Luften utomhus
För att utomhusluften ska vara så bra som möjligt kan det vara bra att tänka på några saker. Bland annat när du använder din bil och när du eldar. Luften kontrolleras i hela regionen för att se dess kvalitet.
Tillsammans med andra är Lerums kommun med och finansierar Luftvårdsförbundet i Göteborgsregionen. Luften mäts med verktyg som visar luftföroreningar. Mätningarna görs på fasta platser i regionen och genom tillfälliga projekt.
Mätningar av luften i Lerum
Under totalt fyra månader 2018 mättes utomhusluften i Lerum, vid Tingshuset. Då mättes kvävedioxid och partiklar, PM10. PM10 är en partikel som är vanlig i stadsluft. Syftet med undersökningen var att få veta hur luften i centrala Lerum påverkas av trafiken på E20 och lokalgator som har mycket trafik.
Resultaten från mätningarna visar låga halter av både kvävedioxid och partiklar. Sett till mätningarna klarade Lerums kommun miljökvalitetsnormerna och miljömålen för kväveoxid och partiklar 2018.
Du kan läsa hela rapporten på Luftvårdsförbundets webbplats.
E20 största källan till utsläpp
2017 undersöktes halter av kvävedioxid i Lerum baserat på utsläppssiffror från 2015. Beräkningen visade att E20 är den största källan till utsläpp av kvävedioxid i Lerum. I kombination med högt trafikerade lokalgator kan värdet bli högt längs med dessa gator. Förutom i direkt anslutning till E20 klarar Lerum årsmedelvärdet för miljökvalitetsmålet.
Fjärrvärmeverket vid Aspedalen bidrar också till högre halter av kvävedioxid i närheten av det. Luftvårdsförbundet måste därför fortsätta kontrollera luftkvaliteten i området.
Du kan läsa hela rapporten om halter av kvävedioxid på Luftvårdsförbundets webbplats.
Tomgångskörning i högst en minut
I Lerum får fordonsmotorer gå på tomgång i högst en minut. Det är beslutat i Lokala föreskrifter för människors hälsa. Att ha bilen på tomgång kan vara störande och orsaka hälsobesvär för många personer.
Regeln om tomgångskörning gäller inte för fordon som tvingas stanna, exempelvis på grund av bilkö eller en sopbil som hämtar avfall.
Om ett brott mot den här regeln uppmärksammas kan det polisanmälas. Då kan du behöva betala böter.
Miljökvalitetsnormer och miljökvalitetsmål
Miljökvalitetsnormer för luftföroreningar finns i miljöbalken. De anger en nivå för föroreningar som inte får överskridas för att skydda människors hälsa och miljön.
Flera luftföroreningar skadar hälsan även vid låga nivåer. Därför bör halterna alltid vara så låga som möjligt. På grund av det finns det också bestämda miljökvalitetsmål. De bestämmer det långsiktiga målet att sträva mot i områden med höga halter av luftföroreningar.
Senast uppdaterad: