Parkeringstillstånd
Om du är rörelsehindrad och behöver parkera nära resmålet kan du ansöka om parkeringstillstånd för rörelsehindrad. Här får du veta vilka krav som gäller och hur du ansöker.
Ett parkeringstillstånd för rörelsehindrad ger dig rätt att parkera på parkeringsplatser avsedda för rörelsehindrade. Det ger dig också rätt att parkera på vissa platser där parkering annars är förbjuden.
Med ett parkeringstillstånd kan du också ofta parkera under längre tid på parkeringar med begränsad tid. Parkeringstillståndet gäller på allmän plats i hela landet. För parkering på privat mark kan andra regler gälla. På privat mark bestämmer fastighetsägaren vilka regler som gäller.
Tillstånd som förare eller passagerare
Du kan ansöka om parkeringstillstånd antingen som förare eller passagerare. Du kan inte beviljas parkeringstillstånd för både och. Kraven för att beviljas parkeringstillstånd som förare eller passagerare skiljer sig åt.
Krav för att beviljas parkeringstillstånd
För att bli beviljad ett parkeringstillstånd för rörelsehindrad måste du uppfylla vissa krav enligt trafikförordningen. Du ska:
- på grund av funktionshinder ha väsentliga svårigheter att förflytta dig på egen hand
- ha ett funktionshinder som varar minst sex månader.
Om du ansöker om ett tillstånd som passagerare ska du utöver väsentliga svårigheter att förflytta dig:
- ha behov av regelbunden hjälp av föraren utanför fordonet. Behovet ska medföra att du, efter att föraren hjälpt dig vid resmålet, inte klarar att ensam invänta föraren medan hen parkerar fordonet.
Exempel på när parkeringstillstånd inte beviljas
Du kan inte få parkeringstillstånd om du:
- har svårt att ta dig i och ur fordon
- har behov av större parkeringsplats
- har svårt att bära
- har allmän oro och yrsel
- är synskadad utan rörelsehinder.
Så ansöker du
Ansökan
Du ansöker genom att fylla i ansökningsblanketten Ansökan om parkeringstillstånd och skickar den till oss. Var noga med att fylla i alla delar av den, annars kan du få vänta längre på ett beslut.
Läkarintyg
Är det första gången du ansöker behöver du skicka med ett aktuellt läkarintyg. Intyget ska beskriva den funktionsnedsättning du har och hur den påverkar din förmåga att förflytta dig på egen hand med hjälp av eventuella förflyttningshjälpmedel. Om du ansöker som passagerare ska intyget även beskriva varför du inte kan lämnas ensam medan föraren parkerar bilen.
Även om du tidigare haft ett parkeringstillstånd för rörelsehindrad och ansöker igen kan handläggaren behöva ett nytt läkarintyg för att utreda din rätt till ett nytt tillstånd. Handläggaren tar i sådana fall kontakt med dig via brev eller telefon.
Om du blir beviljad ett parkeringstillstånd för rörelsehindrad behöver vi ha in ett välliknande foto på ditt ansikte. Du kan välja att skicka med fotot direkt med din ansökan eller att komplettera med det efteråt om du beviljas ett tillstånd.
Utredning och beslut
Din ansökan utreds av kommunens färdtjänsthandläggare. För att få ett bra underlag till utredningen är det vanligt att handläggaren kontaktar dig personligen, oftast via telefon. Det är också vanligt att handläggaren begär in dokumentation från ett så kallat standardiserat gångtest. Gångtestet utför du hos en fysioterapeut.
Beslut om parkeringstillstånd för rörelsehindrad meddelas skriftligt. Det kan ta upp till fyra veckor innan du får ditt beslut. Ett parkeringstillstånd för rörelsehindrad är alltid tidsbegränsat. Den längsta tid som kan beviljas är fem år.
Regler för parkeringstillstånd
Ett parkeringstillstånd för rörelsehindrad gäller i hela landet. Tillståndet ger dig rätt att parkera på parkeringsplatser som reserverats för rörelsehindrade med parkeringstillstånd. På Transportstyrelsens webbplats hittar du mer information om reglerna.
Kontakt
Om du har frågor om färdtjänst kan du prata med kommunens färdtjänsthandläggare, du når dem via kommunens kundcenter KomIn.
Kundcenter KomIn
Telefon: 0302-52 10 00
Senast uppdaterad: