Buller
Buller är ett stort miljöproblem i Lerums kommun. Det beror på att motorvägen E20 och Västra stambanan går genom flera av kommunens tätorter.
Vad är buller?
Buller är allt oönskat ljud. Vad vi tycker är oönskat är olika för olika personer. Ljudstyrka och bullernivå mäts i decibel, dBA.
De vanligaste måtten för att beskriva buller är ekvivalentnivå och maxnivå.
- Ekvivalentnivå är en medelnivå för ljudet under en bestämd tidsperiod.
- Maxnivå är den högsta ljudnivån under en viss period, exempelvis när ett godståg passerar.
Effekter av buller
Buller kan vara jobbigt och ge olika effekter. Det kan exempelvis orsaka irritation, göra det svårt att koncentrera sig och att sova. Det kan också ge förhöjt blodtryck, ökad puls och spänningar i muskler.
Riktvärden och åtgärder
Det finns riktvärden för bullernivåer. Den som orsakar bullret är ansvarig för att riktvärdet följs, annars ska det åtgärdas. Riktvärden ser olika ut för olika ljudkällor, till exempel trafik och byggplatser.
Tänk på att riktvärden inte innebär att ingen får känna sig störd av bullret. Riktvärden är en nivå som de flesta inte upplever som störande och där risken för hälsoeffekter bedöms vara låg.
Buller från trafik
Vid nybyggnation eller ombyggnation av bostäder finns det riktvärden för buller som Riksdagen har bestämt. Riksdagen har även bestämt att buller i befintliga bostadsområden ska minskas genom åtgärder. Det görs i etapper där de värst drabbade omfattas först.
Om du störs av trafikbuller kan du kontakta Lerums kommun för att få råd. Om bullret kommer från Västra stambanan eller någon av Trafikverkets vägar bör du kontakta Trafikverket. Lerums kommun är ansvarig för Lerums kommuns vägar.
Buller från tåg och vägar
Det här riktvärdena gäller för bostadens fasad vid nybyggnation eller ombyggnation och bör inte överskridas.
- 60 dBA (ekvivalentnivå) vid fasaden, 50 dBA, ekvivalentnivå, och 70 dBA, maximalnivå, vid en uteplats som byggs i anslutning till byggnaden.
- Bostäder om högst 35 kvadratmeter: 65 dBA, ekvivalentnivå, och 50 dBA, ekvivalentnivå, och 70 dBA, maximalnivå, vid en uteplats som byggs i anslutning till byggnaden.
- Om bullret vid en bostads fasad överskrids bör en skyddad sida uppnås där bullret är högst 55 dBA, ekvivalentnivå. Maximalnivå mellan klockan 22-06 får vara högst 70 dBA vid fasad och som minst hälften av bostadsrummen är vända mot.
Buller från flygtrafik
- Bör inte gå över 55 dBA, ekvivalentnivå, och 70 dBA, maximalnivå, vid bostadens fasad.
- Om 70 dBA, maximalnivå, överskrids bör nivån inte överskridas mer än sexton gånger mellan klockan 06-22 och tre gånger mellan klockan 22-06.
Buller från industrier
Det finns riktvärden för industriers ljudnivåer vid bostäder, skolor, förskolor och vårdlokaler. Riktvärdena gäller inte bara för verksamheter. De gäller även för exempelvis värmepumpar och transporter inom verksamhetens område.
- Vardagar klockan 06-18, 50 dBA, ekvivalentnivå.
- Klockan 18-22 och lördag, söndag och helgdag klockan 06-18, 45 dBA, ekvivalentnivå.
- Klockan 22-06, 40 dBA, ekvivalentnivå.
Utöver det finns det bland annat regler om att maxnivåer som är mer än 55 dBA eller vissa särskilt störande ljud bara får ske vid enstaka tillfällen. Det finns också vägledande ljudnivåer för friluftsområden.
Buller från byggplatser
Det finns riktvärden för hur mycket buller från en byggarbetsplats du behöver tåla i din bostad.
Vardag
- Klockan 07-19, 60 dBA utomhus. 45 dBA inomhus, ekvivalentnivå.
- Klockan 19-22, 50 dBA utomhus. 35 dBA inomhus, ekvivalentnivå.
Lördag, söndag och helgdag
- Klockan 07-19, 50 dBA utomhus. 35 dBA inomhus, ekvivalentnivå.
- Klockan 19-22, 45 dBA utomhus. 30 dBA inomhus, ekvivalentnivå.
Natt alla dagar
- Klockan 22-07, 45 dBA utomhus. 30 dBA inomhus, ekvivalentnivå. 70 dBA utomhus, 45 dBA inomhus, maximalnivå.
För en verksamhet som pågår under en viss tid, under högst två månader, kan 5 dBA högre värden tillåtas. Om det är kortvariga händelser, högst fem minuter per timma, kan 10 dBA högre värden tillåtas.
Det finns även riktvärden för vårdlokaler, skolor, förskolor och arbetslokaler för tyst verksamhet. På Naturvårdsverkets webbplats kan du läsa mer om buller från byggplatser.
Buller inomhus
Du kan störas av buller i din bostad från ventilation, hissar eller en verksamhet utanför bostaden. Om du störs av buller i bostaden när fönster och dörrar är stängda gäller Folkhälsomyndighetens riktvärden för buller inomhus.
Buller inomhus bör inte låta mer än 30 dBA, ekvivalentnivå. Innehåller bullret inslag av urskiljbara toner, från till exempel musik, skärps det ekvivalenta riktvärdet med 5 dBA. Riktvärdet för maximala ljudtoppar är 45 dBA.
Alla riktvärden för buller inomhus gäller utan annan bakgrundsnivå. Bakgrundsnivå är sånt som hörs även när källan till buller är avstängd, exempelvis trafik och sorl.
Buller från luftvärmepump
Du som har en luftvärmepump är ansvarig för att dess buller inte stör dina grannar. Det är miljöenheten som hanterar klagomål för det. Riktvärdena för en luftvärmepump är samma som för industribuller. Om den låter mer än vad som är tillåtet kan du behöva göra åtgärder för att minska ljudnivåerna. Det kan vara att bygga in den eller att bara få använda den under vissa tider.
Här är några saker du bör tänka på innan du skaffar en luftvärmepump:
- Prata med dina grannar. Fråga om de har synpunkter på var den ska placeras.
- Placera den så långt ifrån dina grannar som möjligt.
- Ta reda på hur mycket luftvärmepumpen låter, det kan vara olika.
- Ta reda på hur den ska installeras för att få så lite buller och vibrationer som möjligt.
Buller från skjutbanor
Buller från skjutbanor skiljer sig ofta från andra typer av buller eftersom att ljudet är kort och snärtigt. Det finns fyra skjutbanor i Lerums kommun. De finns i Gråbo, Sjövik och Öijared. Riktvärden för befintliga och nybyggda eller ombyggda skjutbanor är olika. På Naturvårdsverkets webbplats kan du läsa allmänna råd om buller från skjutbanor.
Hög ljudnivå
Det finns riktvärden för mycket buller som verksamheter med höga ljudnivåer får ha bland besökare och publik. Exempelvis för konserter och diskotek.
- Om det finns en åldersgräns som garanterar att deltagare är över 13 år är riktvärdet 110 dBA, ekvivalentnivå, och 115 dBA, maximalnivån.
- Om det inte finns någon åldersgräns är riktvärdet 97 dBA, ekvivalentnivå, och 110 dBA, maximalnivå.
- Om evenemanget är riktat till barn och barnfamiljer bör ljudnivån inte vara högre än 90 dBA, ekvivalentnivå.
Kontakta miljöenheten
Telefon 1: 0302-52 14 64
Telefon 2: 0302-52 14 92
E-post: miljoenheten@lerum.se
Hitta på sidan
Senast uppdaterad: