Hållbar vattenanvändning
Vatten är vår allra viktigaste naturresurs. Om du stänger av kranen under tandborstning, tar en dusch istället för ett bad och vattnar med regnvatten sparar du massor av vatten. Och tänk på att fylla din pool på natten.
Det är bara vatten. Det allra viktigaste vi har
Vatten är en förutsättning för allt liv, världens viktigaste livsmedel och en av våra stora klimatutmaningar. Ändå tar vi det för givet. Vi är många som vill ta del av denna viktiga resurs och nästan all slags produktion behöver vatten. Till det kommer klimatförändringar och nationella och globala krav som Agenda 2030 vilket gör att vi måste börja använda vattnet på ett mer hållbart sätt.
140 liter vatten per person. Varje dag
I Sverige har vi vant oss vid lyxen att ha rent, friskt dricksvatten direkt ur kranen. Varje dag. För att vi ska klara framtidens utmaningar behöver vi alla övergå till en mer hållbar vattenanvändning. I Sverige gör vi av med 140 liter vatten per person och dygn, medan de Danmark bara gör av med cirka 100 liter per person och dygn. Kan de så kan väl vi?
Varje droppe räknas. Även i Lerum
I Lerums kommun går Gråbo vattenverk på maximal kapacitet. Det är också hårt tryck på Lerums vattenverk som producerar vatten till Lerum och Floda. Norsesund får sitt vatten ifrån Alingsås kommun. Vatten är en naturresurs som vi tillsammans behöver hantera varsamt. Det går åt mycket energi för att rena och producera dricksvatten. För att leva mer hållbart är det viktigt att inte slösa på vatten. Det finns många sätt att minska förbrukningen. Varje droppe räknas.
Tips om hur du enkelt kan spara vatten i vardagen
Mer än hälften av allt vatten vi använder går åt till personlig hygien. Stäng av kranen när du borstar tänderna och rakar dig. Välj dusch istället för bad. Då är du med och sparar på vår allra viktigaste naturresurs.
Stäng av kranen medan du borstar tänderna eller rakar dig
Det rinner ungefär sex liter vatten per minut ur kranen. En familj på fyra personer som borstar tänderna två minuter, två gånger om dagen, kan spara nästan hundra liter vatten – bara genom att stänga av kranen under tandborstningen.
Duscha istället för att bada
Ett fyllt badkar rymmer ungefär 150 liter. En dusch på tre minuter drar bara 36 liter. Genom att byta ut några av dina bad mot en kortare dusch är du med och sparar på det allra viktigaste vi har – vårt rena, friska vatten.
Fyll disk- och tvättmaskiner
En tvättmaskin drar ungefär 50 liter vatten vid en enda tvätt, oavsett om den är full eller halv. Genom att tvätta smart sparar du på vattnet.
Kolla kranen och byt packning om den läcker
En droppande kran kan förbruka 55 liter vatten per dygn. Vattnet från en droppande kran motsvarar 11 fyllda badkar på en månad. Det är vatten som droppar bort helt i onödan. Kolla din kran och byt packning om den läcker, så är du med och sparar på vår allra viktigaste naturresurs.
Använd en balja när du diskar eller sköljer grönsaker
Att låta kökskranen rinna förbrukar många liter i onödan. Tappa upp vatten i balja eller diskho och skölj inte under rinnande vatten.
Ha en kanna vatten i kylen
Så slipper du spola tills vattnet blir kallt. Att spola länge i kranen för att få kallt vatten drar många liter i onödan. Genom att ha en karaff i kylskåpet har du alltid tillgång till kallt, gott kranvatten.
Drick inte vatten på flaska
Det är strängare gränsvärden för bakterier och salt i kranvatten än i flaskvatten. Vatten på flaska kan innehålla höga halter av salt, till exempel natrum- och fluoridioner. Du bör därför inte ge flaskvatten till små barn. Det är även stor prisskillnad mellan de båda vattensorterna. Flaskvatten kostar omkring tusen gånger mer än kranvatten.
Spartips i trädgården
Vattna växter med regnvatten
Samla regnvatten i en tunna och vattna med, så sparar du på dricksvattnet. Du kan ställa tunnan under ett stuprör. Sätt ett lock eller nät på tunnan för att undvika olyckor och att till exempel smådjur ska trilla i.
Vattna med vattenkanna
Om du behöver vattna med dricksvatten är det bättre att använda vattenkanna. En vattenspridare gör av med nästan åtta liter vatten per minut. Det blir 150 liter vatten på bara 20 minuter. Vattna med kanna istället, gärna med regnvatten. Så spar du på dricksvattnet.
Var stolt över din gula gräsmatta, en gräsmattan klarar av långvarig torka.
Låt gräsmattan växa
För att hålla din gräsmatta så grön som möjligt utan att vattna den:
- Det bästa idéen är att inte klippa gräsmattan. Då behålls fukten bättre.
- Om du ändå behöver klippa gräsmattan – klipp inte kort och låt ett tunt lager gräsklipp ligga kvar. Det håller kvar fukten och fungerar som skydd mot solen.
- Om du vill vara säker på att gräsklippet är tillräckligt luftigt kan du blanda i fiberrikt träflis.
För att behålla fukten i marken kan du kombinera högväxande grödor med buskar, träd och vindskydd. Det skapar mer skugga i trädgården som gynnar växtligheten.
Vattna när det är svalare
Värmen mitt på dagen får vattnet att snabbt dunsta innan det hunnit tränga ner i jorden. Vattna tidig morgon, sen kväll eller på natten så att inte vattnet dunstar bort. Du kan dessutom minska avdunstningen och spara vatten genom att täcka jorden med bark, kompost eller hö.
Plantera på vår eller höst
Tänk på att inte lägga nya gräsmattor eller plantera nya häckar under sommartid. Det kräver mycket bevattning och är mycket bättre att göra från september och fram till april.
Fyll din pool på natten
Fyll, töm och hantera din pool, spa eller badtunna på rätt sätt. Under våren och sommaren används det ofta mycket vatten. Extra ansträngt blir det om många vattnar sina gräsmattor eller fyller sin pool, spa eller badtunna vid samma tillfälle. Fyll din på pool på natten istället. Vattenledningarna är anpassade för normal hushållsförbrukning för att säkra tillräcklig omsättning och god kvalitet på vattnet.
Tips när du fyller din pool, spa eller badtunna
Tänk på att det är dricksvatten du använder i poolen. Slösa inte med vattnet och följ våra tips för att hantera vattnet på ett klokt sätt. Om det råder bevattningsförbud får du inte fylla din pool, spa eller badtunna.
- Planera din fyllning för den bör ta tid. Vattnet tar du från egen kran.
- Se till att poolen är tät och att reningen fungerar så att du inte behöver fylla den mer än en gång per säsong.
- Använd en trädgårdsslang eller liknande. Fyll poolen långsamt. Du fyller med cirka två kubikmeter per timme, beroende på hur mycket vatten som används av andra i närheten. Var uppmärksam så att slangen inte hamnar under vattenytan när du fyller. Annars finns det risk för att det blir baksug i ledningen så att poolvattnet sugs ut i ledningsnätet och förorenar dricksvattnet.
- Fyll poolen på natten när övrig vattenförbrukning är lägre.
- Undvik att fylla poolen samtidigt som din granne.
- Använd kallvatten istället för varmvatten för att spara energi.
- Täck över poolen när den inte används, då minskar avdunstningen av vatten.
Du kan också fylla poolen med vatten som du får levererat via tankbil. Sök på poolfyllning eller slamsugning, så får du upp företag som kan fylla på din pool.
Tips vid rening av pool, spa eller badtunna
Använd beprövade metoder med lägsta möjliga miljöbelastning. Använd aldrig mer kemikalier än du behöver. Se till att du har en väl fungerande vattenrening så du kan använda samma vatten hela sommaren och slipper fylla på. På det sättet kan du spara både vatten och pengar.
Tips när du tömmer din pool, spa eller badtunna
- Avklorering
Före tömning av pooler och liknande är det viktigt att vattnet avkloreras, om klor har använts som desinfektionsmedel. Avkloreringsmedel, till exempel natriumsulfit eller natriumtiosulfat, kan köpas i butiker för pooltillbehör. Om enbart hypoklorit har använts för desinfektion, kan vattnet avkloreras genom att det får stå i solljus några dagar. Eventuellt tillsatt algbekämpningsmedel ska ha hunnit förbrukas innan tömning. - Tömning av hela poolen är inte nödvändig. Det vanligaste är att du behåller det mesta vattnet över vintern.
- Tömning ska så långt som möjligt ske genom infiltration på tomten. Det vill säga att du låter vattnet tränga ner i marken, på en gräsyta eller liknande.
- Töm inte ut allt samtidigt utan släpp ut lite i taget, så att det hinner sjunka undan. Se till att vattnet inte rinner in på din grannes fastighet och kontrollera att det inte finns privata dricksvattenbrunnar i närheten.
- Det är inte tillåtet att tömma ut poolvatten i dagvattennätet, det vill säga gatubrunnar och gallerbrunnar. Vattnet från gatubrunnarna i de flesta områden leds via dagvattensystemen ut i våra vattendrag och sedan ut i havet. Även om vattnet är avklorerat kan poolens smutsiga vatten skada växt- och djurlivet.
- Du kan släppa ut avklorerat pool- eller spavatten till spillvattennätet, avloppet. Till exempel via fastighetens golvbrunn, WC, badkar eller kök.
- Det är inte heller lämpligt att släppa ut klorerat vatten i hav, sjöar och vattendrag, det skadar både växt och djurliv.
- Om ingen genomsläpplig yta finns på egna tomten, kontakta kommunens miljöförvaltning för rådgivning.
Senast uppdaterad: