Medling vid brott
Medling är till för att minska brottsligheten bland ungdomar i kommunen. Det görs som ett samarbete mellan socialtjänsten och polisen.
Medling vid brott
Syftet med medling är att ungdomar som begår brott inte ska göra det igen. Det riktar sig mot så kallade förstagångsförbrytare, som begår brott för första gången. Genom att låta ungdomarna konfronteras med brottsoffret får de en ökad insikt om brottets konsekvenser.
Ungdomar som deltar i medling är ofta förstagångsförbrytare mellan 12-18 år. Vanliga brott är skadegörelse, snatteri, inbrott och lindrigare fall av misshandel. Mötet görs med hjälp av en medlare. Metoden kallas för medling.
Arbetsmetod
I samband med polisförhör, eller samtal med en socialsekreterare, så presenteras syftet med medlingen. Om alla är med på att göra det så kontaktas en medlare. På mötet förväntas ungdomen som begått brottet att be om ursäkt för sitt handlande. På så sätt ska de få en bättre förståelse för brottsoffrets situation. Syftet med medlingsmötet är att ge den skyldiga en chans att göra rätt för sig. Det är även till för att arbeta av ett eventuellt skadestånd.
Det här innebär medling
För dig som begått brott
Du får möjlighet att visa din ånger för det du gjort och visa att du vill ställa saker och ting tillrätta igen. Åklagaren kan i sin åtalsbedömning ta hänsyn till att du medverkat i medling.
För dig som utsatts för brott
Medling ger dig möjlighet att få träffa den som utsatt dig för brott. Du får också ett tillfälle att förklara vilka konsekvenser brottet fått för dig. Du får också möjlighet att fråga om sådant du funderar över.
Kontakta medlare och ungdomsutredare
Behöver du komma i kontakt med en medlare och ungdomsutredare? Kontakta polisen i Lerum.
Telefon: 0302-52 29 00
Hitta på sidan
Senast uppdaterad: