrånvaro
När skolan av någon anledning inte fungerar och barnet/ungdomen har en problematisk frånvaro påverkas hela familjen. Här får vi ta del av en föreläsning som bland annat berör:
- frånvaro- och närvarobeteenden
- vilka tidiga tecken man som vuxen kan uppmärksamma redan i förskoleåldern
- vad skolan är skyldig att göra vid misstanke om frånvaroproblematik
- hur man som vårdnadshavare kan förhålla sig till oro/stress när ens barn inte vill gå till skolan
- hur man kan samarbeta med skolans personal och andra aktörer
- vad man som vårdnadshavare kan göra och vad man inte bör göra i situationen.
Föreläsare är Jakob Jensen, legitimerad psykolog. Föreläsningen är kostnadsfri.
- När: torsdag 23 november, klockan 18–20
- Plats: digitalt via Teams
- Anmälan till anhorigstod@lerum.se
Vill du bli kontaktad av oss?
Personuppgifterna behandlas i enlighet med dataskyddsförordningen.
Hantering av personuppgifter
Senast uppdaterad: