När någon avlider så skapas det ett dödsbo efter den personen. Då behöver det göras en bouppteckning.
Dödsboet är en eller flera juridiska personer som äger den avlidnes alla tillgångar och skulder. De personer som har rätt att ärva från dödsboet blir delägare i det och kallas då för dödsbodelägare. Om det finns en efterlevande maka, make eller sambo kan en bodelning av giftorättsgods eller samboegendom behöva göras. I en bodelning klargörs vilka tillgångar som dödsboet äger.
För att dela upp tillgångarna i dödsboet rätt ska det normalt göras en bouppteckning. Den ska göras senast tre månader efter dödsfallet och skickas till Skatteverket för registrering. Den kan göras av dödsbodelägarna själva. En jurist kan också hjälpa till med det. Kommunen hjälper inte till med att göra bodelning eller bouppteckning.
Om det inte finns tillräckliga tillgångar i dödsboet för att täcka begravningskostnaderna så kan socialtjänsten i Lerums kommun göra en dödsboanmälan.
En dödsboanmälan görs då istället för en bouppteckning. För att socialtjänsten ska göra en dödsboanmälan behöver en dödsbodelägare eller någon annan med fullmakt att företräda dödsboet begära det och sedan lämna in underlag som styrker att det inte finns tillräckliga tillgångar.
En dödsboanmälan kostar ingenting.
Lerums kommun kan ge ekonomiskt bistånd för att bekosta en begravning. Det kan du få om den avlinde eller anhöriga inte har tillräckligt med pengar för att betala själva. Du kan ansöka om bistånd genom att kontakta mottagningsgruppen på socialkontoret. Att transportera avlidna till hemländer ingår inte i biståndet.
Du kontaktar Mottagningsgruppen genom att ringa till Lerums kommuns kundcenter KomIn. Säg att du vill söka ekonomiskt bidrag för begravning så kopplar de dig rätt.
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: kommun@lerum.se
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se