Separation, skilsmässa och vårdnad om barn
Separationer eller skilsmässa är sällan enkla, särskilt om det finns barn med i bilden. Familjerätten i Lerums kommun kan hjälpa föräldrar som har svårt att enas i frågor om gemensamma barn efter en separation eller skilsmässa. På den här sidan får du reda på vilka sorters stöd som finns.
E-tjänster
Samarbetssamtal
I samband med en separation kan det ibland vara svårt för föräldrar att enas i frågor som gäller gemensamma barn. Barn har behov av samhörighet med båda föräldrarna. Det gäller även om föräldrarna inte lever tillsammans. Det är därför i barnens intresse att föräldrarna så långt som möjligt kan samarbeta i frågor som rör barnen. Som en hjälp på vägen finns samarbetssamtal.
Samarbetssamtal är en möjlighet för separerade föräldrar att under sakkunnig ledning få stöd i att komma överens i viktiga frågor som rör barnet eller barnen. Samtalet kan exempelvis handlar om vårdnad, boende och umgänge. Samtalet kan även handla om hur båda föräldrarna ska bidra till barnets försörjning. Syftet med samtalen är att stödja föräldrarna i att hitta hållbara lösningar som har sin utgångspunkt i barnets bästa: På så sätt undviker de att gå till domstol vilket är en påfrestande process för både föräldrar och barn.
Barnet i centrum
I samarbetssamtalen är det barnets bästa och barnets behov som är i fokus. Barn har rätt att få information och få komma till tals med beaktande av barnets ålder och mognad. Om det är lämpligt kan barnen erbjudas möjlighet att delta i samtalen vid något tillfälle. Barnsamtal ska göras först när föräldrarna har börjat samarbeta och kan föra konkreta diskussioner runt tvistefrågorna.
Service och sekretess
Samtalen är en serviceinsats och det görs ingen dokumentation i samband med samtalen. Samarbetssamtal bedrivs under sekretess, men ansvarig samtalsledare är anmälningspliktig om de misstänker att ett barn far illa.
Samarbetssamtal är kostnadsfria och erbjuds av den kommun där barnen är folkbokförda. Samtalen är frivilliga och bygger på att föräldrar vill komma överens om hur de på bästa sätt ska ordna det för sina barn. Vid behov av att få hjälp med att bearbeta föräldrakonflikten, kan man i stället vända sig till kommunens familjerådgivning.
Samtalens upplägg
Samtalen inleds med enskilda samtal med respektive förälder för att få en uppfattning om vilka frågeställningar som är aktuella och hur de kommande gemensamma samtalen bör läggas upp. Hur många gånger man sedan träffas gemensamt varierar, men generellt erbjuder vi mellan ett och sex samtal under som längst sex månader.
Samtalsledarnas roll
Våra samtalsledare är socionomer med familjerätt som specialitet. Deras roll är bland annat att se till att hjälpa föräldrarna att föra ett konstruktivt samtal med fokus på barnet eller barnens bästa. Det är ni som föräldrar som avgör vilka frågor runt era barn som just ni behöver prata om. Samtalsledaren har ingen rätt att besluta i de frågor ni behöver prata om, utan har som roll att försöka hjälpa er att komma överens.
Under samtalen kan föräldrar komma överens genom muntliga överenskommelser men om båda föräldrarna önskar finns även möjlighet att träffa juridiskt bindande avtal om hur frågorna om vårdnad, boende och umgänge ska lösas. Avtalet måste vara skriftligt och godkänt av socialnämnden i den kommun där barnet är folkbokfört för att vara giltigt och kunna verkställas av domstol.
Om du önskar samarbetssamtal eller vill ha mer information kan du ringa till familjerätten som du når via kommunens kundcenter KomIn.
Avtal om vårdnad, boende och umgänge
Föräldrar kan få hjälp att skriva juridiskt bindande avtal om vårdnad, boende och umgänge. Det kan en familjerättssekreterare göra när:
- föräldrarna är överens om hur avtalet ska utformas
- barnet eller barnen är folkbokförda i Lerums kommun
- föräldrarnas överenskommelse bedöms vara till barnets bästa.
Om ni vill skriva ett sånt avtal ska en ansökan skickas in eller tas med vid besöket. Ni behöver även skicka personbevis på barnet eller barnen. I det ska det framgå vem som är vårdnadshavare. Ni ska även skicka med en kopia på eventuell tidigare dom eller avtal om vårdnad, boende och umgänge.
När familjerättssekreteraren har godkänt avtalet har det samma rättsverkan som en dom. Innan avtalet kan godkännas kommer upplysningarfrån socialtjänsten att hämtas. Föräldrar som inte är överens kan få hjälp med samarbetssamtal.
Föräldrar kan själva göra anmälan om gemensam vårdnad direkt till Skatteverket. Det kan göras när det inte finns någon tidigare dom eller avtal om vårdnad.
Informationssamtal - för föräldrar innan tvist i domstol
Kommunen erbjuder informationssamtal för att föräldrar som överväger att vända sig till domstol ska få information om den hjälp och det stöd som finns att tillgå utanför domstolen. Syftet med informationssamtal är att med barnets bästa i fokus hjälpa föräldrar hitta en lösning som innebär att de inte behöver vända sig till domstol.
Från den 1 mars 2022 är det obligatoriskt för föräldrar att delta i informationssamtal innan de kan väcka talan i domstol. Huvudregeln är att informationssamtalet sker med båda föräldrarna gemensamt, men det går också att ha enskilda samtal. Efter informationssamtalet får vardera förälder ett samtalsintyg. Informationssamtalen är kostnadsfria och ska ha skett inom ett år före det att en förälder väcker talan i domstol.
Frågor som du kan få svar på under informationssamtalet:
- Vilken hjälp du eller ni kan få för att finna samförståndslösning och därmed undvika en domstolsprocess.
- Hur samförståndslösningar kan dokumenteras så att det inte blir missförstånd i framtiden.
- Vad som händer om partnerna man inte kommer överens.
- Vad man kan göra om det förekommer hot eller övergrepp i relationen.
- Vad samarbetssamtal är och skillnadne med familjerådgivning.
- Hur en föräldrakonflikt och domstolsprocess kan påverka barnen.
- Hur ser en domstolsprocess ut och hur lång tid tar den.
- Vem som kan hjälpa till med domstolsförhandlingen.
- Möjligheter till ekonomisk hjälp för rättegångskostnader
- Vad ett interimistiskt beslut innebär.
- Vilka utredningar som kan bli aktuella.
- Vilka möjligheter det finns att överklaga, om man inte är nöjd med domstolens beslut.
Utredning om vårdnad, boende och umgänge
Om en förälder begär att tingsrätten ska besluta i frågor om vårdnad, boende eller umgänge kan tingsrätten ge socialnämnden i uppdrag att göra en utredning.
Utredning till tingsrätten i vårdnads-, boende- och umgängestvister görs på uppdrag av domstol, för att domstolen ska få beslutsunderlag i frågan. Syftet är att ta reda på vad som är bäst för barnet och utredningen ska därför se till barnet och dess behov.
Att ansöka om skilsmässa
Om du vill skiljas ska du ansöka om äktenskapsskillnad vid den tingsrätt som din kommun tillhör. Lerum tillhör Alingsås tingsrätt.
Kontakt Alingsås tingsrätt
Telefon: 0322-793 00
E-post: alingsas.tingsratt@dom.se
Kontakta familjerättssekreterarna i Familjerätten
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: kommun@lerum.se
Senast uppdaterad: