Inomhusklimat
Miljö- och byggnadsnämnden kontrollerar att lagen för miljön inomhus i skolor, förskolor och offentliga lokaler följs. Den lag som tar upp dessa frågor är miljöbalken.
Lagen ställer krav på att en byggnad inte ska orsaka ohälsa för den som vistas där. Byggnaden behöver skydda mot värme, kyla, drag och fukt. Den som äger fastigheten skyldig att förebygga risker som kan orsaka ohälsa. Grunden för en sund inomhusmiljö är en byggnad som är torr, ren och har bra ventilation.
Inomhusmiljön påverkar dig
Inomhusmiljön kan påverkas negativt av olika saker. Vanliga saker som kan orsaka besvär är fukt och dålig ventilation.
Symptom på dåligt inomhusklimat
Dåligt inomhusklimat kan leda till flera olika besvär. Exempelvis:
- irritation i ögon, näsa och hals
- rodnad och utslag på huden
- att känna sig trött
- astma
- besvär i luftvägarna.
Inomhustemperatur
Enligt rekommendation från Folkhälsomyndigheten bör temperaturen i en bostad vara minst 20 till 23 grader och högst 24 grader på vintern och 26 grader på sommaren. Är det ovanligt kallt eller varmt ute är det möjligt att temperaturen går över eller under dessa rekommendationer.
Känsliga grupper
Sjuka, rörelsehindrade och äldre personer kan behöva en högre temperatur för att må bra. Därför bör temperaturen där dessa grupper vistas vara mellan 22 och 24 grader.
Förskolor och skolor
För förskolor och skolor bör inte temperaturen under en längre tid vara lägre än 20 grader eller över 24 grader på vinter och 26 grader på sommaren. Är det ovanligt kallt eller varmt ute är det möjligt att temperaturen går över eller under dessa rekommendationer.
Temperaturen upplevs olika
Det finns flera faktorer som avgör hur vi upplever temperaturen i ett rum. En faktor är luftens temperatur och en annan är vilken temperatur som väggar, golv och fönster har. Golvtemperaturen bör inte vara lägre än 16 grader. Skillnaden i temperatur mellan luft och golv bör inte vara mer än tre grader.
Mäta temperatur
Om du misstänker att temperaturen är för låg i din bostad kan du mäta den själv. Då är det viktigt att du mäter rätt. Termometern bör placeras i mitten av rummet och inte på en yttervägg eller i ett fönster.
Klagomål på inomhusmiljö
Kontakta hyresvärden i första hand. Om det inte blir någon förändring kan du kontakta miljöenheten. Miljö- och byggnadsnämnden kan då ställa krav på fastighetsägaren att undersöka och fixa problemet om det är bedöms vara en olägenhet enligt miljöbalken.
Kontakta miljöenheten
Telefon 1: 0302-52 14 64
Telefon 2: 0302-52 14 92
E-post: miljoenheten@lerum.se
Senast uppdaterad: