Om förutsättningar finns så kan du som fastighetsägare ta hand om regn- och smältvatten på din egen tomt. Du minskar risken för översvämning och belastningen på ledningsnätet minskar. Det kan också bli ett positivt inslag i din trädgård.
Att ta hand om dagvatten på din egen fastighet kallas för lokalt omhändertagande av dagvatten, LOD. Dagvattenhantering innebär att du låter vatten infiltrera, sakta tränga ner i marken. Vilket är bättre än att det snabbt rinner via ett rör till närmaste vattendrag. Snabba vattenflöden stör vattendragens ekologiska balans.
Föroreningar, som till exempel partiklar från biltrafik, spolas med dagvattnet från vägar och parkeringsytor när det regnar. Naturmark har den bästa möjligheten för infiltration, därefter kommer ytor av gräs och grus. Hårda ytor som tak, stenläggning eller asfalterade ytor har störst påverkan på dagvattenflödet. Inget vatten rinner igenom på dessa ytor.
Det är flera saker som påverkar dina möjligheter att ta hand om dagvattnet lokalt, LOD. Marklutning, tomtyta, markförhållanden, grundvattennivå och hårdgjorda ytor.
För att ta reda på om marken på din fastighet är lämplig för infiltration kan du göra en provgrop. Ta ett jordprov och lämna in det till ett laboratorium för siktanalys. Du kan också göra en enkel kontroll av grundvattennivån genom att en regnfri natt låta gropen stå öppen. Om det bildas en vattenpöl i gropen, har du ett riktvärde på hur högt grundvattennivån ligger på din tomt.
Grundvattennivån måste vara låg nog för att inte påverka infiltrationsmagasinet. Det går inte att infiltrera vatten i till exempel lera, då den normalt redan är mättad på vatten.
Har fastigheten mindre bra förutsättningar för infiltration kan man ofta ändå fördröja vattnet. Du kan till exempel anlägga en LOD-lösning med bräddledning. Det kan vara en kommunal dagvattenledning eller ett dike. Denna lösning kallas fördröjningsmagasin. Tänk på att dagvatten inte får avledas till vägdiken, som är avsedda för vägens funktion.
Finns inte kommunala dagvattenledningar kan huvudmannen för vatten och avlopp, lokala planbestämmelser eller bygglovet ändå reglera om och vart en bräddning får leda ut ifrån fastigheten.
Ta hand om dagvattnet lokalt på din tomt och förhindra översvämning.
Led vattnet till en grönyta, en liten damm eller en växtbädd. Låt vattnet sakta rinna ner i marken, så kallad infiltration. Växterna gillar vatten och vattnet bidrar även till nybildande av grundvatten.
Dagvattnet som kommer från ditt tak kan du leda bort via ränndalsplattor vid stupröret eller en självutrullande slang. Led vattnet minst två meter bort från husgrunden.
Tänk på att ha marklutning från huset. minst 15 centimeter på 3 meter bort från huset. Det är lämpligt att ersätta minst 15 centimeter av det översta jordlagret med sandblandad matjord.
Du kan också leda takvattnet via nedgrävda rör. Från stupröret via en lövrens och vidare i en rörledning till ett infiltrationsmagasin, exempelvis en stenkista.
Sätt ett grönt tak på ditt hus eller garage. Det tar upp en del av regnvattnet, samtidigt minimerar det buller och isolerar. Ett grönt tak lockar också till sig bin och fjärilar, vilket är positivt för den biologiska mångfalden.
Gräsmatta, rabatt, träd och buskar suger upp vatten bra. För att minska hårda ytor som asfalt och plattläggningar använd gärna genomsläppligt material som grus, armerat gräs eller plattor med öppna fogar.
Ett fullvuxet träd dricker cirka 500 liter vatten en varm sommardag. Tänk på att plantera träd på platser där det inte finns några ledningar i närheten.
Om marken är lämplig för infiltration kan du anlägga ett vanligt infiltrationsmagasin, en stenkista eller hålrumsmagasin. Hur stort infiltrationsmagasinet behöver vara beror på hur mycket vatten marken runt omkring kan ta emot och hur stor yta som ska avvattnas. Du kan leda dit både dagvatten och dränering via ledningar i marken.
Lägg infiltrationsmagasinet på tillräckligt stort avstånd och djup för att vattnet inte ska kunna skada byggnader på varken din egna fastighet eller grannens. Grundvattnet får inte tränga upp i magasinet. Plantera inte träd och annan växtlighet vars rötter kan skada ledningar eller magasin.
Fastighetsägare kan i vissa fall få ett så kallat dagvattensepareringsbidrag för att anlägga skilda ledningar för spillvatten och dagvatten. Spillvatten från hushåll kommer från toaletter, bad, disk och tvätt.
Fastighetsägaren är ansvarig för att alla VA-installationer är rätt utförda och i gott skick. Har du haft källaröversvämning eller planerar att dränera om, kontakta kommunen för rådgivning.
Dränering är till för att leda bort vattnet från marken, främst runt byggnader. Dräneringsvatten ska tas om hand på samma sätt som dagvatten. Dränering ska anslutas till dagvattenledning eller tas omhand lokalt inom fastigheten. Många äldre hus har sin dränering och i vissa fall även stuprör, anslutna till sin spillvattenservis, vilket inte längre är tillåtet. Dräneringsvatten ska inte ledas till kommunens spillvattennät.
Du kan kontakta kommunen för rådgivning om du ska dränera om.
Dagvatten = regn- och smältvatten från snö och is som rinner från hårda ytor som hustak, vägar, parkeringsplatser och stenläggningar.
Spillvatten = avloppsvatten. Förorenat vatten som kommer från exempelvis diskhoar, toaletter, duschar, biltvättar och olika processer i industrin.
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se