Lerums seglargymnasium
Utbildningen vänder sig till dig som vill elitsatsa på segling och samtidigt kunna läsa ett vanligt gymnasieprogram. Programmet ger behörighet för vidare studier vid universitet och högskola.

Det är Riksidrottsförbundet och Svenska seglarförbundet som står bakom elitutvecklingsprogrammet. Syftet är att förbereda intresserade seglare för en framtid inom segling. Utbildningen har funnits i Lerum sedan 1986. Över tid har OS-medaljörer, OS-seglare, Americas cup-seglare samt Volvo ocean-seglare gått på gymnasiet.
Kombinera träning och studier
Som elev seglar du på skoltid några eftermiddagar per vecka. Det läggs mycket tid på träning även efter skoltid. Du har goda sparring- och utvecklingsmöjligheter eftersom du tränar med andra och har tillgång till duktiga tränare. Tillsammans med tränaren sätts personliga mål för att nå så bra resultat som möjligt, både vad det gäller segling och skolarbete. Du seglar enmansbåt, tvåmansbåt och deltar även i matchracing.
Ansökan
Du kan ansöka till programmet via seglarförbundets webbplats. Ansökan stängde den 1 december. Du behöver också söka ett gymnasieprogram att kombinera idrotten med. Läs mer om att söka gymnasieprogram på gymnasieantagningens webbplats.
Det finns 18 platser fördelat på fyra år.
Teknik, trim och taktik
På riksidrottsgymnasiet fördelas seglingsämnet över sju kurser om 100 poäng var. Några moment som ingår är bland annat:
- seglingsträning
- teknik
- trim
- taktik
- strategi
- regelkunskap
- meteorologi
- kost
- träningslära
- idrottspsykologi
- analys
- ledarskap.
Sjön Aspen är basen
Basen för seglingsträningen är Lerums segelsällskaps anläggning vid sjön Aspen. För att få allsidig träning seglar vi vid kusten flera veckor varje läsår. Under säsongen seglar vi cirka sex pass per vecka. Under vintern ägnas träningstiden åt teoretisk utbildning och fysisk träning. Skola, träningsvatten, fys- och teorilokaler ligger alla i närheten av varandra.
Inackordering
Många seglarelever bor inackorderade hos familjer eller i egna lägenheter. En del elever bor kvar hemma. Att få ett inackorderingsrum är vanligtvis inte några problem – det finns en vana bland lerumsbor att ta hand om elever utifrån orten.
Det finns även en stor erfarenhet bland seglargymnasiets ansvariga att ha bra och nära kontakt med elevernas föräldrar. Det gäller inte minst för dem som bor långt från sin hemort.
Kontakt
Tränare
Telefon: 072-200 84 53
Tränare
Telefon: 070-286 91 30
Johan Westerberg, rektor
Telefon: 076-129 54 54
E-post: johan.westerberg@lerum.se
Senast uppdaterad: