Korttidsvistelse utanför hemmet
Korttidsvistelse innebär att barn som har en funktionsnedsättning vistas på korttidshem, deltar i läger eller är hos en stödfamilj. Du ansöker om insatsen korttidsvistelse. Var du blir erbjuden en plats avgörs utifrån barnets behov av stöd.
Korttidsvistelse ska ge barn som har funktionsnedsättningar en trygg omvårdnad och en meningsfull aktivitet utanför sitt vanliga hem. Barnet kan få insatsen regelbundet eller vid tillfälligt uppstått behov på kvällar, nätter och helger.
Det finns olika anledningar till varför någon behöver insatsen. Insatsen kan vara ett stöd för att du som anhörig ska få möjlighet till avlastning i omvårdnaden och exempelvis kunna ägna dig åt syskon.
Det kan även vara att en person behöver miljöombyte, återhämtning eller stöd för att utvecklas. För ungdomar kan korttidsvistelse vara viktigt för att bryta ett beroendeförhållande mellan barnet och dess föräldrar.
Rätt till korttidsvistelse
Det är lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, som styr vem som har rätt till korttidsvistelse.
Du som vårdnadshavare till barn med funktionshinder har liksom andra vårdnadshavare ansvar för barnets personliga förhållande och ska se till att barnets behov blir tillgodosedda. Du ska se till att barnet får den tillsyn som behövs med hänsyn till barnets ålder, utveckling och övriga omständigheter.
När vi bedömer om du har rätt till insatsen undersöker vi vad som enligt lag anses ingå i det normala föräldraansvaret för barn i samma ålder, oberoende av barnets funktionsförmågor. Du kan därmed få avlastning för den del av stödbehovet som går utöver det normala föräldraansvaret.
Vi tar även hänsyn till familjen som helhet, ert sociala nätverk och övriga stödfunktioner. Vi gör bedömningen utifrån barnets bästa. I det väger vi in hur mycket tid barnet tillbringar i andra verksamheter, som exempelvis förskola eller fritidshem.
Du kan få korttidsvistelse beviljat även om bara en av vårdnadshavarna samtycker till det, om det krävs med hänsyn till barnets bästa.
Korttidsvistelse i sig kostar inget, men du betalar själv för barnets mat och aktiviteter.
Olika typer av korttidsvistelse
Läger
På lägren kan barnet träffa kompisar, testa nya saker, utvecklas och växa som människa. Kommunen har tre lägergrupper som är fördelade utifrån behov, intressen och förutsättningar. Det är två till tre lägerledare i varje grupp och fem till sex deltagare. Lägergården ligger vid Härskogen i Lerum.
Under lägervistelsen hittar vi på olika aktiviteter tillsammans som deltagarna har varit med och utformat och bestämt utifrån önskemål och behov. Vi hittar på aktiviteter som att grilla korv ute, fiska, titta på en film tillsammans, spela spel, baka, laga mat.
Vi kan också åka ut på aktiviteter som exempelvis att åka till Slottsskogen och ha med oss picknick, åka och bada i badhus, spela minigolf och åka ut till havet.
Aggegårdens korttidsboende
Aggegårdens korttidsboende ligger nära natur och sjöar och på gångavstånd till Gråbo centrum där det finns butiker och kommunikationsmöjligheter.
Vi strävar efter en hemlik miljö i anpassade lokaler, där vi bland annat lagar all mat själva. Aggegården har plats för åtta personer åt gången, alla får då sitt egna sovrum. Utöver det finns det allrum, lekrum, datarum och musikrum. Utanför har vi en gård med många möjligheter.
På Aggegården finns det personal dygnet runt och vår samordnare jobbar dagtid i huset. Personalgruppen som består av tio personer är anställda som habiliteringspersonal.
Vår fokus ligger i att se möjligheter och inte hinder. Vi arbetar utifrån varje persons genomförandeplan. Det är en vård- och omsorgsplan som beskriver hur en bestämd insats ska genomföras i praktiken. Planen är framtagen efter personens speciella behov och utvecklingsmöjligheter. Varje person får stödpersoner som har hand om inskolning. Vi samarbetar även med personens nätverk som exempelvis anhöriga och skola.
Vårt mål är att erbjuda personen en meningsfull och rolig fritid. Målet är att få en bra sammansättning i gruppen där personerna får socialt utbyte av varandra. Vi har en anpassad buss som underlättar när vi gör utflykter.
Ansök om korttidsvistelse
Du kan ansöka skriftligt eller muntligt. För att ansöka om korttidsvistelse utanför egna hemmet enligt LSS eller SoL ska du kontakta kundcenter KomIn. De kopplar dig till Myndighet Funktionsstöd där en socialsekreterare tar emot din ansökan. När du ansökt gör vi en utredning för att se om ditt barn har rätt till insatsen.
Avgifter för mat vid korttidsvistelse utanför hemmet
Du betalar en avgift för ditt barns mat under korttidsvistelsen. Kostnaderna är olika beroende på barnets ålder.
- 0–5 år: 47,50 kronor per dygn
- 6–9 år: 68 kronor per dygn
- 10–13 år: 84 kronor per dygn
- 14–17 år: 102 kronor per dygn
- 18 år: 110,50 kronor per dygn
Kontakta kundcenter KomIn
Telefon: 0302-52 10 00
Myndighet Funktionsstöd har telefontid:
- måndag–torsdag, klockan 13–16
- fredag, klockan 13–15
Senast uppdaterad: