I de fastigheter som är anslutna till det kommunala vatten- och avloppsnätet, VA, finns en vattenmätare. Mätaren visar hur mycket vatten som förbrukas.
Har du en vanlig vattenmätare, inte en fjärravläst, ska du som fastighetsägare med kommunalt abonnemang för vatten och avlopp läsa av din mätarställning och rapportera in den till kommunen.
Under sista kvartalet varje år skickar vi ut ett avläsningskort. Du kan rapportera din mätarställning via e-tjänst, telefon eller genom att skicka in kortet per post. Rapportera gärna in din mätarställning fyra gånger om året via e-tjänsten.
Din faktura bygger på dina uppgifter. Rapportera in dina uppgifter i tid till årsavläsningen. Får vi inte in din mätarställning måste vi beräkna din förbrukning. Det kan betyda stora avvikelser, både på din nästa faktura men även på framtida fakturor.
Läs av de svarta siffrorna eller siffrorna i det svarta fältet i vattenmätarens räkneverk, beroende på vilken typ av mätare du har. Inte de röda siffrorna. Om de första siffrorna på mätaren är nollor ska de inte skrivas med.
Exempel: Står det 00057 i det svarta fältet ska du bara skriva in 57.
Ta en extra titt på din vattenmätare för att vara säker på att du skickar in rätt mätarställning.
Om din årsförbrukning ökat eller minskat med mer än 30 procent så får du upp en varning i samband med att du försöker skicka in mätarställningen. Varningen är till för att göra dig uppmärksam på att du har förbrukat mer eller mindre än beräknat utifrån din nuvarande årsförbrukning. Finns det en naturlig orsak, exempelvis fler eller färre i hushållet, var det länge sedan du rapporterade, har du skrivit in fel siffror eller kan det bero på en läcka.
I rutan ange orsak kan du skriva ett tecken, vilket som helst, för att komma vidare och skicka in din mätarställning. Ta som vana att kontrollera din vattenmätare.
Du får en fjärravläst vattenmätare när du behöver byta eller göra en nyinstallation. Målet är att alla fastigheter med kommunalt VA ska ha en digital vattenmätare i framtiden.
Du behöver inte läsa av en fjärravläst vattenmätare eller skicka in en årsavläsning. Det sker automatiskt.
Vid ägarbyte behöver du däremot läsa av och lämna in en flyttavläsning av vattnet. Det gör du enklast via vår e-tjänst.
Med en fjärravläst vattenmätare får du en mer exakt mätning av din förbrukning av vatten. Den mäter vattenflödet med ultraljudsteknik.
Mätaren mäter väldigt noga och har en låg felmarginal. Den mäter även ett litet vattenflöde. Mätaren har samma exakta precision genom hela sin livslängd.
Mätare har inbyggd akustisk läckagedetektering. Det gör det möjligt att hitta läckor som finns innan mätaren i de angränsande servisledningarna och distributionsnätet.
Servisledningen är fastighetens ledningar fram till förbindelsepunkten. Förbindelsepunkt är kopplingen mellan fastighetetens ledningar och det kommunala ledningsnätet.
Alla vattenmätare regleras och kontrolleras av Swedac, som är en statlig myndighet för kvalitet och säkerhet. Till exempel regleras både hur och i vilket intervall avläsningar och mätarbyten ska göras.
All hantering av vattenmätare sköts av kommunen. VA-verksamheten ansvarar för att vattenmätaren byts ut enligt Swedacs regler och att mätaren fungerar på rätt sätt. Vi fakturerar din vattenförbrukning.
Vattenmätare i hushåll ska enligt lag bytas ut senast vart tionde år. Det gäller mätare som har en kapacitet upp till 2,5 kubikmeter per timme. Större fastigheter som har en större vattenmätare får sin mätare utbytt vart femte år.
Vattenmäteren byts för att vara säker på att mätaren fungerar och mäter rätt mängd förbrukat vatten. Du betalar för den mängd vatten du använder. Alla mätare som byts ut skickas för kontroll så att mätarna visar rätt.
När det är dags att byta vattenmätare skickas ett brev ut till fastighetsägaren. Kontakta kundcenter KomIn om du har frågor.
I samband med att en ny vattenmätare monteras, sätts en backventil in. Den gör att vattnet bara kan rinna åt ett håll och skyddar kommunens ledningsnät mot att vatten ska rinna åt fel håll.
Vatten från det kommunala ledningsnätet är klassat som ett livsmedel och styrs därför av Livsmedelslagen.
Som fastighetsägare äger och ansvarar du för mätarkonsol med avstängningsventiler, rör och kopplingar före och efter vattenmätaren. Du ansvarar för allt VA ända ut till förbindelsepunkten i gatan. Ett bra tips är att med jämna mellanrum kontrollera och underhålla dina avstängningskranar.
Du ansvarar för att vattenmätaren är placerad så att den är lätt att komma åt för vår personal. Till exempel ska platsen vara fri från skräp vid avläsning och mätarbyte. Vattenmätaren ska sitta frostsäkert så att den inte fryser sönder. Du har ansvaret för att åtgärda fel. Vattenmätaren får endast tas ned och sättas upp av VA-enhetens personal. Ring kundcenter KomIn för att boka tid.
Som fastighetsägare är du ansvarig över att ha koll på din mätare vad gäller förbrukning och för att upptäcka eventuella läckor.
Har mätaren stannat ska du direkt anmäla det till VA-enheten så att det inte blir något fel vid faktureringen.
Ha som rutin att ibland göra en koll på mätaren när alla kranar i huset är avstängda. Är alla kranar och ventiler i huset stängda ska det lilla centrumhjulet i vattenmätaren stå still, om inte så läcker det från någon ledning i huset. På en digital vattenmätare är det siffrorna som ska stå still. Då kan det vara allt från en toalett som står och rinner till en mindre dold läcka eller ett större läckage.
Titta inte heller bara på mätaren, utan lyssna även på den. Susar det vid mätaren, trots att alla kranar i huset är stängda, så läcker någon ledning. Även om det bara droppar då och då blir det stora och dyra mängder vatten i längden.
Exempel på vilka mängder en liten läcka kan orsaka:
1 kubikmeter är 1 000 liter.
En läcka kan uppstå på servisledningen för vatten. Det är den ledning som ligger på din tomt och leder vattnet från kommunens vattenledningar till ditt hus. Om vattnet rinner ut i marken, är läckan ofta svår att upptäcka och om läckan ligger före vattenmätaren, registreras heller inte någon ökning i förbrukningen.
Även om det vatten som runnit bort inte kan mätas när läckan ligger före mätaren, ska läckan repareras snarast. Annars kan du drabbas av en vattenskada. Om du inte åtgärdar läckan kan kommunen stänga av vattnet till din fastighet.
Kontrollera så att dina avstängningsventiler eller -kranar, som ska finnas både före och efter vattenmätaren, fungerar och är täta. Detta måste fungera inför ett mätarbyte och det är viktigt att du kan stänga av vattnet om du får en vattenläcka i fastigheten.
Ta för vana att kontrollera och underhåll avstängningsventilerna regelbundet. Om de inte är täta bör du kontakta en rörläggare/VVS-firma snarast och få det fixat.
Öppna en kran med kallvatten och stäng en ventil åt gången vid mätaren. Slutar vattnet att rinna och det svarta hjulet på mätarens räkneverk står stilla så fungerar ventilerna som de ska.
En vattenmätarkonsol finns i olika utföranden och fabrikat. Även avstängningsventiler varierar i färg och form. Du hittar bilder på den här sidan som visar exempel på godkänd installation och avstängningsventiler. Avstängningsventilerna är av märket BA 212.
VA-verksamheten ställer inga krav på utseendet. För att installationen ska vara godkänd så ska följande delar ingå:
Avstängningsventil LK580, LK581 och LK582 är av äldre modell. De är inte längre godkända eftersom de lätt går sönder när ventilen stått orörd ett tag. Det kan orsaka omfattande vattenskador. Om ventilen går sönder skjuts den rakt upp i luften av vattentrycket och kallas därför för ”champagneventilen”.
Om du har dessa opålitliga ventiler hemma så måste de bytas av en behörig fackman innan vi kan byta vattenmätare. Vår VA-personal får inte röra dessa avstängningsventiler. Försök inte att själv vrida på ventilen innan den är utbytt, eftersom du då kan få en omfattande vattenläcka hemma.
Exempel: Ventilen har en rund svart kork, och texten LK580 står tydligt på metalldelen.
Vattenmätarkonsolen är ett väggfäste som sitter bakom vattenmätaren
och som fäster i röret på var sin sida om vattenmätaren. Med en mätarkonsol blir installationen mer stabil vilket gör att det inte blir någon påverkan på rören i samband med vattenmätarbytet. Bytet blir säkrare. Risken för framtida läckor och strömförande ledningar minskar. Det är du som fastighetsägare som ansvarar för konsolen.
Det beror på vilket flöde som ska passera mätstället. För villor ska det vara en konsol för vattenmätare med 20 millimeter genomlopp, vilka även kallas Qn 2,5 samt 190 millimeter bygglängd.
Genom att placera din vattenmätare rätt så minskar du risken för läckor och bidrar till en bättre arbetsmiljö. Din vattenmätare ska vara lätt att komma åt för VA-verksamhetens personal när den ska läsas av eller bytas ut.
Vattenmätaren ska skyddas mot frost, för hög värme och yttre skada. Vattenmätaren är kommunens egendom. Men det är du som fastighetsägare som ansvarar för att vattenmätaren i din fastighet inte skadas.
Fastighetsägaren ska se till att det finns tillräckligt med värme där vattenmätaren är placerad. Det finns en risk att mätaren fryser sönder när det är kallt ute om den sitter i ouppvärmda och oisolerade utrymmen, som ett förråd. Tänk därför på att isolera eller hålla utrymmet varmt.
Om vattenmätaren ändå fryser sönder ska du kontakta kommunen för att ta ned den gamla och koppla in en ny mätare. Bytet betalar du som fastighetsägare.
Vattenmätarens plats ska vara godkänd av kommunens VA-verksamhet, se bild med mått.
Mått för vattenmätarplats, i millimeter, mm. Djup större än 600 mm, bredd större än 800 mm, höjd större än 2100 mm. Personalen behöver utrymme vid avläsning och byte av vattenmätare. Vattenmätaren placeras 700-1000 mm över golvet.
Om inte vattenmätaren är placerad på rätt sätt kan du få en tillsägning om att rätta till det. Åtgärdar du det inte inom rimlig tid kan vattnet stängas av till fastigheten.
Mätaren monteras i en horisontell, fast förankrad vattenmätarkonsol. Konsolen ska ha avstängningsventiler och kontrollerbar backventil. Backventilen gör att vattnet bara kan rinna åt ett håll. Det skyddar kommunens ledningsnät så att inte förorenat vatten rinner tillbaka. Placera mätaren så den lätt går att läsa av.
Godkänd placering av vattenmätarkonsol. Bild från sidan.
Godkänd placering av vattenmätarkonsol. Bild uppifrån.
Har du frågor om vattenmätare kan du kontakta kommunens kundcenter KomIn.
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: kommun@lerum.se
Brobacken 1, Lerum
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se