Detaljplaner och områdesbestämmelser
Detaljplaner används för att bestämma hur mark och vatten ska användas. I planen står det vad och hur mycket som får byggas i ett område.
Detaljplan
Kommunen tar fram detaljplaner utifrån en bestämd översiktsplan. Om du ska bygga eller ändra något behöver du ta reda på om platsen för bygget ligger inom ett detaljplanerat område eller inte. Detaljplaner gäller när ett område ska förändras, bevaras eller när det ska byggas nytt. Det påverkar nämligen om du behöver lov eller inte.
Om det inte finns en detaljplan bestämmer kommunen om det behövs en innan du ska börja bygga. Det finns flera olika faktorer som avgör om en detaljplan behövs. Det beror till exempel på om det ska bli en sammanhållen bebyggelse där du tänkt bygga eller om ditt bygge medför en betydande miljöpåverkan.
En beslutad detaljplan har rättsverkan. Den lägger även ramarna för prövning av framtida bygglov i det område där detaljplanen gäller.
Enligt plan- och bygglagen får en kommun ta ut avgifter av privatpersoner, företag och andra intressenter som får nya byggrätter i en detaljplan. Du kan läsa mer i kommunens plantaxa som ligger i den kommunala författningssamlingen.
De olika delarna av en detaljplan
Detaljplanen består av en karta med regler för hur en får bygga och hur marken ska användas. Till detaljplanen finns en beskrivning av planen, genomförandet och ibland även ritade bilder. Beskrivningarna är inte juridiskt bindande. De är till för att förklara planens syfte och innehåll och hur den är tänkt att genomföras. Det kan även göras olika utredningar till detaljplanen. Det är utredningar som buller-, trafik- och geotekniska utredningar för området.
En detaljplan görs för en bestämd tid, exempelvis mellan 2010 till 2022. Under den tiden har fastighetsägaren en garanterad rätt att bygga så som detaljplanen säger. När tiden är slut upphör rätten och detaljplanen slutar gälla utan att fastighetsägaren får någon ersättning. Detaljplanen gäller till att den ändras eller slutar gälla. Äldre detaljplaner har beteckningar som avstyckningsplan, byggnadsplan och stadsplan.
Program
Ett program kan göras för ett större område. Det görs då för att förtydliga mål och förutsättningar innan en eller flera detaljplaner görs i ett område. Programmet ger en möjlighet för kommunen att i ett tidigt skede lyfta frågor om området och titta på olika alternativa lösningar.
Områdesbestämmelser
För områden som inte omfattas av detaljplan kan kommunen anta områdesbestämmelser. De används exempelvis för att reglera befintlig bebyggelse eller vid reservering av mark för allmänt ändamål. Områdesbestämmelser kan göra riktlinjer i översiktsplaneringen bindande men genererar inga byggrätter. Processen för att ta fram och anta områdesbestämmelser liknar processen för detaljplanering. Områdesbestämmelser är till innehåll inte lika omfattande som detaljplaner.
Aktuella detaljplaner
I kartan hittar du alla detaljplaner som är aktuella för Lerums kommun. Om du klickar på en detaljplan i kartan får du fram planen och den tillhörande beskrivningen.
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se