Så kan du hjälpa andra
Vi söker dig som vill göra en insats för en annan människa. Du kanske vill fika med en person som behöver en extra vuxen eller öppna upp ditt hem för någon. Det finns många olika sätt att hjälpa till.
Insatser för barn och ungdomar
Familjehem till barn och ungdomar
Att vara familjehem innebär att ta emot ett barn för att i föräldrars ställe ta hand om barnet under en längre eller kortare tid.
Familjehem
Jourhem till barn och ungdomar
En jourfamilj är ett familjehem som med kort varsel kan ta emot barn eller ungdomar en begränsad tid. Det kan exempelvis vara när en vårdnadshavare är sjuk eller under tiden en utredning av barnets eller ungdomens situation pågår.
Kontaktfamilj
Att vara kontaktfamilj innebär att en familj är regelbundet stöd för ett barn eller en ungdom. Familjen tar emot ett barn eller en ungdom i sitt hem och sin vardag en till två helger i månaden.
Kontaktfamilj
Kontaktperson till barn och ungdomar
Att vara kontaktperson innebär att vara ett regelbundet stöd för ett barn eller en ungdom, oftast en kväll i veckan. Syftet kan vara att stärka självkänslan, bryta isolering eller hitta alternativa fritidsaktiviteter.Kontaktperson för barn och unga
Korttidsvistelse för barn och unga med funktionsnedsättning
Korttidsvistelse innebär att barn som har en funktionsnedsättning vistas på korttidshem, deltar i läger eller är hos en stödfamilj. En stödfamilj tar emot ett barn eller en ungdom med funktionsnedsättning i sitt hem ungefär en helg i månaden för att föräldrarna ska få avlastning. Som stödfamilj ska du vara intresserad av att skapa en relation som varar över tid eftersom uppdraget ofta pågår under flera år.
Korttidsvistelse
Volontär inom verksamhet för seniorer
Som volontär inom verksamhet för seniorer bidrar du till en bättre tillvaro för människor. Du ger av din tid och ditt engagemang och får massvis tillbaka. Det finns olika uppdrag och vi skapar nya utifrån dina kunskaper och efterfrågan hos seniorer.
Några exempel på volontäruppdrag som finns just nu:
- frivilliga högläsare
- Dagny-volontär som stöttar seniorer i digitalisering
- volontär på våra öppna mötesplatser
- underhållare på öppna mötesplatser.
Grunden för volontärarbetet är att ge mottagarna och dig själv ett mervärde i vardagen. Du får ingen ekonomisk ersättning, men du får stöd och regelbundna träffar med andra volontärer och personal. Det finns även möjlighet till utbildning kopplat till ditt volontäruppdrag. Kontakta oss om du är intresserad eller har andra tankar på hur du kan bidra som volontär.
Kontakt för att bli volontär
Telefon: 076-780 53 48
E-post: frivilliginsatser@lerum.se
God man och förvaltare
En person som behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person kan få en ställföreträdare i form av god man eller förvaltare. Det kan bero på sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande.
Överförmyndare, god man, förvaltare och förmyndare
God man för ensamkommande barn
Varje ensamkommande asylsökande barn har rätt att få en god man som kan företräda barnet i Sverige. I uppdraget som god man till ett ensamkommande barn är du både i vårdnadshavares och i förmyndares ställe.
Frivillig högläsninng
Längtar du efter berättelser, men har svårt att läsa på egen hand? Kanske har du läst mycket tidigare eller är nyfiken på att låta böcker öppna nya världar? Som senior kan du få hjälp med högläsning av en volontär. Det blir en stund i lugn och ro, där ni tillsammans får en betydelsefull upplevelse.
Vill du bli högläsare?
Som volontär och frivillig högläsare hjälper du personer att hålla kvar läsningen som en del av livet. Högläsning tränar minnet och skapar samtal. Högläsning innebär också en stund av gemenskap, lugn och ro. En trevligare tillvaro helt enkelt.
Som högläsare får du den introduktion som du behöver för att träffa personer och börja läsa. Du träffar löpande andra volontärer som också läser högt och ni får tillsammans utbildning och inspiration utifrån era önskemål.
Är du intresserad?
Är du intresserad av att bli volontär eller att få kontakt med en volontär som högläser så kontakta Förebyggande enheten.
Kontakta förebyggande enheten
Telefon: 0302-52 11 02
E-post: frivilliginsatser@lerum.se
Hitta på sidan
Senast uppdaterad: