Introduktionsprogrammen
Programmen vänder sig till dig som inte är behörig att söka nationellt program inom gymnasiet. Undervisningen sker i mindre grupper för att du ska få möjlighet till bra hjälp.
Det finns fyra introduktionsprogram:
- individuellt alternativ
- språkintroduktion
- programinriktat val
- yrkesintroduktion.
Att söka till introduktionsprogrammen
Din studie- och yrkesvägledare hjälper dig att söka till introduktionsprogrammen. Du som har rätt att söka introduktionsprogrammen ska i första hand söka individuellt alternativ, IMA. Du gör din ansökan på Göteborgsregionens webbplats för gymnasieansökan.
Du som har rätt att söka språkintroduktion, IMS, söker det på Göteborgsregionens webbplats.
Överlämningar och intervjuer avgör vilket program du kommer in på. Lerums gymnasium kontaktar dig och din grundskola under våren för överlämning och för att kartlägga vilket program du kan och vill läsa.
Individuellt alternativ
Individuellt alternativ, IMA, ska hjälpa elever vidare till ett nationellt gymnasieprogram, yrkesintroduktion, annan fortsatt utbildning eller arbetsmarknaden. Utbildningen är på heltid i grupp i skolans lokaler. Utbildningen kan kombineras med praktik.
Vi lägger stort fokus på på kärnämnena svenska, engelska och matematik. Övriga ämnen är individuellt upplagda.
När du börjar på individuellt alternativ placeras du i en grupp efter dina behov.
Programinriktat val
Programinriktat val är för dig som vill läsa ett nationellt program men som inte är behörig. Du kanske har fått betyg i svenska och flera andra ämnen men har matematik eller engelska kvar att bli godkänd i. Då kan du vara behörig att söka programinriktat val, IMV. Elever som läser programinriktat val går på ett nationellt program och har sin rektor på det programmet. Det ämne som du inte har godkänt i från grundskolan läser du parallellt med din utbildning.
Behörighetskrav
Du kan läsa programinriktat val om du har:
- godkänt i svenska eller svenska som andraspråk
- matematik
- engelska
- och minst tre andra ämnen
eller
- godkänt i svenska eller svenska som andraspråk
- matematik eller engelska
- minst fyra andra ämnen.
Språkintroduktion
På språkintroduktion, IMS, studerar du som nyligen kommit till Sverige.
På språkintroduktion går du som är nyanländ och har ett annat modersmål än svenska. Utbildningen har fokus på att göra dig behörig i svenska som andraspråk. Den har även fokus på andra ämnen som krävs för att du ska kunna gå vidare till ett nationellt program i gymnasieskolan eller till annan utbildning.
Yrkesintroduktion
Yrkesintroduktion, IMY, är en individuellt anpassad utbildning som skräddarsys utifrån varje elevs intressen och styrkor. Målet är att eleven ska bli anställningsbar.
Yrkesintroduktion vänder sig till dig som ännu saknar godkända betyg för behörighet till ett yrkesprogram. Målet är att öka chanserna att få ett jobb. De flesta elever som går här har som mål att bli anställda. Det finns även vissa som siktar på yrkesinriktade studier inom gymnasiet eller vuxenutbildningen.
När du börjar yrkesintroduktion kommer du få träffa lärare som undersöker vad du har för intressen och mål med utbildningen. Du gör din utbildning på en arbetsplats, så kallad APL, och du har en handledare.
Du kan läsa kärnämnena svenska, engelska och matematik vid sidan av din APL.
Yrkesintroduktion på arbetsplatsen
För dig som vill lära dig på arbetsplatsen. Man läser i vissa fall ett yrkespaket med kurser som ger poäng.
Yrkesintroduktion i klass
På yrkesintroduktion i klass läser du i en grupp i skolans lokaler. Du kan välja att läsa mot bygg- och anläggningsprogrammet.
Bygg och anläggning
I den här klassen läser du med inriktning mot bygg- och
anläggningsprogrammet. Gruppen kallas IMBA och läser i gymnasiets lokaler. Viss praktik och fältstudier ingår i utbildningen.
Du läser byggämnen kombinerat med svenska, engelska, matematik, idrott och orienteringsämnen efter behov.
Kontakt rektor
Sofie Elmrud
Telefon 1: 0302-52 13 59
Telefon 2: 076-895 02 43
E-post: sofie.elmrud@lerum.se
Senast uppdaterad: