Boende för barn och unga med funktionsnedsättning
Om ditt barn på grund av sin funktionsnedsättning har så stora omsorgs- och stödbehov att det inte kan bo kvar hos dig som vårdnadshavare kan du ansöka om Bostad med särskild service för barn eller ungdomar. Vem som har rätt till insatsen styrs enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.
Innan ett boende kan bli aktuellt behöver vi undersöka om det finns andra insatser som först kan prövas i ert hem. Det gör vi i samtal med er som familj. Barnperspektivet är särskilt viktigt och barnet ska få uttrycka sin åsikt om det är möjligt.
Det är alltid du som vårdnadshavare som har ansvar för barnets omvårdad och försörjning, oavsett om det bor hemma eller på ett boende. Boendet ska inte ersätta den ursprungliga familjen utan ska vara ett komplement och stötta barn och familjer att ha kontakt.
Syfte och målgrupp för bostad med särskild service
Insatsen riktar sig till barn som har ett stort behov av omsorg eller stöd och som trots insatser från kommunen har svårt att uppnå goda levnadsvillkor i sitt vanliga boende. Boende för barn kan även vara aktuellt för barn och ungdomar som går i skola på en annan ort och har behov av omsorg i sitt boende. Det gäller om motsvarande utbildning inte finns på hemmaplan.
Syftet med insatsen är att ge barnet eller ungdomen goda förutsättningar till utveckling. Både vad gäller känslor och det sociala. På ett boende med särskild service får barnet träffa ett litet antal vuxna personer i en trygg miljö. Det ger dem möjlighet att skapa en djup och regelbunden kontakt. På boendet finns personal som tillgodoser behov av stöd och omsorg.
Tre olika typer av boenden
Boendet kan utformas på olika sätt. Det kan vara gruppbostad, elevhem eller familjehem. I Lerums kommun finns inget boende för barn, det innebär att ditt barn alltid kommer att få bo i en annan kommun.
Gruppbostad
I en gruppbostad bor ett begränsat antal barn eller ungdomar i en lägenhet eller villa under hemliknande förhållanden.
Elevhem
Elevhem kan bli aktuellt när vi som kommun inte kan erbjuda barnet skolgång i Lerums kommun. Vid gymnasium gäller det fria gymnasievalet. Den sökande har inte rätt till boende i samband med gymnasiestudier, om motsvarande gymnasieutbildning finns inom pendlingsavstånd som gör det möjligt att bo kvar hemma. Det är funktionshinderenheten som bedömer det.
Familjehem
Familjehem innebär att den unge bor i ett annat hem.
Ansök om bostad med särskild service
Du kan ansöka skriftligt eller muntligt. För att ansöka ska du kontakta kundcenter KomIn. De kopplar dig till funktionshinderenheten där en socialsekreterare tar emot din ansökan. När du ansökt gör vi en utredning för att se om ditt barn har rätt till insatsen.
Avgifter för bostad med särskild service för barn och unga
När barn under 18 år inte bor hemma utan är placerad i ett annat boende behöver du betala en avgift till kommunen. Det gäller oavsett som du som förälder är vårdnadshavare eller inte.
Det är socialtjänstlagen, SoL, och LSS som bestämmer att du som förälder behöver betala avgifter när barnet får vård utanför sitt vanliga boende. Du behöver betala avgifterna oavsett om barnet är placerat med stöd av SoL, LSS eller utan vårdnadshavarens medgivande. Om barnet är placerat utan vårdnadshavarens medgivande har det gjorts med stöd av lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU.
Det är socialtjänstförordningen, SoF, som bestämmer hur mycket du behöver betala. Vi behöver fatta beslut om avgifterna så snart placeringstiden överstiger en månad. Om placeringstiden överstiger en månad behöver du betala från den dag som barnet blev placerat. Det innebär att beslutet ibland räknas från ett tidigare datum och oavsett om barnet är placerat stadigvarande, tillfälligt, under tiden för utredningen eller om barnet flyttas. Det som avgör är att du inte har barnet hemma på minst en månad.
Så räknar vi ut din avgift
Hur mycket du betalar beror på din och eventuell annan förälders inkomst och hur många barn respektive förälder har försörjningsansvar för. Har du flera barn blir avgiften mindre.
Avgiften kan aldrig bli högre än det som socialförsäkringsbalken anger och motsvarar som mest underhållsbidrag. Underhållsbidraget bestäms utifrån barnets ålder, enligt följande:
- 0–7 år: 1 673 kronor per månad
- 7–15 år: 1 823 kronor per månad
- 15–18 år: 2 223 kronor per månad
Du som förälder kan begära jämkning av avgiften. Det betyder att du kan be om att få betala en mindre avgift. För att få betala en mindre avgift ska vi bedöma att du har en svag ekonomisk förmåga eller social situation. Ibland står vi istället för vissa av barnets kostnader. I vissa fall kan du slippa betala helt. Du kan inte överklaga beslutet om vilken avgift du ska betala.
Om dina inkomster eller om familjeförhållandena ändras är det mycket viktigt att du informerar oss om det för att du inte ska betala fel avgift. Inkomsterna bestäms av föregående års taxering. Innan vi fattar beslut om din avgift hämtar vi uppgifter om din inkomst och dina förmögenheter från Skatteverket. Varje år räknar vi om beloppet utifrån din taxerade inkomst från föregående år.
Kontakta kundcenter KomIn
Telefon: 0302-52 10 00
Funktionshinderenheten har telefontid:
- måndag–torsdag, klockan 13–16
- fredag, klockan 13–15
Senast uppdaterad: