Bostäder för nyanlända
Kommunen tar emot nyanlända personer och familjer utifrån en lag som heter bosättningslagen. Här kan du läsa om hur bosättning av nyanlända går till.
Bosättningslagen
Det finns en lag som heter lagen om mottagande av vissa nyanlända invandrare för bosättning, mer känd som bosättningslagen. Den innebär att alla kommuner har en skyldighet att ta emot nyanlända för bosättning.
Anvisning
När du som asylsökande fått uppehållstillstånd och vill ha hjälp med att hitta ett boende anvisar Migrationsverket en kommun som ansvarar för mottagande och bosättning.
Hur många som ska anvisas för bosättning och mottagande under året styrs av länstalen. Länstalen tas fram utifrån Migrationsverkets prognoser och beslutas av regeringen. Länsstyrelserna beslutar därefter kommuntalen, som är länstalen fördelade på kommunnivå.
Även kvotflyktingar anvisas enligt bosättningslagen och ingår i kommun- och länstalen.
Det finns personer som själva väljer att bosätta sig i Lerum efter att de fått beviljat uppehållstillstånd. De som gör det får hitta ett boende på egen hand.
Kommuntal
Hur många nyanlända varje kommun ska ta emot fördelas utifrån olika faktorer inom kommunen:
- storlek
- arbetsmarknadsläge
- det tidigare sammantagna mottagandet av nyanlända och ensamkommande barn
- hur många asylsökande som redan vistas i kommunen.
Kommunen kan inte neka en anvisad person. Kommunen kan däremot påverka årsplaneringen, alltså hur många personer som anvisas per månad. Personer som själva väljer att bosätta sig i Lerum ansvarar själva för sitt boende och räknas därför inte med i kommuntalet.
För Lerums kommun har kommuntalen de senaste åren sett ut såhär:
- 2019: 92 personer
- 2020: 77 personer
- 2021: 69 personer
- 2022: 59 personer
- 2023: 31 personer
Tilldelning av bostad
Från första anvisning har en kommun två månader på sig att ta emot för bosättning. Hur familjen är sammansatt eller om det finns några särskilda behov får kommunen veta med två månaders varsel.
Hur boendet ser ut för dig som anvisas beror på hur familjesammansättningen ser ut, om det finns särskilda behov och vilka lediga bostäder som finns. Det vanliga är att du som nyanländ anvisas till något av de tillfälliga boendena som finns med vissa kollektiva bostadsytor.
Alla nyanlända personer som anvisas till Lerums kommun får information om boendefrågor, exempelvis vilka regler som finns och vilka skyldigheter en hyresgäst har. Du får även veta vad som är viktigt för att ta hand om ditt boende på bästa sätt. Det kallar vi för Boskola.
Alla nyanlända personer får information om hur de på egen hand kan söka och hitta ett mer permanent boende.
Senast uppdaterad: