Rökfria miljöer
Enligt tobakslagen är det förbjudet att röka på exempelvis uteserveringar och väntplatser.
Tobakslagen gäller tobak och liknande produkter och innehåller bland annat regler om rökfria miljöer. Lagen påverkar dig som äger en lokal eller ett utomhusområde som allmänheten får besöka. Den påverkar även dig som driver en verksamhet.
Här är det rökförbud
- Områden utomhus nära exempelvis buss och taxi.
- Uteserveringar till restauranger och caféer.
- Inhägnade platser utomhus som är till för exempelvis idrott eller konserter.
- Lekplatser som är öppna för alla.
- Entréer till lokaler som allmänheten är i, exempelvis affärer och restauranger.
Det står inte i lagen hur långt det rökfria området ska vara utanför exempelvis en entré. En riktlinje kan vara att en annan person ska kunna gå in och ut ur lokalen utan att behöva andas in rök. Samma riktlinje gäller för andra miljöer som är rökfria.
Vad omfattas av rökförbudet?
I de rökfria miljöerna är det förbjudet att:
- röka tobak
- andas in tobak som förångats, exempelvis röka tobak i vattenpipa
- röka örtprodukter
- använda e-cigaretter
- använda njutningsmedel som liknar rökning men som inte innehåller tobak, exempelvis röka vattenpipa som innehåller annat än tobak.
Vilka är ansvariga för rökförbudet?
Ansvaret för rökförbudet ligger på den som har praktiska möjligheter att se till att förbudet följs. Det innebär att den som äger eller hyr en lokal eller ett område utomhus ansvarar för rökförbudet.
Den som driver en uteservering har exempelvis ansvar för att rökförbudet på serveringen följs. För allmänna lekplatser är det normalt kommunen som är ansvarig.
Ägaren till utrymmet innanför en entré ansvarar för entrén. En butiksägare har exempelvis ansvar för rökförbjudet utanför entrén till sin butik. Det gäller även om personen inte äger marken utanför entrén.
Det är normalt ägaren av fastigheten som är ansvarig för att se till att rökförbudet följs. Det gäller bland annat när entrén går till ett köpcentrum eller en kontorsbyggnad.
Dessa krav ställs
Det ställs krav på den som ansvarar för rökförbudet. Det innebär att den som är ansvarig måste informera om rökförbudet, till exempel genom skyltar. Skyltarna ska vara tydliga, annars finns inga särskilda krav.
Den som är ansvarig bör också säga till om någon röker inom området. Om någon röker inom området och vet om att det är förbjudet kan personen tvingas lämna platsen.
Om det har varit tillåtet att röka på området tidigare behöver den ansvarige ta bort alla spår av det. Det kan till exempel vara rökrutor, askfat och annat som har med rökning att göra.
Ansvar för tillsynen
Kommunen har ett ansvar att se till att de som är ansvariga följer lagen. Om någon inte följer lagen kan kommunen vidta åtgärder. Utgångspunkten är att det ska göras frivilligt. Fungerar det inte är kommunen ansvarig för att se till att det blir gjort. I vissa fall kan det leda till böter.
De praktiska förutsättningarna för att följa rökförbudet kan vara olika och det ska kommunen ta hänsyn till. Det kan till exempel vara svårt att ta ansvar för rökförbudet när gränserna för var man får röka och inte är otydliga. Det kan också vara svårt om den ansvarige behöver göra åtgärder på någon annans mark, exempelvis när en butik ligger vid en trottoar.
Senast uppdaterad: