När Lerums kommun planerar nya bostadsområden, parker och torg försöker vi begränsa andelen hårda ytor som asfalt eller sten. Detta för att dagvattnet, regnvattnet, ska kunna rinna av på ett så naturligt sätt som möjligt. För att ta hand om dagvattnet har vi anlagt flera dagvattendammar och en så kallad raingarden.
Dagvattendammarna hjälper till att avlasta dagvattenledningar, bäckar och sjöar genom att mellanlagra vattnet. Dammarna rengör också det vatten som passerar, istället för att det leds orenat ut i närmsta dike eller sjö. Vattnet renas genom att partiklar sjunker till botten. Växter tar upp näringsämnen. Tillsammans skapas en naturlig reningsprocess, istället för att vattnet renas i reningsverket.
I Lerums kommun finner du dagvattendammar i Ricklehöjden, Norra Hallsås, Bygrindsvägen, Lilla Bråta och Aspen station. Dammarna är tänkta att vara ett fint inslag för området där de är anlagda. Men de är inte till för att bada i eftersom vattnet kan vara förorenat. Reningen fungerar också sämre om det badas i dammen.
Det finns ett femtontal dammar som sköts av kommunen. Skötseln innebär att träd, sly och vass tas bort i och runt dammen. Dessutom tas sediment, bottenpartiklar, bort vid behov. Dammar kan antingen vara fyllda eller så kan de få torka ut under torrperioder.
Dammarna utformas så risken för olyckor är så liten som möjligt. Sluttningarna är vanligtvis flacka, de sluttar svagt. Genom att undvika stängsel runt dammen får barn tillgång till vattnet, och det blir därmed inte ett område som barnen utestängs från i sin boendemiljö.
Lek vid dagvattendammarna kräver vuxennärvaro för små barn. För de lite äldre behövs riskmedvetenhet, vattenvana och simkunnighet. Lek vid dagvattendammar kan ge barn nya kunskaper, glädje och utveckling i form av riskträning och självkännedom. Självklart lek under uppsikt av vuxna.
Under vintertid kan dammen frysa till is, men isen kan vara tunn nära in- och utlopp. Lämna därför aldrig barn utan uppsikt.
Vid parkeringshuset i Lerum centrum ligger en så kallad rain garden, som är en bädd av växter. Växtbädden släpper igenom regnvattnet som kommer från de hårdgjorda ytorna som ligger närmast. Vattnet leds vidare till kommunens dagvattennät.
En rain garden har samma fördröjande, filtrerande och renande effekt som dagvattendammar.
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se