Elever som är folkbokförda i Lerums kommun har ibland rätt till skolskjuts mellan hemmet och skolan. Skolskjuts erbjuds i form av ett skolkort till lokaltrafiken eller anordnad skjuts där det inte finns någon lokaltrafik.
Du som är vårdnadshavare ansöker om skolskjuts via kommunens e-tjänst. Du behöver ansöka om skolskjuts inför kommande läsår senast 15 maj, för att vara säker på att få skolskjuts till skolstarten i augusti. Du behöver bara ansöka om skolskjuts en gång under tiden ditt barn går i grundskolan. Det gäller så länge barnet exempelvis inte:
Kommunen prövar varje ansökan som kommer in. Ansökningarna tar olika lång tid att handlägga. Det är viktigt att du fyller i din ansökan rätt och att du bifogar eventuella intyg. I början av terminen är handläggningstiden något längre. Det beror på att många ansöker samtidigt.
Eleven kan bara få skolskjuts om villkoren i skollagen och Lerums kommuns bestämmelser om skolskjuts uppfylls. Om du får ett avslag på din ansökan beror det på att kommunen inte tycker att det finns tillräckligt stöd i regelverket. Kommunen informerar dig om det skriftligt.
Om du tycker att kommunen har fattat fel beslut kan du överklaga det. Du överklagar till Förvaltningsrätten i Göteborg. Du får information om hur du överklagar i det skriftliga beslutet från kommunen.
Det kostar ingenting att ha skolskjuts. Skolskjutsen planeras utifrån när skolan börjar och slutar och gäller bara för elevens ordinarie skoltid. Skolskjuts beviljas inte för fritidshem.
Kommunens kriterier för skolskjuts är:
Med färdväg menas den kortaste vägen mellan hem och skola. I färdväg räknas även avstånd till hållplats eller uppsamlingsplats. Eleven kan få skolskjuts om färdvägen är längre än:
Eleven kan få skolskjuts trots att avståndskravet inte uppfylls. Det kan eleven få om trafiksäkerheten längs elevens färdväg bedöms vara riskfylld. Vilka vägar som kommunen bedömer som riskfyllda är olika beroende på vilken årskurs eleven går i.
Kommunen bedömer inte hela vägarna som riskfyllda. Vissa delar bedöms som trafiksäkra. Om eleven behöver använda de sträckorna kan de inte få skolskjuts. Det gäller även om eleven kan använda en annan färdväg än den som bedöms som riskfylld.
Behöver eleven korsa en riskfylld väg för att nå en hållplats kan hen få skolskjuts med taxi. De kan då få skjuts till och från hållplatsen.
Ibland gör kommunen åtgärder för att höja säkerheten på en väg. Då kan rätten till skolskjuts ändras.
Det är inte möjligt att få skolskjuts för en del av en resa. Skolskjuts är transport mellan elevens hem och skolan i sin helhet. Den kan därför inte delas upp i mindre delar. Däremot går det att kombinera anordnad skolskjuts och buss i linjetrafik.
Skolskjutsfordon kör bara på enskild väg om vägen är i bra skick. Det är chauffören som avgör om transporten kan göras på ett sätt som är säkert för både elev och fordon. Om vägen är i dåligt skick är det vårdnadshavarens ansvar att se till att eleven kommer till och från skolan eller till och från anvisad på- och avstigningsplats för skolskjuts.
Det finns ett antal ordningsregler för skolskjuts som gäller när eleven åker till och från skolan.
Elever som har någon form av funktionsnedsättning kan få skolskjuts. De behöver då få ett intyg från en läkare eller annan relevant profession. Intyget ska tydligt visa varför eleven inte kan ta sig själv till skolan.
Om eleven skadar sig i en olycka eller har en operation planerad gäller särskilda regler för skolskjuts.
Eleverna har en olycksfallsförsäkring via kommunen. Om en elev skadar sig och inte kan ta sig till och från skolan på egen hand kan de få skolskjuts med taxi från försäkringsbolaget.
Du som vårdnadshavare behöver själv ta kontakt med försäkringsbolaget.
Kommunens olycksfallsförsäkring
Om eleven ska opereras på en bokad tid behöver du ansöka om skolskjuts i förväg. Du ansöker om skolskjuts via kommunens e-tjänst.
Du behöver även skicka in ett läkarintyg till sektor lärande i Lerums kommun.
Adress:
Sektor lärande
Skolskjutssamordnare
443 80 Lerum.
Om eleven väljer en annan skola än den som kommunen placerat eleven på gäller särskilda regler.
Eleven kan välja att gå i en annan skola än den som kommunen placerar hen i. Då kan eleven få skolkort för att åka med Vässtrafiks linjetrafik om:
Elever som väljer en kommunal skola i en annan kommun kan få skolskjuts om det kan ges utan ekonomiska eller organisatoriska svårigheter för Lerums kommun. Om eleven väljer en fristående skola utanför Lerums kommun har de inte rätt till skolskjuts.
Om eleven har skolskjuts men byter skola är det inte säkert att hen kan fortsätta få skolskjuts. Om hen fortfarande behöver skolskjuts behöver du som vårdnadshavare skicka in en ny ansökan. Kommunen kommer då pröva elevens rätt för skolskjuts till den nya skolan.
Elever som är beviljade skolskjuts och senare flyttar har inte automatiskt rätt till fortsatt skolskjuts. Om behovet av skolskjuts finns kvar ska vårdnadshavare skicka in en ny ansökan och kommunen prövar då rätten till skolskjuts från den nya adressen.
En elev med växelvis boende kan få skolskjuts om både eleven och föräldrarna är folkbokförda i Lerums kommun. Det går inte att få skolskjuts för bara en del av sträckan, exempelvis inom hemkommunen.
Om ditt barn har skolskjuts med skolkort väljer du själv vilken hållplats och tid du vill använda det. Eleven använder skolkort i den ordinarie linjetrafiken. Du hittar information och avgångstider på Västtrafiks webbplats.
Om ditt barn har skolskjuts med anordnad trafik får du information från skolskjutsentreprenören. De informerar om var och när eleven hämtas och lämnas. Skolskjutsentreprenören kontaktar er via telefon eller e-post. Du behöver därför hålla dina kontaktuppgifter uppdaterade via kommunens e-tjänst.
Väntetid är den tid som eleven får vänta mellan skolskjuts och skola. Det innebär tiden från det att skolskjutsen anländer till skolan tills att skoldagen börjar. Det inkluderar även tiden från att skoldagen slutar tills att skolskjutsen avgår. Väntetiden bedömds utifrån elevens ordinarie schema. Väntetiden får som mest vara:
Du hämtar skolkortet på ditt barns skola.
Om eleven förlorar eller råkar skada sitt skolkort behöver de meddela skoladministratören på sin skola. Skoladministratören spärrar det förlorade eller skadade kortet, beställer nytt och delar ut ett tillfälligt skolkort till eleven.
Det är du som vårdnadshavare som är ansvarig för att avboka sjukskjuts. Det kan vara på grund av exempelvis sjukdom, ledighet eller annan orsak som eleven inte behöver transporten. Du kontaktar den aktuella entreprenören för att avboka.
Det finns beslutade bestämmelser för vad som gäller för skolskjuts. Hela det dokumentet finns i den Kommunala författningssamlingen. Du hittar det under rubriken Utbildning och barnomsorg.
Nås på vardagar mellan klockan 7-16.
Telefon: 0322-66 78 80
Telefon: 070-931 10 73
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se