Inomhusklimat
Det är viktigt att en bostad eller en annan byggnad som du vistas i inte orsakar ohälsa. Fukt, mögel, dålig ventilation eller fel temperatur är exempel på saker som kan orsaka ohälsa.
Mögel och fukt
Mögel och fukt i bostäder kan ge besvär. Några vanliga symptom på fukt och mögel är att du får snuva, huvudvärk, rethosta, bli trött eller får svårare att andas. Barn är känsligare än vuxna och får besvär snabbare. Ågärda problem med fukt och mögel så fort som möjligt.
Fukt- och mögelskador syns oftast inte utan märks först genom en obehaglig lukt i huset.
Så kan du minska risken för fuktskador
Det finns några saker du kan göra för att minska risken för fuktskador och mögel.
- Se till att ventilationen fungerar. Håll ventiler öppna och rengör dem ofta.
- Undvik mattor på golv i källare. På grund av vattentrycket från marken är det alltid mer fuktigt i källare.
- Placera inte trä, textilier och papper på golv i källare.
Gör så här vid en fuktskada
Om du äger din bostad kan du vända dig till någon som kan ge dig råd om hur du ska fixa skadan.
Om du bor i en bostads- eller hyresrätt ska du i första hand vända dig till din fastighetsägare eller styrelse. Får du ingen hjälp av dem kan du vända dig till miljöenheten i kommunen. Om det behövs åtgärder ställer vi krav till fastighetsägaren och bostadsrättsföreningen.
Ventilation
Syftet med ventilationen är att få bort fukt, mögel, damm, kvalster, radon och liknande. Ventilationen ska också dra in frisk luft utifrån. En bra ventilation är viktigt.
Olika ventilationssystem
Det finns i princip tre olika huvudtyper av system för ventilation i småhus:
- självdrag
- frånluftssystem
- från- och tilluftssystem
I moderna småhus är fläktsystemen ibland kombinerade med olika typer av värmeåtervinning. Oavsett typ av ventilation bör luften i ett rum bytas helt på två timmar. I kök och badrum ska luften bytas ungefär en gång per timme.
Obligatorisk ventilationskontroll
Ofta sköts ventilationssystem inte tillräckligt och luften i ett rum blir inte godkänd. Därför finns det regler om obligatorisk funktionskontroll, OVK, av ventilationssystem. Daghem, skolor, vårdlokaler, flerbostadshus, kontor och affärer ingår i kontrollen. Vid nybyggnad ska en besiktning göras innan ventilationssystemet används för första gången. OVK-protokoll ska skickas till bygglovsenheten.
Intervall för återkommande besiktning för olika byggnader
- Förskolor, skolor och vårdlokaler är 3 år.
- Flerbostadshus har behörighetsnivå K.
- Kontorsbyggnader med FT- och FTX-ventilation, är 3 år med behörighetsnivå K.
- Byggnader med självdragsventilation har ett besiktigsintervall på 6 år, med behörighetsnivå K och N.
- En- och tvåbostadshus med FX-, FT- och FTX-ventilation har ingen besiktningsintervall. När det görs krävs behörighet K och N.
Inomhustemperatur
Enligt rekommendation från Folkhälsomyndigheten bör temperaturen i en bostad vara minst 20-23 grader, högst 24 grader på vintern och 26 grader på sommaren.
Vi upplever oftast temperaturen i ett rum olika, vilket beror på olika saker. En faktor är luftens temperatur och en annan är vilken temperatur som väggar, golv och fönster har. Golvtemperaturen bör inte vara lägre än 16 grader. Skillnaden i temperatur mellan luft och golv bör inte vara mer än tre grader.
Känsliga grupper
Sjuka, rörelsehindrade och äldre personer kan behöva en högre temperatur för att må bra. Därför bör temperaturen där dessa grupper vistas vara mellan 22 och 24 grader.
Förskolor och skolor
För förskolor och skolor bör inte temperaturen under en längre tid vara lägre än 20 grader eller över 24 grader på vintern och 26 grader på sommaren.
Klagomål på inomhusmiljö
Kontakta hyresvärden för byggnaden i första hand. Om det inte blir någon förändring kan du kontakta miljöenheten. Miljö- och byggnadsnämnden kan då ställa krav på fastighetsägaren att undersöka och fixa problemet om det är bedöms vara en olägenhet enligt miljöbalken.
Miljöbalken är den lag som styr
Miljö- och byggnadsnämnden kontrollerar att lagen för miljön inomhus i skolor, förskolor och offentliga lokaler följs. Den lag som tar upp dessa frågor är miljöbalken.
Lagen ställer krav på att en byggnad inte ska orsaka ohälsa för den som vistas där. Byggnaden behöver skydda mot värme, kyla, drag och fukt. Den som äger fastigheten skyldig att förebygga risker som kan orsaka ohälsa. Grunden för en sund inomhusmiljö är en byggnad som är torr, ren och har bra ventilation.
Miljöbalken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Mer information
- Boverket om inomhusmiljö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Folkhälsomyndigheten om inomhustemperatur Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Folkhälsomyndigheten om fukt och mögel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Boverket om luft och ventilation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Miljöenheten
Telefon 1: 0302-52 14 64
Telefon 2: 0302-52 14 92
E-post: miljoenheten@lerum.se
Bygglovsenheten
Ska du skicka OVK-protokoll eller har andra ärenden som rör ventilation kan du kontakta bygglovsenheten.
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: bygglovsenheten@lerum.se
Hitta på sidan
Senast uppdaterad: