Vattenskyddsområden
För att skydda våra kommunala vattentäkter mot föroreningar finns det ett skyddsområde runt om. Syftet är att säkra vårt dricksvatten en lång tid framöver.
Från en vattentäkt tar man vatten för att göra dricksvatten. Det vattnet kallas för råvatten. Efter behandling i vattenverket blir vattnet dricksvatten som kommer i din kran.
Ett vattenskyddsområde är till för att skydda en grund- eller ytvattentäkt mot föroreningar som går ner i marken och vattnet. En grundvattentäkt är grundvatten, källa, brunn eller liknade. En ytvattentäkt är en insjö, vattendrag eller liknande där vattnet syns.
Det finns skyddsföreskrifter som reglerar till exempel användandet av kemikalier inom området. Syftet är att skydda vattenkvalitén och säkerställa tillgången på rent dricksvatten till kommunens alla invånare. Både nu och i framtiden.
Floda vattenskyddsområde
Lerums kommun antog i december 2010 vattenskyddsområdet och skyddsföreskrifter för vattentäkten i Skallsjö, Floda.
Gråbo vattenskyddsområde
I december 2010 antog kommunen vattenskyddsområdet och skyddsföreskrifter för vattentäkten i Gråbo.
Sjövik vattenskyddsområde
I april 2014 antog kommunfullmäktige vattenskyddsområde för Sjöviks vattentäkt. Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande grupp.
Lerums vattenskyddsområde
Länsstyrelsen tog den 28 mars 2013 beslut om ändrade skyddsföreskrifter för vattenskyddsområde för kommunens vattentäkt i Lerum: Öxsjön och Stora Stamsjön.
De bestämmelser som trädde i kraft innebär begränsningar i markanvändning inom skyddsområdet. Trafik med bensin- eller dieseldrivet fordon på isbelagd sjö kräver tillstånd. Sjöflyg på isbelagd sjö är förbjuden.
Kontaktuppgifter
Om du vill komma i kontakt med miljöenheten kan du ringa kommunens kundcenter KomIn så kopplar de dig vidare.
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: kommun@lerum.se
Hitta på sidan
Senast uppdaterad: